Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Κώστας Φωτεινάκης: Με τον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο και με τους Πολίτες σε Δράση (ΠσΔ) για ένα βιώσιμο Χαϊδάρι

 

Με τον  υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο και με  τους Πολίτες σε Δράση (ΠσΔ) για ένα βιώσιμο Χαϊδάρι

του Κώστα Φωτεινάκη (πρώην Δημοτικού Συμβούλου με τους ΠσΔ)

«Το μέλλον δε θα ‘ρθεί, από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς…»,  Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, «Ξελασπώστε το μέλλον».

Ως υπεύθυνος πολίτης, ως πρώην δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση», ως αρθρογράφος, ερευνητής της τοπικής ιστορίας αλλά και ως μέλος αρκετών συλλογικοτήτων σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέτω δημόσια τις απόψεις μου και τις θέσεις μου  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές εκλογές στο Χαϊδάρι:

1.                  Που βρισκόμαστε σήμερα: Ένα παλιό Κινέζικο γνωμικό "Αν δεν ξέρεις πού είσαι και πού θέλεις να πας, όπου και να βρεθείς, καλό θα σου φαίνεται !...". Η γνώμη μου είναι ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα δεν έχει παρακάτω για το Χαϊδάρι. Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε την τελευταία τετραετία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς πολιτικής και διοικητικής ανεπάρκειας και αδυναμίας προσαρμογής και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνεται στου Δήμους. Η γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου με κριτήρια βιωσιμότητας, οργάνωσης και λειτουργίας είναι ο τελευταίος στον κατάλογο των 332 Δήμων της χώρας μας, ανεξαρτήτως των «πανηγυριών» και των διάφορων «πιστοποιήσεων».


2.                  Κριτήρια βιωσιμότητας: α) Οι γενικοί παγκόσμιοι στόχοι βιωσιμότητας που έχουν απόλυτη σχέση και με το Χαϊδάρι περιγράφονται στον 11 Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ». [Αναλυτική περιγραφή του 11ΣΒΑ https://tinyurl.com/2rz4s3zt ] β) Οι ειδικοί στόχοι, της Νέας Αστικής Ατζέντας, Διάσκεψη HABITAT III,  2016. Οι στόχοι αυτοί περιγράφουν την πορεία προς τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, επανεξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, διαχειρίζονται και κατοικούνται οι πόλεις. [Αναλυτική περιγραφή της ΝΑΑ https://tinyurl.com/2n7yehw6] γ) «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ (2016) - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης, για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας». [Παρουσίαση https://joom.ag/ny9L] δ) Global Reporting Initiative (GRI) https://www.globalreporting.org/

3.                  Τοπικά Προβλήματα σε τίτλους (ενδεικτικά 12 συν 1):

a) Συντήρηση υποδομών – Προσβασιμότητα – ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη (πεζοδρόμια, σιντριβάνια, πλατείες, ΜΜΜ κ.λπ)

β) Μείωση – Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ): υπήρξε μια μικρή βελτίωση στον τομέα αυτόν η οποία οφείλεται στην απόκτηση υλικοτεχνικών μέσων (δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.Σελέκου) και στην αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας. Ωστόσο στον τομέα της μείωσης των ΑΣΑ δεν παρατηρήθηκε βελτίωση.

γ) Σκαραμαγκάς: Η δημοτική αρχή του κ. Βαγγέλη Ντηνιακού δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια διεκδίκησης της προβλήτας Νο 4, ούτε προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια μετά την απόφαση του ΣτΕ. Δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει τα 10,5 στρμ. πίσω από το μικρό λιμανάκι, έκταση την οποία ανέδειξαν για διεκδίκηση οι ΠσΔ.

δ) Συμμετοχή των πολιτών - Διαβουλεύσεις: Όσες εξαγγέλθηκαν έγιναν για τα «μάτια του κόσμου», χωρίς σοβαρή ενημέρωση – πρόσκληση των πολιτών για συμμετοχή. Σε όσες διαβουλεύσεις έγιναν και ενημερώθηκα (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, ΣΒΑΚ, Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)) έλαβα μέρος, όπως και άλλα στελέχη των Πολιτών σε Δράση, και συμβάλλαμε στη βελτίωσή τους σε σημαντικό βαθμό.

ε) ΜΠΛΟΚ 15: Δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Η συντήρηση του εξωτερικού του κτηρίου που έγινε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της κας Δούρου δεν είχε συνέχεια, αν και είχαν δρομολογηθεί ορισμένες διαδικασίες.

στ) Παλατάκι – μεγάλες καθυστερήσεις και σοβαρές ενστάσεις για επιλογή υλικών (πλάκες κ.λ.π.)

ζ) Δημοτικά κτήρια που αποκτήθηκαν: Δεν έχουν αξιοποιηθεί κτήρια που έχουν αγοραστεί εδώ και μια δεκαετία με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για στέγαση συλλόγων και η περιουσία του Δήμου μας είναι υπό κατάρρευση.

η) Υποδομές – εκτάσεις: Η Δημοτική Αρχή αντί να σχεδιάσει για το πως θα αξιοποιήσει με ολοκληρωμένο τρόπο εκτάσεις και υποδομές του Δήμου, έχει να αντιπροτείνει μόνο πως θα αυξήσουμε τον αριθμό των καφετεριών, λες και αυτό είναι το μοναδικό σημαντικό ζητούμενο στην πόλη μας (π.χ. Πάρκο νεολαίας και “Θεαθήναι”)!

θ) Τμήματα Πνευματικού Κέντρου: Μικρή συμμετοχή πολιτών και περιορισμένης θεματολογίας. Προβλήματα στελέχωσης.

ι) Αντεργατική πολιτική όσον αφορά τις προσλήψεις και παραμονή αναγκαίου προσωπικού στο Δήμο για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών της πόλης αλλά και τη συμβολή σε έναν ελάχιστο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

ια) Προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας με το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.

ιβ) Επιχειρησιακός σχεδιασμός: Η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού - προγραμματισμού 4ετίας για την πόλη, ως όφειλε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όπως έχει κάνει η πλειονότητα των Δήμων στη χώρα μας σεβόμενη το δικαίωμα των πολιτών στην επαρκή πληροφόρηση για να γνωρίζουν ποιοι είναι οι στόχοι, πως και πότε θα επιτευχθούν αλλά και τι αντίκτυπο θα έχουν στην πόλη μας.

ιγ) Οικονομική Επιτροπή: Η Δημοτική αρχή έχοντας την συντριπτική πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, με 6 συμβούλους έναντι 3 της αντιπολίτευσης αγνοεί το δικαίωμα αντιπροσώπευσης όλων των δημοτικών παρατάξεων και «κάνει ότι θέλει», ενίοτε με έργα χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο για την πόλη μας!

4.                  Γιατί με τους Πολίτες σε Δράση; Γιατί οι ΠσΔ,

α) Για όλα τα παραπάνω θέματα, και για ακόμα περισσότερα, έχουν τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες έχουν παρουσιάσει στα προγράμματα τους 2015, 2019.

β) Η πολιτική τους συμπεριφορά δεν ετεροκαθορίζεται με το τι κάνουν οι άλλοι δημοτικοί συνδυασμοί. Υπάρχουν θέματα στα οποία συνθέτουν και συμβάλουν στη βελτίωσή τους πριν την οριστικοποίηση και στην ψήφισή τους και πολλά άλλα θέματα που έχουν ψηφίσει ή καταψηφίσει κατά περίπτωση με ολόκληρη την αντιπολίτευση

γ) Γιατί οι ΠσΔ έχουν ως αρχή «Σκέψου Παγκόσμια – Δράσε Τοπικά», που σημαίνει ότι είναι πολίτες του κόσμου και η πολιτική τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα τοπικά ζητήματα, έχουν ευρύτερoυς ορίζοντες και κοινωνική, πολιτιστική, αναπτυξιακή, συμμετοχική θεματολογία.

5.                  Γιατί με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο:

·       Γιατί ο Βασίλης είναι ένας νέος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος, έχει εκφράσει μόνος του τη διάθεση να είναι υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου από το 2022 για να υπηρετήσει την πόλη.

·       Γιατί ο Βασίλης είναι εργαζόμενος, έχει επιστημονικές γνώσεις για τα θέματα πόλεων και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης – είναι Πολιτικός Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΜΠ.

·       Γιατί ο Βασίλης συμμετέχει στα κοινά της πόλης και όχι μόνο ως Υποψήφιος Δήμαρχος.

·       Γιατί ο Βασίλης μπορεί να συνεργάζεται δημιουργικά και να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό.

·       Γιατί ο Βασίλης έχει σχέδιο και συνεργάτες για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη, χωρίς εξαρτήσεις από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες αλλά με συνέργειες, με διάλογο, με ένα συνολικά και φιλόδοξο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Με το Βασίλη Τσίτσο Υποψήφιο Δήμαρχο Χαϊδαρίου και με τους Πολίτες σε Δράση γιατί «Το μέλλον δε θα ‘ρθεί, από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς…» 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος λόγω άλλων προτεραιοτήτων, ωστόσο θα είμαι παρών για τα μεγάλα θέματα της πόλης.

Κώστας Φωτεινάκηςxpolis@gmail.com

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου