Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Κώστας Φωτεινάκης: Δήμοι αυτόνομοι με αυτοτέλεια ή «συνεχιστές» του (εκάστοτε) κυβερνητικού έργου» - Η περίπτωση του Δήμου Χαϊδαρίου

 

[Φωτ. Κώστας Φωτεινάκης: Όταν η Αυτοδιοίκηση προσπαθούσε να ορθοποδήσει, 2000]

Δήμοι αυτόνομοι με αυτοτέλεια ή «συνεχιστές» του (εκάστοτε) κυβερνητικού έργου»

Η περίπτωση του Δήμου Χαϊδαρίου

Του Κώστα Φωτεινάκη*

Με αφορμή την Ανακοίνωση1 του Δημοτικού Συνδυασμού «ΩΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Άρη Πανόπουλο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νυν Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά και ιδιαίτερα σε σχέση με το παρακάτω τμήμα της Ανακοίνωσης,

«…ο Άρης Πανόπουλος, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αγαστή συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού για να υπάρχει συνέχεια του κυβερνητικού έργου.»

κάνω μόνο δύο σχόλια:

1ον Σε κανένα Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό νόμο δεν προβλέπεται η «συνέχεια του κυβερνητικού έργου» μέσω των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η άποψη του κ. Πανόπουλου περί «συνέχειας του κυβερνητικού έργου» στους ΟΤΑ. Αντιθέτως τόσο το Σύνταγμα2 της Ελλάδας προβλέπει τη «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»  (Άρθρο 102) όσο και ο Ευρωπαϊκός  Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας3 που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989 (ΦΕΚ 144 Α') προβλέπει την πλήρη αυτονομία των ΟΤΑ.  

Οι ανωτέρω αναφορές περί αυτονομίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ περιλαμβάνονται στον νόμο 3852 ΦΕΚ Α'87/7.6.2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτό Διοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης4» καθώς και στον νόμο 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ5 Ι), ΦΕΚ 133Α΄, άρθρο 1ο, με το οποίο ορίζεται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας στους Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού.

2ον Συνέχεια της «συνέχειας του κυβερνητικού έργου» μέσω των ΟΤΑ του κ. Πανόπουλου. Οι Δήμοι, προφανώς και το Χαϊδάρι, δεν εξασφαλίζουν πόρους για έργα επειδή έχουν «κολλητό» τον εκάστοτε Περιφερειάρχη, τον Υπουργό Εσωτερικών ή τον οποιοδήποτε Υπουργό ή κάποιο κομματικό  στέλεχος. Τα έργα που βάσιμα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε πόλης εξασφαλίζονται με επαρκείς τεχνικοοικονομικά και ώριμες μελέτες που υποβάλλονται προς τους αρμοδίους φορείς, οι οποίοι διαχειρίζονται τομεακά ή περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, προς χρηματοδότηση.

Στο δια ταύτα  - Σε κανένα ευνομούμενο κράτος,

α) δεν είναι αποδεκτό το «κολλητιλίκι», το ρουσφέτι, η πολιτική – ιδεολογική – οικογενειοκρατία  (εκτός αν αυτή είναι η «κινητήριος δύναμη» που υιοθετεί ο κύριος Πανόπουλος και το περιβάλλον του) για την πρόσβαση σε πόρους και τη δημιουργία υποδομών στο Χαϊδάρι.

 β) η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης, καθώς η Εθνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία εξασφαλίζει στους ΟΤΑ την αυτοτέλεια και την αυτονομία τους. Αλλιώς δεν είναι ούτε «Τοπική» ούτε και «Αυτοδιοίκηση»!

Οι ανωτέρω θέσεις για την  ανεξαρτησία/ αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού ισχύουν και για όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο των Δημοτών.

Για ένα πολιτικό αυτόνομο μοντέλο  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προφανώς χρειαζόμαστε ένα νέο πραγματικά πολιτικό αυτόνομο μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σεβασμό στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον πολιτισμό, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία κ.λπ.

Μια τοπική αυτοδιοίκηση πολιτικά αυτόνομη από την εκάστοτε κυβέρνηση και το κομματικό σύστημα, αχειραγώγητη από τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και μη ορατούς χρηματοδότες των προεκλογικών εκστρατειών.

Μια αυτοδιοίκηση της συνεργασίας, της ειρήνης, της διεκδίκησης, της κατάρτισης, της βιώσιμης κινητικότητας, του στρατηγικού σχεδιασμού με προοπτική δεκαετίας, της διαβούλευσης, της αλληλεγγύης, της διαπολιτισμικότητας κ.α.

Παραπομπές– Σημειώσεις

1.     Ανακοίνωση του Δημοτικού Συνδυασμού ΩΡΑ ΧΑΪΔΑΡΙ με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Άρη Πανόπουλο https://tinyurl.com/wd7yptym

2.     Σύνταγμα Άρθρο 102  https://tinyurl.com/ybxczw6n

3.     Ευρωπαϊκός  Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989 (ΦΕΚ 144 Α')  https://tinyurl.com/2rrsaxet

4.     Νόμος 3852 ΦΕΚ Α' 87/7.6.2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» https://tinyurl.com/4evvd5d4

5.     Νόμος 4555/2018, ΦΕΚ 133Α΄, «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] -  Άρθρο 1» Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας στους Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού» : «Το πεδίο εφαρμογής του Χάρτη καταλαμβάνει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και 6. δεύτερου βαθμού.». https://tinyurl.com/4mhdjkcs

Κώστας Φωτεινάκηςxpolis@gmail.com

Διαχρονικά μέλος της Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου», που για τις επικείμενες  δημοτικές εκλογές έχει υποψήφιο Δήμαρχο το Βασίλη Τσίτσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου