Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Καλό ταξίδι με βιβλία και άρθρα [1]

Μια μικρή επιλογή με θέματα που μου άρεσαν και ίσως να ενδιαφέρουν και κάποιον/α άλλον/η.

Χαρίδημος Τσούκας, "Μπουρδολογία: η ρύπανση της σκέψης", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06.08.2023 [ΕΔΩ] | Ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που τις καινοτυπίες και τις αοριστίες τις  εκλαμβάνουν ως επαναστατικές πράξεις.

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ, Πατάκης, 2013 [ΕΔΩ] | Αξίζει να διαβαστεί - πολλά θέματα έχουν ενδιαφέρον, εμένα μου έκανε εντύπωση η άποψη για τη γνώμη και την αυτογνωσία (δεν υπάρχει λέει ο συγραφέας).

Παντελής Μπουκάλας, "Στρουθοκαμηλισμός στην άμμο των νησιών", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09.07.2023 [ΕΔΩ] | Μεταξύ των άλλων σημειώνει ο αρθρογράφος για τους επαγγελματίες του τουρισμού "Η αδηφαγία του και η χωροκατακτητικότητά του δεν χορταίνουν με τίποτε. Απαιτούν όλο και περισσότερα καταλύματα, κι ας παν να κόψουν τον λαιμό τους γιατροί, εκπαιδευτικοί και φοιτητές που δεν βρίσκουν πού να μείνουν."  Όλα τα άρθρα - απόψεις του Παντελή Μπουκάλα είναι επιμορφωτικά και είναι διαθέσιμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ [ΕΔΩ]. 

Κώστας Φωτεινάκης, "Ο Τουρισμός, η ακρίβεια, η αντιεπαγγελματική  συμπεριφορά και το "Ξενοδοχείο" στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας", ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, 22.06.2023 [ΕΔΩ] | Αφορμή για το άρθρο ήταν η "δραματική διαπίστωση που έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Δούσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο»: “Ως γρανάζι της τουριστικής βιομηχανίας θεωρώ ότι δυστυχώς έχουμε μπει σε κατηφορικό δρόμο διότι κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν σε 2-3 μήνες να κάνουν περιουσία και να βγάλουν τα λεφτά για τα επόμενα χρόνια."

Φεντερικ Πολεν, "Η νύχτα που έπεσε στις ψυχές μας - Γένοβα 2001", ΠΟΛΙΣ, 2023 [ΕΔΩ] | Το βιβλίο εκδόθηκε το 2001 στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα το 2023 σε μετάφραση της Μαριάννας Μαντά. | Από την παρουσίαση του βιβλίου "Αλλά η αγριότητα της αστυνομικής βίας είναι πρωτοφανής. Υποδαυλίζεται όχι από τους βανδαλισμούς του black bloc αλλά από τη βούληση της ίδιας τής αστυνομίας, που εκτελεί εντολές του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, στην κυβέρνηση του οποίου εισήλθαν, πριν από έναν μήνα, οι νεοφασίστες του Φίνι", "Συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί, βασανισμοί, προδοσίες και τσακισμένες ζωές που θα αφήσουν αδιάφορη την Ιστορία. Ποιος θυμάται το σχολείο Ντίαζ; Ποιος θυμάται το στρατόπεδο Μπολτσανέτο; Και ποιος θυμάται ακόμα τον Κάρλο Τζουλιάνι;"  | Στο βιβλίο αποκαλύπτεται η ανοχή της αστυνομίας στους νεοφασίστες.

Ιάκωβος Καμπανέλλης "Φίλοι μου θυμηθείτε" το ναζισμό.... [ΕΔΩ]| Ένα κείμενο που πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Λέων Τολστόι, "... Οι άνθρωποι είχαν σοφιστεί για να εξουσιάζει ο ένας τον άλλον" [ΕΔΩ] | Είναι ένα μικρό απόσπασμα από το μεγάλο έργο του "ΑΝΑΣΤΑΣΗ, 1899" το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα,

Βασίλης Καραποστόλης "Διχασμός και εξιλέωση - Περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων", ΠΑΤΑΚΗΣ, 2010 [ΕΔΩ] | Διαβάζεται και ανά κεφάλαιο γιατί αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας. Μεγάλο ενδιαφέρον μου προκάλεσε το θέμα του Καστελόριζου για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα αλλλά και για το ότι είχε μετατραπεί σε αεροπορική βάση των Άγγλων κατά τη διάρκεια της Κατοχής με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μεταφερθούν στην Αίγυπτο κ.λπ. Αξίζει να διαβαστεί και μόνο αυτό το κεφάλαιο.

Τζον Μπέργκερ, "Η εικόνα και το βλέμμα", ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2011 [ΕΔΩ] | Απόσπασμα «Η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν μπορέσει να μιλήσει. Όμως η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων και υπό μία άλλη έννοια. Η οπτική αντίληψη είναι εκείνη που καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο που μας περιβάλλει· ερμηνεύουμε αυτόν τον κόσμο με λέξεις, αλλά οι λέξεις δεν μπορούν ποτέ να αναιρέσουν το γεγονός ότι περιβαλλόμαστε από αυτόν. Η σχέση μεταξύ του τι βλέπουμε και του τι γνωρίζουμε δεν είναι ποτέ σαφώς προσδιορισμένη.»

Ρόζα Λούξεμπουργκ, «Γράμματα από τη Φυλακή»  [ΕΔΩ] | Στην πραγματικότητα παρουσιάζονται ορισμένα αποσπάσματα από τα γράμματα της ΡΛ τα οποία έχουν αναφορά στη φύση. Είναι μέρος μιας εργασίας με θέμα "Η ΡΛ και η Φύση".

Καλό ταξίδι....

Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου