Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΕΟΡΑ - Ευρωπαϊκή Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά «Οικολογικά, μπροστά και Αριστερά» | Ένα κείμενο του 2009


[Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τον Κώστα Φωτεινάκη και το Γιάννη Βέλλη,  πριν δέκα τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2009 και είχε χαθεί μέσα στα εκατοντάδες πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, ερευνητικά αρχεία που διαθέτω. Βρέθηκε εντελώς τυχαία στο blog "H καλύβα ψηλά στο βουνό" [ΕΔΩ]. Αναδημοσιεύω το κείμενο για τους εξής λόγους α) Να είναι διαθέσιμο ως αρχείο για ιστορικούς λόγους β) Για "τροφή για σκέψη" δέκα τέσσερα χρόνια μετά τη συγγραφή του.]
-------- 

ΕΟΡΑ - Ευρωπαϊκή Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά 
 «Οικολογικά, μπροστά και Αριστερά»
Πολιτική - Ιδεολογική - Παρέμβαση

Με  αφορμή το διάλογο και την κινητικότητα που διεξάγεται για την προοπτική της αριστεράς αλλά και της πολιτικής οικολογίας, εκτιμούμε ότι  η καλύτερη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι η συνάντηση της πολιτικής οικολογίας με τις σταθερές αξίες της αριστεράς για συμμετοχή, κοινωνική δικαιοσύνη και χρήσιμο κράτος. Χωρίς να υποτιμάμε τη συζήτηση που διεξάγεται στο ΣΥΡΙΖΑ και στους Οικολόγους Πράσινους, εκτιμούμε ότι στη χώρα μας, λόγω των οξυμένων οικολογικών και των κοινωνικών προβλημάτων, είναι απαραίτητο ο διάλογος  να επεκταθεί για  μια ιδεολογική πολιτική παρέμβαση  που να έχει «Ευρωπαϊκά Οικολογικά Ριζοσπαστικά Αριστερά (ΕΟΡΑ)» χαρακτηριστικά.

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Κώστας Φωτεινάκης: Δήμοι αυτόνομοι με αυτοτέλεια ή «συνεχιστές» του (εκάστοτε) κυβερνητικού έργου» - Η περίπτωση του Δήμου Χαϊδαρίου

 

[Φωτ. Κώστας Φωτεινάκης: Όταν η Αυτοδιοίκηση προσπαθούσε να ορθοποδήσει, 2000]

Δήμοι αυτόνομοι με αυτοτέλεια ή «συνεχιστές» του (εκάστοτε) κυβερνητικού έργου»

Η περίπτωση του Δήμου Χαϊδαρίου

Του Κώστα Φωτεινάκη*

Με αφορμή την Ανακοίνωση1 του Δημοτικού Συνδυασμού «ΩΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Άρη Πανόπουλο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νυν Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά και ιδιαίτερα σε σχέση με το παρακάτω τμήμα της Ανακοίνωσης,

«…ο Άρης Πανόπουλος, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αγαστή συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού για να υπάρχει συνέχεια του κυβερνητικού έργου.»

κάνω μόνο δύο σχόλια:

1ον Σε κανένα Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό νόμο δεν προβλέπεται η «συνέχεια του κυβερνητικού έργου» μέσω των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η άποψη του κ. Πανόπουλου περί «συνέχειας του κυβερνητικού έργου» στους ΟΤΑ. Αντιθέτως τόσο το Σύνταγμα2 της Ελλάδας προβλέπει τη «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»  (Άρθρο 102) όσο και ο Ευρωπαϊκός  Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας3 που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989 (ΦΕΚ 144 Α') προβλέπει την πλήρη αυτονομία των ΟΤΑ.  

Οι ανωτέρω αναφορές περί αυτονομίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ περιλαμβάνονται στον νόμο 3852 ΦΕΚ Α'87/7.6.2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτό Διοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης4» καθώς και στον νόμο 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ5 Ι), ΦΕΚ 133Α΄, άρθρο 1ο, με το οποίο ορίζεται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας στους Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού.

2ον Συνέχεια της «συνέχειας του κυβερνητικού έργου» μέσω των ΟΤΑ του κ. Πανόπουλου. Οι Δήμοι, προφανώς και το Χαϊδάρι, δεν εξασφαλίζουν πόρους για έργα επειδή έχουν «κολλητό» τον εκάστοτε Περιφερειάρχη, τον Υπουργό Εσωτερικών ή τον οποιοδήποτε Υπουργό ή κάποιο κομματικό  στέλεχος. Τα έργα που βάσιμα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε πόλης εξασφαλίζονται με επαρκείς τεχνικοοικονομικά και ώριμες μελέτες που υποβάλλονται προς τους αρμοδίους φορείς, οι οποίοι διαχειρίζονται τομεακά ή περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, προς χρηματοδότηση.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Καλό ταξίδι με βιβλία και άρθρα [1]

Μια μικρή επιλογή με θέματα που μου άρεσαν και ίσως να ενδιαφέρουν και κάποιον/α άλλον/η.

Χαρίδημος Τσούκας, "Μπουρδολογία: η ρύπανση της σκέψης", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06.08.2023 [ΕΔΩ] | Ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που τις καινοτυπίες και τις αοριστίες τις  εκλαμβάνουν ως επαναστατικές πράξεις.

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ, Πατάκης, 2013 [ΕΔΩ] | Αξίζει να διαβαστεί - πολλά θέματα έχουν ενδιαφέρον, εμένα μου έκανε εντύπωση η άποψη για τη γνώμη και την αυτογνωσία (δεν υπάρχει λέει ο συγραφέας).

Παντελής Μπουκάλας, "Στρουθοκαμηλισμός στην άμμο των νησιών", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.07.2023 [ΕΔΩ] | Μεταξύ των άλλων σημειώνει ο αρθρογράφος για τους επαγγελματίες του τουρισμού "Η αδηφαγία του και η χωροκατακτητικότητά του δεν χορταίνουν με τίποτε. Απαιτούν όλο και περισσότερα καταλύματα, κι ας παν να κόψουν τον λαιμό τους γιατροί, εκπαιδευτικοί και φοιτητές που δεν βρίσκουν πού να μείνουν."  Όλα τα άρθρα - απόψεις του Παντελή Μπουκάλα είναι επιμορφωτικά και είναι διαθέσιμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ [ΕΔΩ]. 

Κώστας Φωτεινάκης, "Ο Τουρισμός, η ακρίβεια, η αντιεπαγγελματική  συμπεριφορά και το "Ξενοδοχείο" στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας", ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, 22.06.2023 [ΕΔΩ] | Αφορμή για το άρθρο ήταν η "δραματική διαπίστωση που έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Δούσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο»: “Ως γρανάζι της τουριστικής βιομηχανίας θεωρώ ότι δυστυχώς έχουμε μπει σε κατηφορικό δρόμο διότι κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν σε 2-3 μήνες να κάνουν περιουσία και να βγάλουν τα λεφτά για τα επόμενα χρόνια."

Φεντερικ Πολεν, "Η νύχτα που έπεσε στις ψυχές μας - Γένοβα 2001", ΠΟΛΙΣ, 2023 [ΕΔΩ] | Το βιβλίο εκδόθηκε το 2001 στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα το 2023 σε μετάφραση της Μαριάννας Μαντά. | Από την παρουσίαση του βιβλίου "Αλλά η αγριότητα της αστυνομικής βίας είναι πρωτοφανής. Υποδαυλίζεται όχι από τους βανδαλισμούς του black bloc αλλά από τη βούληση της ίδιας τής αστυνομίας, που εκτελεί εντολές του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, στην κυβέρνηση του οποίου εισήλθαν, πριν από έναν μήνα, οι νεοφασίστες του Φίνι", "Συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί, βασανισμοί, προδοσίες και τσακισμένες ζωές που θα αφήσουν αδιάφορη την Ιστορία. Ποιος θυμάται το σχολείο Ντίαζ; Ποιος θυμάται το στρατόπεδο Μπολτσανέτο; Και ποιος θυμάται ακόμα τον Κάρλο Τζουλιάνι;"  | Στο βιβλίο αποκαλύπτεται η ανοχή της αστυνομίας στους νεοφασίστες.

Ιάκωβος Καμπανέλλης "Φίλοι μου θυμηθείτε" το ναζισμό.... [ΕΔΩ]| Ένα κείμενο που πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Λέων Τολστόι, "... Οι άνθρωποι είχαν σοφιστεί για να εξουσιάζει ο ένας τον άλλον" [ΕΔΩ] | Είναι ένα μικρό απόσπασμα από το μεγάλο έργο του "ΑΝΑΣΤΑΣΗ, 1899" το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα,

Βασίλης Καραποστόλης "Διχασμός και εξιλέωση - Περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων", ΠΑΤΑΚΗΣ, 2010 [ΕΔΩ] | Διαβάζεται και ανά κεφάλαιο γιατί αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας. Μεγάλο ενδιαφέρον μου προκάλεσε το θέμα του Καστελόριζου για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα αλλλά και για το ότι είχε μετατραπεί σε αεροπορική βάση των Άγγλων κατά τη διάρκεια της Κατοχής με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μεταφερθούν στην Αίγυπτο κ.λπ. Αξίζει να διαβαστεί και μόνο αυτό το κεφάλαιο.

Τζον Μπέργκερ, "Η εικόνα και το βλέμμα", ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2011 [ΕΔΩ] | Απόσπασμα «Η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν μπορέσει να μιλήσει. Όμως η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων και υπό μία άλλη έννοια. Η οπτική αντίληψη είναι εκείνη που καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο που μας περιβάλλει· ερμηνεύουμε αυτόν τον κόσμο με λέξεις, αλλά οι λέξεις δεν μπορούν ποτέ να αναιρέσουν το γεγονός ότι περιβαλλόμαστε από αυτόν. Η σχέση μεταξύ του τι βλέπουμε και του τι γνωρίζουμε δεν είναι ποτέ σαφώς προσδιορισμένη.»

Ρόζα Λούξεμπουργκ, «Γράμματα από τη Φυλακή»  [ΕΔΩ] | Στην πραγματικότητα παρουσιάζονται ορισμένα αποσπάσματα από τα γράμματα της ΡΛ τα οποία έχουν αναφορά στη φύση. Είναι μέρος μιας εργασίας με θέμα "Η ΡΛ και η Φύση".

Καλό ταξίδι....

Κώστας Φωτεινάκης

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Κουνιέται ή δεν κουνιέται φύλλο? | Μήπως έχουν χαθεί οι αισθήσεις και δεν βλέπουμε, δεν ακούμε, δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας?

 Ακούμε συχνά "δεν κουνιέται φύλλο..." "κάθονται στους καναπάδες...." κ.ά. κυρίως για να δικαιολογηθεί η δική μας απάθεια.

Μήπως δεχόμαστε κάποια επίθεση από εξωγήινους με σκοπό να χάσουμε τις αισθήσεις μας και να μην αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας?

Γιατί ενώ υπάρχουν εστίες αντίστασης στον ωχαδελφισμό που ανατρέπουν τη θεωρία "δεν κουνιέται φύλλο" δεν τις βλέπουμε....

Κάνω μια μικρή παρουσίαση ορισμένων μόνων κοινωνικών παρεμβάσεων των πρώτων ημερών του Αυγούστου 2023. Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο.

Κώστας Φωτεινάκης

[Θήβα - κινητοποίηση ενάντια στον πληστηριασμό κατοικίας]

Κώστας Φωτεινάκης: Κοινωνία της Γνώσης ή Έξυπνη πόλη? | Ο Καταστατικός Χάρτης υποχρεώσεων των Δημοτικών Αρχών έναντι των πολιτών στην Κοινωνία της γνώσης


Κοινωνία της Γνώνης ή Έξυπνη πόλη?
Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης

Α. H "Κοινωνία της Γνώσης" [ΓΕΝΙΚΑ]

H "Κοινωνία της Γνώσης"/ social knowledge έχει απασχολήσει τους κοινωνιολόγους, τους εκπαιδευτικούς, τους πολιτικούς αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ) από τη δεκαετία του '60. 

Η ΚτΓ είναι κάτι ευρύτερο, περιεκτικότερο, ποιοτικά και κοινωνικά ανώτερο  από την Κοινωνία της Πληροφορίας/ ΚτΠ ή την  Έξυπνη Πόλη η οποία περιορίζεται, χωρίς να την υποτιμάμε, στις νέες τεχνολογίες ή ακόμα στην τεχνική νοημοσύνη, χωρίς να περιλαμβανει την επιμορφωτική διαδικασία, τη συμμετοχή, τον έλεγχο, τη διαύγεια κ.λπ.

Η ΚτΓ έχει στο επίκετρό της τον άνθρωπο, την κοινωνία, τη συμμετοχή στα κοινά. 

«Ο όρος κοινωνία της γνώσης είναι προτιμότερος από εκείνον της κοινωνίας της πληροφορίας επειδή δεσμεύει καλύτερα την πολυπλοκότητα και το δυναμισμό των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα. Η απόκτηση της εν λόγω γνώσης δεν είναι σημαντική μόνο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη όλων των τομέων της κοινωνίας. Η κοινωνία της γνώσης περιλαμβάνει και συνδέεται με πολλές αλλαγές στην εκπαίδευση, που προωθούνται από χώρα σε χώρα. Σηματοδοτεί τη στροφή της πολιτικής των κρατών προς τον άνθρωπο, τις ικανότητές του, τη δημιουργικότητά του, το όραμά του.»  Δρ. Ανδρέας Γ. Σιάμαρος, 2010.

Β. H Κοινωνία της Γνώσης, η Έξυπνη Πόλη/ ΕΠ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Κώστας Φωτεινάκης: Με τον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο και με τους Πολίτες σε Δράση (ΠσΔ) για ένα βιώσιμο Χαϊδάρι

 

Με τον  υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο και με  τους Πολίτες σε Δράση (ΠσΔ) για ένα βιώσιμο Χαϊδάρι

του Κώστα Φωτεινάκη (πρώην Δημοτικού Συμβούλου με τους ΠσΔ)

«Το μέλλον δε θα ‘ρθεί, από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς…»,  Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, «Ξελασπώστε το μέλλον».

Ως υπεύθυνος πολίτης, ως πρώην δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση», ως αρθρογράφος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας αλλά και ως μέλος αρκετών συλλογικοτήτων σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέτω δημόσια τις απόψεις μου και τις θέσεις μου  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές εκλογές στο Χαϊδάρι:

1.                  Που βρισκόμαστε σήμερα: Ένα παλιό Κινέζικο γνωμικό "Αν δεν ξέρεις πού είσαι και πού θέλεις να πας, όπου και να βρεθείς, καλό θα σου φαίνεται !...". Η γνώμη μου είναι ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα δεν έχει παρακάτω για το Χαϊδάρι. Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε την τελευταία τετραετία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς πολιτικής και διοικητικής ανεπάρκειας και αδυναμίας προσαρμογής και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνεται στου Δήμους. Η γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου με κριτήρια βιωσιμότητας, οργάνωσης και λειτουργίας είναι ο τελευταίος στον κατάλογο των 332 Δήμων της χώρας μας, ανεξαρτήτως των «πανηγυριών» και των διάφορων «πιστοποιήσεων».