Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

7 Οκτωβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας - Διαχείριση αστικών αποβλήτων | World Habitat Day


Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του αστικού περιβάλλοντος.
Ξεκινάμε με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας, εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβριο. Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη διαχείριση των δημοτικών αστικών αποβλήτων. 
Από τα 2 δισεκατομμύρια τόνους αστικών αποβλήτων το 2016 παγκοσμίως προβλέπεται ότι θα φθάσουμε τα 4 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Τα αστικά απόβλητα θα διπλασιαστούν σε 35 χρόνια και προφανώς ως υπεύθυνοι παγκόσμιοι πολίτες θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας !!!

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρακολουθεί το θέμα της μείωσης και της οικολογικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, σε παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσω της εθελοντικής εκστρατείας "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή" [ΕΔΩ]. 


Οι ΦτΦ παρακολουθούν, και στο μέτρο των δυνάμεων που διαθέτουν, υιοθετούν και προβάλλουν την Παγκόσμια Εκστρατεία WASTE WISE CITIES [ΕΔΩ ΕΔΩ]

Η παγκόσμια συνάντηση για την Παγκόσμια Ημέρας Κατοικίας 2019 θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση του Μεξικού στην Πόλη του Μεξικού στις 7 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Το UN-Habitat προωθεί αυτή τη χρονιά τη συμβολή των πρωτοποριακών τεχνολογιών αιχμής για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων για την επίτευξη του στόχου 11 αειφόρου ανάπτυξης: ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις. Πέραν των στερεών αποβλήτων, αυτό περιλαμβάνει όλα τα απόβλητα που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες (στερεά, υγρά, οικιακά, βιομηχανικά και εμπορικά), τα οποία εξακολουθούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αλλαγή του κλίματος, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα 2018, οι τεχνολογίες αιχμής έχουν τεράστιες δυνατότητες να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται και να ζουν οι άνθρωποι, καθώς και να επιταχύνουν σημαντικά τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι τεχνολογίες αιχμής, όπως η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, τα ηλεκτρικά οχήματα, οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι βιοτεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να μεταμορφώσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Προσφέρουν τις δυνατότητες καλύτερων, φθηνότερων, ταχύτερων, κλιμακούμενων και εύχρηστων λύσεων για καθημερινά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης αποβλήτων. Παρουσιάζουν επίσης ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες να παρακάμψουν τις λιγότερο αποδοτικές τεχνολογίες και να εφαρμόσουν κοινωνικές καινοτομίες. Σύμφωνα με αυτές τις δυνατότητες, η Νέα Αστική Ατζέντα απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των σημερινών και μελλοντικών αστικών περιοχών στον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες [ΕΔΩ

Στις 31 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων, ημέρα θα επανέλθουμε παρουσιάζοντας το θέμα με έναν διαφορετικό τρόπο  [ΕΔΩ]

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου