Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Χρηματοδότηση έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Τ.Α.)

[Το κείμενο που ακολουθεί είναι αντιγραφή από το ιστολόγιο Virtrade ΕΔΩ. Σκοπός της ανάρτησης είναι η ενημέρωση και η παρότρυνση προς την ΤΑ για αναζήτηση πόρων και χρηματοδότησης. Προφανώς υπάρχουν και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης]

Χρηματοδότηση έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Τ.Α.)
Είναι όνειρο ή πραγματικότητα; Πόσο εφικτό είναι μέσα στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και των Δήμων ειδικότερα;
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η χρηματοδότηση έργων και ιδιαίτερα των «πράσινων» έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , είναι απόλυτα εφικτή.
Χρηματοδοτικές πηγές υπάρχουν, αλλά η Τ.Α. δε γνωρίζει πώς να τις προσεγγίσει. Χρειάζεται εμπειρία, τεχνογνωσία και κυρίως καινοτόμος τρόπος σκέψης.
Δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή στη χρηματοδότηση των έργων της Τ.Α. Ο κάθε Δήμος είναι διαφορετικός .Χρειάζεται να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα χρηματοδοτικών «εργαλείων», το οποίο θα αποφέρει το βέλτιστο κατά περίπτωση αποτέλεσμα για την πραγματοποίηση των έργων με το μικρότερο δυνατόν κόστος.
Με το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης, ο Δήμος θα μπορέσει να υλοποιήσει τα έργα. Ξεπερνώντας την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι Δήμοι  και βελτιώνοντάς την παράλληλα, μέσω της εξοικονόμησης κόστους που συνήθως πετυχαίνει μέσω των έργων αυτών.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ.
Οι Δήμοι έχουν σημαντικά έσοδα, κυρίως ανταποδοτικά τέλη. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος από αυτά, διαφεύγουν. Κυρίως είτε γιατί οι υπόχρεοι φορείς δεν πληρώνουν τα τέλη αυτά, είτε γιατί κάτοικοι και επιχειρήσεις δηλώνουν ψευδώς, λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που στην πραγματικότητα έχουν.
Για να συλλεγούν τα διαφυγόντα έσοδα, χρειάζονται εμπειρία και ειδικές γνώσεις. Προκειμένου να εντοπιστούν αυτά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι νομικές ενέργειες όπου αυτές απαιτηθούν και τέλος να γίνει μία εκ νέου οργάνωση της συλλογής των εσόδων.

2. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Παρά την επικρατούσα άποψη για το αντίθετο, διεθνώς οι Δήμοι θεωρούνται πολύ σταθερές οικονομικές μονάδες.
Για το λόγο αυτό, πολλοί ιδιώτες επενδυτές, είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην υλοποίηση «πράσινων» έργων και να αποπληρωθούν από τα έσοδα που δημιουργούνται ή την εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται από τα έργα αυτα.
Τέτοια έργα είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων.

3. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και συνδυάζοντάς το με άλλα σχήματα χρηματοδότησης, μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη λύση. Παράδειγμα τέτοιο, είναι η  περίπτωση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED.
Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν δύο δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
α) Το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» έχει τη μορφή πιλοτικού προγράμματος με δυσκολία αποτίμησης των οικονομικών ωφελειών του Δήμου και
β) Χρειάζεται ιδία συμμετοχή από το Δήμο κατά 30%. 
Με κατάλληλες τεχνικές, συνέργειες και συνεργασίες, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (π.χ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ JESSICA).
Το πρόγραμμα JESSICA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έργα ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων, για ανακαινίσεις κτιρίων, για ανάπλαση ελεύθερων χώρων, δρόμων, πεζοδρομίων και ευρύτερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Το  πρόγραμμα JESSICA, αφορά επιστρεπτέες ενισχύσεις και όχι επιδότηση. Αυτές οι ενισχύσεις, αξιολογούνται από τραπεζικούς φορείς και όχι διαχειριστικές αρχές. Οι τράπεζες, συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του JESSICA παίρνοντας και αυτές τα όποια ρίσκα τους αναλογούν.
Το πρόγραμμα JESSICA, απαιτεί και ιδιωτική συμμετοχή.
Η δυσκολία που καλείται να ξεπεράσει ο Δήμος που θα κάνει χρήση του JESSICA, είναι η εμφάνιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ικανού να πείσει τους διαχειριστές του προγράμματος (τράπεζες) ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Είναι πολύ βασικό να ενισχυθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, με δράσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων που με τη σειρά τους θα αποπληρώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, την επένδυση. Τέτοιες συμπληρωματικές δράσεις, μπορεί να είναι έργα εξοικονόμησης και παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ JESSICA

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ
ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
ΕΣΟΔΩΝ
ΚΤΙΡΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑ
ΜΙΚΡΗ
ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ, ΑΘΛ/ΚΕΝΤΡΑ Κ.Λ.Π.
ΜΙΚΡΗ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ Κ.Λ.Π.
ΜΙΚΡΗ
                       
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑ (ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΓΩΝ)

ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ
ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
ΕΣΟΔΩΝ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ      
           
 ΜΕΓΑΛΗ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΣΟΔΩΝ
ΜΕΓΑΛΗ


5. ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

α) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (EUROPEAN ENERGY EFFICIENCY FUND – EEEF).
Σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, χρηματοδοτεί έργα Δήμων τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας.

β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ELENA.
 Τεχνική βοήθεια προς τοπικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED

Για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι παρακάτω ενέργειες:

• Μελέτη του υπάρχοντος συστήματος.
• Εκτίμηση των διαφυγόντων εσόδων.
• Προσδιορισμός των αναμενομένων εξοικονομήσεων κόστους.
• Ανάλυση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
• Δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος JESSICA.
• Προσδιορισμός των απαιτήσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης.
• Οριστικοποίηση του σχήματος χρηματοδότησης.

Η έναρξη του έργου, τοποθετείται χρονικά, σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου