[ Συνάντηση Σταϊνμάιερ - Σακελλαροπούλου INTIME/ Φωτ. NEWS 24/7 https://tinyurl.com/4jfekjpj]
Το θέμα των Γερμανικών οφειλών (ή επανορθώσεων όπως το αναφέρετε) δεν είναι λήξαν κ.Πρόεδρε της Γερμανίας
του Κώστα Φωτεινάκη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Και δεν είναι λήξαν κ.Πρόεδρε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την έκκληση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και όλων όσων πόνεσαν, έκλαψαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν, καταστράφηκε η περιουσία τους, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας και χώρα, από τη ναζιστική Γερμανία.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κρατούμενος στο ναζιστικό στρατόπεδο Ματχάουζεν έκανε έκκληση το 1993 με τίτλο “ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ”. Αποσπάσματα από την έκκληση:
“...Είμαι ένας από τους επιζήσαντες κρατούμενους στο SS στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως του Μαουτχάουζεν. Ένας από εκείνους που τον Μάιο του 1945 κλαίγοντας και ελπίζοντας εφώναζαν ποτέ πια! Ήταν τότε που οι οπαδοί του ναζισμού έχασαν τον πόλεμο.
Ο ναζισμός όμως επέζησε….Μετά από 48 χρόνια αυτό που θέλω να φωνάξω είναι πάλι;
Φίλοι μου, θυμηθείτε: ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το διάστημα. Ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων στη Γερμανία και την Αυστρία….”
Για εμάς λοιπόν το θέμα των Γερμανικών οφειλών κ.Πρόεδρε δεν είναι λήξαν..
ΤΟ ΘΕΜΑ: Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα (29-31.10.2024) μετά από επίσημη πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του συναντήθηκε με την Πρόεδρο κ. Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη και επισκέφτηκε διάφορα περιοχές της χώρας μας, μεταξύ αυτών και το μαρτυρικό χωριό Κάνδανος, στο οποίο κατέθεσε στεφάνι στη “μνήμη των θυμάτων και του πόνου”.
Ο κ.Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις κοινές δηλώσεις με την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου επαναδιατύπωσε, επί το αυστηρότερον θέση της Γερμανίας για τις Γερμανικές Επανορθώσεις (Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα) «η νομική μας θέση για τις επανορθώσεις διαφέρει, το γνωρίζετε, για εμάς νομικά το θέμα θεωρείται λήξαν» (30.10.2024).
Α. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Α.1 Σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής ανέρχεται σε 1.106.922 νεκρούς.
Α.2 Σύμφωνα με την Έκθεση - Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (27/7/2016) οι Οικονομικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα: “το ποσό των 269 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Συνολικά το ποσό φτάνει σε πάνω από 300 δις ευρώ μαζί με τους τόκους. Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων.”
Β. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
80 χρόνια από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας (9 Μαΐου 1945) θεωρούμε ότι οφείλουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες που αγωνίστηκαν ποικιλοτρόπως και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Οι επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κοινωνία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στο φυσικό περιβάλλον ήταν τεράστιες.
Οι ανθρώπινες απώλειες, Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν θεαματικά περισσότερες από κάθε άλλο πόλεμο. Από τα περίπου 50.000.000 νεκρών και αγνοουμένων, τα 35.000.000 ήταν Ευρωπαίοι˙ τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ όσους χάθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο! Τεράστιος ήταν ο αριθμός των αμάχων θυμάτων.
Οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών. Ο πόλεμος προκάλεσε μετακινήσεις περίπου 30.000.000 ανθρώπων.
Οι υλικές καταστροφές. Η Ευρώπη ήταν ένας σωρός από ερείπια. Στη Σοβιετική Ένωση είχαν καταστραφεί 6.000.000 σπίτια, στην Πολωνία το 80% της βιομηχανίας, στη Γαλλία είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές σχεδόν όλα τα λιμάνια και μεγάλο μέρος του συγκοινωνιακού και σιδηροδρομικού δικτύου, στην Ελλάδα είχαν καεί περίπου 160.000 κτίρια και είχαν πυρποληθεί 1.700 χωριά. Πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), η Δρέσδη, η Χιροσίμα, το Ναγκασάκι και εκατοντάδες άλλες είχαν ισοπεδωθεί.
Η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου. Το βιοτικό επίπεδο είχε καταρρεύσει, αν και με σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Η Βρετανία, αν και δέχτηκε σκληρές επιθέσεις από τους ναζί, κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και του εμπορικού της στόλου, ενώ ο ενεργός πληθυσμός της αυξήθηκε χάρη στη μαζική είσοδο γυναικών στην αγορά εργασίας. Η χειρότερη κατάσταση επικράτησε στη Γερμανία και στην Αυστρία, που μαστίζονταν από την πείνα, τη μαύρη αγορά και τον κίνδυνο επιδημιών.
Η ηθική καταρράκωση. Ο ηθικός απολογισμός της σύγκρουσης ήταν, επίσης, τραγικός. Οι εμπόλεμοι βομβάρδισαν μαζικά όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους αλλά και μεγάλες πόλεις, με σκοπό να καταρρακώσουν το ηθικό των αμάχων και να εξαναγκάσουν τον εχθρό να συνθηκολογήσει. Ο πόλεμος συνοδεύτηκε από ανήκουστες θηριωδίες, μαζικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες, που έγιναν από όλες τις πλευρές. Αναμφίβολα, όμως, τα πρωτεία της φρίκης πρέπει να αποδοθούν στη ναζιστική Γερμανία: τα στρατόπεδα εξόντωσης, οι θάλαμοι αερίων, τα φρικιαστικά πειράματα των ναζί «γιατρών του θανάτου» σε αιχμαλώτους, τα βασανιστήρια και οι μαζικές εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα και η γενοκτονία των Εβραίων θα αποτελούν για πάντα σύμβολα του απόλυτου εγκλήματος σε βάρος του ανθρώπου.
Ένα χρόνο αργότερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η θηριωδία του πολέμου επανέφερε την ιδέα δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού που θα ρύθμιζε τις διαφορές μεταξύ των κρατών αποτρέποντας νέες συγκρούσεις. Το 1945, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τη συμμετοχή πενήντα κρατών. Η έδρα του αποφασίστηκε να είναι στη Νέα Yόρκη.
Πέντε χρόνια αργότερα, και ακριβώς την ίδια ημερομηνία, 9 Μαΐου 1950, από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, παρουσιάστηκε η Διακήρυξη Σουμάν, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα,. Η ΕΚΑΧ, της οποίας ιδρυτικά μέλη ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ένωση". Μία από τις βασικές της Διακήρυξης Σουμάν ήταν: "Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν."
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Για όλους τους παραπάνω λόγους, και ακόμα περισσότερους, οι οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας δεν είναι ένα τηλεοπτικό πολεμικό επεισόδιο που έχει λήξει. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Χαϊδαρίου και των γειτονικών δήμων, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Κοκκινιάς (σημερινής Νίκαιας), Περιστερίου, Γ’ Νεκροταφείου, Κερατσινίου τα αποτυπώματα που άφησε η ναζιστική Γερμανία είναι ακόμα ορατά και ζωντανά στις μνήμες μας.
ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Έκθεση Δοξιάδη, “Αι θυσίαι της Ελλάδος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Les sacrifices de la Gréce a la seconde guerre mondiale, The sacrifice of Greece in the seconde world war (1946)” https://tinyurl.com/6px6bkaa
Ιάκωβος Καμπανέλλης “ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ”, 1993.
Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, “Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής” 2006 https://esdoge.gr/assets/mavri.pdf
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, “Ορόσημα ελληνο-γερμανικών σχέσεων - Πρακτικά ελληνο-γερμανικού συνεδρίου, Αθήνα, 16 και 17 Απριλίου 2010”, https://tinyurl.com/4k2prrwn
27/7/2016 Έκθεση - Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών https://tinyurl.com/acx9nj2y
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου