Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: O Κανονισμός Καθαριότητας (2012) και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Χαϊδαρίου (2015)

Κώστας Φωτεινάκης: O Κανονισμός Καθαριότητας (2012) και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Χαϊδαρίου (2015)

Α. Ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Χαϊδαρίου συντάχθηκε το 2012 επί αντιδημαρχίας Γιάννη Κέντρη (Δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας) και με προϊστάμενο της Υπηρεσίας Καθαριότητας το Δημήτρη Μπαρδή. 
Ο Κανονισμός θεωρείται ακόμα και στις μέρες μας πρότυπο, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που έχω με κορυφαία την πρόβλεψη για σταθμό μεταφόρτωσης.
Αποτελεί μια καλή κληρονομιά από το παρελθόν. Όμως μετά από επτά χρόνια. χρειάζεται επικαιροποίηση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες και στη νέα νομοθεσία. Παρ' όλα αυτά μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και στις μέρες μας.

Διαβάστε σε e-magazine και κάντε λήψη  του Κανονισμού Καθαριότητας ΕΔΩ.

Β. Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων/ ΤΣΔΑ συντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, από "ομάδα εργασίας" με "συντάξασα τη Γιώτα Παναγιωτάκου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Προϊστ. Τμήματος Προγραμματισμού Τ.Υ.  [ΕΔΩ]
Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μόσχος Χουδελούδης.
Το ΤΣΔΑ συντάχθηκε υποχρεωτικά από το Δήμο Χαϊδαρίου, όπως και από τους άλλους 63 συνολικά Δήμους της Αττικής, και ήταν προϋπόθεση για να συνταχθεί με επόμενο βήμα ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής/ ΠΕΣΔΑΑ.

Ο ΠΕΣΔΑΑ με τη σειρά του έπρεπε να προσαρμοστεί με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό Πρόληψης,  Δημιουργίας και Διαχείρισης  Αποβλήτων που και αυτός με τη σειρά του θα έπρεπε να είναι σύμφωνος με την ΟΔΗΓΙΑ 2008/98/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Νοεμβρίου 2008 για τα απόβλητα  | Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση ΑΣΑ

Έχουμε δηλαδή κατά σειρά βημάτων/ κινήσεων:
α) Την Οδηγία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [ΕΔΩ] β) Τον Εθνικό Σχεδιασμό Πρόληψης, Δημιουργίας και Διαχείρισης  Αποβλήτων [ΕΔΩ] γ) Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων/ ΤΣΔΑ - στην Αττική [ΕΔΩ] δ) Τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων [ΕΔΩ]

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων/ ΤΣΔΑ του Δήμου Χαϊδαρίου [ΕΔΩ] αποτελείται από 35 σελίδες. Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το ΤΣΔΑ, με σοβαρότερη αντίρρηση την πρόβλεψη για Σταθμό Μεταφόρτωσης.

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ:
  1. Τα ΤΣΔΑ των Δήμων της Αττικής ποτέ δεν αξιολογήθηκαν και δεν ελέγχθηκαν για την ορθότητά τους όσον αφορά τη σύνταξή τους, ούτε για την εφαρμογή τους, από το 2015 μέχρι σήμερα, από κανέναν επίσημο φορέα. 
  2. Όλα τα ΤΣΔΑ των Δήμων της Αττικής χρειάζονται προσαρμογές, επικαιροποίηση και εφαρμογή.
  3. Με βάση τον υπάρχοντα Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Χαϊδαρίου και τις άλλες Εθνικές και Περιφερειακές Κατευθύνσεις χρειάζεται η "ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία του συστήματος" [περισσότερα ΕΔΩ - ΘΕΜΑ Δ΄]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου