Πρώτες επισημάνσεις και σχόλια
ΤΟΠΙΚΟ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (ΔΕ
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ)
ΑΝΑΔΟΧΟΣ : Π.ΔΕΛΗΚΟΥΡΑΣ-Δ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΟΕ
με δ.τ. “GEOPLAN” – 2024.10.09
Κώστας Φωτεινάκης: Πρώτες επισημάνσεις και σχόλια 09.12.2024
[Τα σχόλια που ακολουθούν κατατέθηκαν στη “Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Πλατφόρμα Συμμετοχής Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ/ΕΠΣ) του Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»]
Η ΒΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΤΠΣ Δ.Χ. α) Η διατήρηση και ενίσχυση του χαρακτήρα της περιοχής κυρίως ως κατοικία, στα πλαίσια της συμπαγούς πόλης, με τις ελάχιστες σημειακές επεκτάσεις του υφισταμένου σχεδίου και την ένταξη των υφισταμένων υπερτοπικών χρήσεων περίθαλψης στις παρακείμενες πολεοδομικές ενότητες με σκοπό την ενσωμάτωση σε συγκροτημένο πολεοδομικό ιστό και ενίσχυση της συνεκτικότητας της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του ομόρου χώρου του στρατοπέδου Χαϊδαρίου ως Πολιτιστικού-Τεχνολογικού Πάρκου (ΠΟ.ΤΕΧΝΟ.ΠΑ Χαϊδαρίου), με ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου και των λειτουργουσών χρήσεων στα πλαίσια της βιώσιμης υπερτοπικής ανάδειξης του Δήμου Χαϊδαρίου. (σελίδα -1).
[Σχόλιο Κ.Φωτ.: Τα δύο στρατόπεδα Καραϊσκάκη Α’ και Β’ καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και είναι εγωιστικό να ζητάμε την ένταξή τους στο Δήμο Χαϊδαρίου “για την υπερτοπική ανάδειξή του”. Η γνώμη μου είναι α) οι ορεινές εκτάσεις να επανέλθουν στο δημόσιο β) οι σημερινές κτιριακές εγκαταστάσεις εντός των “τειχών” και ο περιβάλλον με αυτές χώρος να αντιμετωπιστεί ως ενιαίος και να σχεδιαστεί ανάλογα, σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου και ίσως Πετρούπολης. Χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση – θα επανέλθω για το θέμα. Περισσότερα παρακάτω για το φορέα διαχείρισης]
ΤΠΣ Δ.Χ “η) η ενεργοποίηση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και της μοναδικής ιστορικής σημασίας των ακτών του Αργοσαρωνικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παράκτια ζώνη από Πειραιά προς Σαλαμίνα - Κυνόσουρα, Ελευσίνα, Κακιά Σκάλα, και τέλος την Αφαία στο Δήμο Χαϊδαρίου.”
[Σχόλιο Κ.Φωτ.: α) Αυτό είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο της “Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” και μόνο για τουριστικούς και επετειακούς λόγους με τίτλο “Η θαλάσσια Ιερά Οδός”. Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε για μια φορά, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους γιατί δεν εντασσόταν σε κανέναν περιφερειακό ή εθνικό σχεδιασμό και γιατί δεν είχε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις β) Σαν αίτημα θα μπορούσε να διεκδικηθεί κατά τη γνώμη μου μόνο για τουριστικούς λόγους την αντίστοιχη τουριστική περίοδο και αφού έχουν εξασφαλιστεί οι αντίστοιχες αδειοδοτήσεις. Σημειωτέον ότι η είσοδος στον Κόλπο της Ελευσίνας γίνεται δια μέσω των Ναυτικών Εγκαταστάσεων: Ναυστάθμων Σαλαμίνας και Κερατσινίου, Εκπαιδευτικών Κέντρων Παλάσκα, Κανελλόπουλου και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών/ OYK]
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν αναφορές για α) το Κέντρο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Β.Ντηνιακός) ή για άλλη χρήση του χώρου στην Αφαία - Σκαραμαγκά β) Γιορτή κρασιού γ) Δεσμευμένους χώρους από το Δήμο Χαϊδαρίου (π.χ. Λολοσίδη στην Οδό Δαβάκη) δ) Παραχωρημένο χώρο (κτήριο και γήπεδα) για χρήση από τον ΔΥΠΑ/ ΟΑΕΔ στο Δήμο Χαϊδαρίου στο (Σκαραμαγκά – είσοδος από Λ.Σχιστού).
ΤΠΣ Δ.Χ. SWOT ANALYSIS (σελίδες 4-6)
[Σχόλιο Κ.Φωτ. - Δεν υπάρχουν τεχνικά, ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της έρευνας (αν υπήρξε ερωτηματολόγιο, πόσοι και ποιοι απάντησαν. Δεν συμφωνώ με τις περισσότερες διαπιστώσεις και ιδιαίτερα για την ευθύνη των πολιτών.]
ΤΠΣ Δ.Σ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ σελίδα 7 β)
“-Απαιτείται αλλαγή πλεύσης των δημοτικών προσεγγίσεων τόσον στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που η εκ νέου λειτουργία τους προβλέπεται από τον Ν.4949/2022 και του ΣΟΑ με την έκδοση ΠΔ, της αναθεώρησης των επιδιώξεων απομάκρυνσης του χώρου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, με επιδίωξη ανεύρεσης τρόπου συμμετοχής του δήμου στην ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου με την δημιουργία Φορέα διαχείρισης με τους λοιπούς συνιδιοκτήτες της έκτασης με σκοπό την ίδρυση υπερτοπικού αναπτυξιακού μητροπολιτικού πόλου προς όφελος των δημοτών, αλλά και την αναθεώρηση απομάκρυνσης των υπερτοπικών κοινωφελών χώρων περίθαλψης των δημοσίων Νοσηλευτικών μονάδων, με επιδίωξη ενσωμάτωσης όλων αυτών στον πολεοδομικό ιστό, με σκοπό την άμβλυνση των κυκλοφοριακών, πολεοδομικών, αναπτυξιακών προβλημάτων που προκύπτουν και επηρεάζουν τον πολεοδομικό χώρο του δήμου τελικώς, χωρίς να αυτός να εξασφαλίζει ανταποδοτικά οφέλη ως είναι αυτό αυταπόδεικτο.”
[Σχόλιο Κ.Φωτ: Υπάρχουν αρκετές ασάφειες π.χ. για τις “Νοσηλευτικές μονάδες” που επιτρέπουν πολλές και αντιτιθέμενες ερμηνείες. Συμφωνώ με τη “δημιουργία Φορέα Διαχείρισης” για το Στρατόπεδο/α Χαϊδαρίου στον οποίο δεν μπορεί να είναι μόνο οι ιδιοκτήτες (δημόσιο) αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. φορέων (π.χ. Δασαρχείο, ΕΦΑΔΑ κ.λπ).
ΤΠΣ Δ.Χ. Σελίδα 9. “ - Ο τρόπος και ο βαθμός ένταξης των υπερτοπικών πόλων περίθαλψης (Δαφνί/Αττικόν/Δρομοκαΐτειο) στον αστικό χώρο του Δήμου..”
[Σχόλιο Κ.Φωτ.: Διαφωνώ πλήρως. Τα νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαϊτειο (δεν κατάλαβα γιατί βάζει μέσα και το Αττικόν) αποτέλεσαν μαζί με τα Στρατόπεδα Χαϊδαρίου και το Βοτανικό Κήπο τον “κυμματοθραύστη” της τσιμεντοποίησης. Είναι προίκα ότι έχουμε ελεύθερους και πράσινους αυτούς τους χώρους.]
ΤΠΣ Δ.Χ. Σελίδα 9. “- Η δημιουργία της τουριστικής-πολιτιστικής διαδρομής «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ», σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες δυνατότητες”
[Σχόλιο Κ.Φωτ.: Το σχολίασα παραπάνω. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει. Η περιγραφή “προσφερόμενες δυνατότητες” είναι ασαφής.]
ΤΠΣ Δ.Χ. Σελίδα 13 “ - Β. Οικονομική ανάπτυξη και αναπτυξιακή φυσιογνωμία. Η διενέργεια ανασκαφών για τον εντοπισμό του ακριβούς ίχνους του αρχαίου δρόμου, ως ελάχιστη συνεισφορά στην θεσμοθέτηση πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ιχνών της Ιεράς Οδού και την περιηγητική διαδρομή ανάδειξης των λοιπών αρχαιολογικών και πολιτιστικών πόρων του Δήμου.
[Σχόλιο Κ.Φωτ. - Η περιγραφή είναι γενική και αόριστη και δείχνει πλήρη άγνοια της υφιστάμενης κατάστασης. Ο εντοπισμός υπάρχει και την ακριβή διέλευση τη γνωρίζει η ΕΦΑΔΑ - έχει αποτυπωθεί στα ΠΑΕ 1937 από τον αρχαιολόγο, πολεοδόμο Ιωάννη Τραυλό καθώς και σε άλλες αρχαιολογικές έρευνες και αναφορές. Το ζητούμενο είναι “η προστασία και η ανάδειξη του υπάρχοντος στην επιφάνεια ττμήματος της Ιεράς Οδού στην Αφαία (μπροστά από Warer park)” πού είναι ήδη ορατό και δεν χρειάζονται ανασκαφές.
ΤΠΣ Δ.Χ.Σελίδα 20 – ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η ιεράρχηση του οδικού δικτύου και κυκλοφοριακή οργάνωση του Δήμου Χαϊδαρίου, με την δημιουργία νέας οδού διασύνδεσης της πολεοδομικής ενότητας «Δαφνί» με την πολεοδομική ενότητα «Δάσος Χαϊδαρίου» και τη δημιουργία μεγάλου κυκλοφοριακού δακτυλίου, εντός της προτεινόμενης νέας πολεοδομικής ενότητας ΝΔ του Χαϊδαρίου.
Ένταξη του χώρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), ως περιοχή προς πολεοδόμηση σε συνάρτηση με την υφιστάμενη πολεοδομική ενότητα ΠΕ8 (Δαφνί).
Ένταξη του χώρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», ως περιοχή προς πολεοδόμηση σε συνάρτηση με την υφιστάμενη πολεοδομική ενότητα 1, 2 (Αγία Γρηγορούσα).
Ένταξη του χώρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο», ως περιοχή προς πολεοδόμηση σε συνάρτηση με την υφιστάμενη πολεοδομική ενότητα 13, 14 (Λιούμη).
[Σχόλιο Κ.Φωτ. Πλήρης διαφωνία. Με αυτές τις προτάσεις, αν υλοποιηθούν, αλλάζει ο χαρακτήρας της πόλης. Δεν χρειάζονται άλλα επιχειρήματα. Όσον αφορά την “κυκλοφοριακή διασύνδεση “Δαφνί” με “Δάσος Χαϊδαρίου” έχουν γίνει αγώνες επί Κυριάκου Ντηνιακού και στη συνέχεια επί Δημήτρη Μαραβέλια για να μη γίνει – αγώνες που απέτρεψαν το έργο αν και ήταν “ήπιο”, δεν προέβλεπε θεωρητικά τουλάχιστον “κυκλοφοριακή διασύνδεση”.
[Η εικόνα είναι στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα “Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Πλατφόρμα Συμμετοχής Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ/ΕΠΣ) του Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»”. Είναι προφανές ότι σύμφωνα με την αποτύπωση που βλέπουμε α) η Εναπομένουσα Ακτή Σκαραμαγκά β) ένα μεγάλο μέρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ακριβώς το τμήμα που “διεκδικούσε” ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν εντάσσονται στα όριά του - https://polsxedia.ypen.gov.gr/tps_details/%CE%922_54 ]
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ: Τα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου περιλαμβάνουν την υπάρχουσα Ακτή Σκαραμαγκά - εκεί που επί 100 χρόνια γίνεται εκ μέρους του Δήμου Χαϊδαρίου η ρίψη του Σταυρού και η τελετή των Θεοφανίων.
Κώστας Φωτεινάκης - Mail επικοινωνίας: xpolis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου