Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

"Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα" - Η έκθεση για το Ρενάτο Μόρντο με σημαντικές αναφορές για το Χαϊδάρι και το Στρατόπεδο στην Κατοχή ταξιδεύει στην Ελλαδα - Στο Χαϊδάρι πέρα βρέχει

 


Αυτή η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2021 στην Ελληνογερμανική Σχολή...
Αφορά το σκηνοθέτη Ρενάτο Μόρντο, κρατούμενο στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ο οποίος αμέσως μετά την Απελευθέρωση ανέβασε στο θέατρο REX - Κοτοπούλη, 28 Οκτωβρίου  1944, τη θεατρική παράσταση "ΧΑΪΔΑΡΙ - 12 ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ". [ΕΔΩ]

Έκανα πρόταση στο Δήμο Χαϊδαρίου να μεταφερθεί η έκθεση στην πόλη μας. Το κόστος μεταφοράς κ.λπ. θα το αναλάμβαναν οι διοργανωτές -  καλά καταλάβατε.... η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε στο Χαϊδάρι - μια πόλη που έχει λογότυπό της το ΜΠΛΟΚ15 και που διεκδικεί το διατηρητέο κτήριο να αποδοθεί στο Δήμο για να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την Ελληνογερμανική Σχολή η έκθεση για το Ρενάτο Μόρντο/ Renato Mordo μεταφέρθηκε το 2023 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης [ΕΔΩ] και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 25 Ιανουαρίου 2023 – 19 Φεβρουαρίου 2023 [ΕΔΩ].



Διαβάστε ένα απόσπασμα από το Δελτίου Τύπου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης:
"Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– εγκατέλειψε τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τότε τραγουδίστρια της όπερας, Μαρία Κάλλας. 
Επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο Χαϊδάρι, στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και από το 1952 έως το 1955 διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάιν".

Δεν υπάρχουν λόγια και δεν υπάρχουν σχόλια για το Δήμο Χαϊδαρίου.

Η ζωή προχωράει με τους παρόντες. 
Τον Απρίλιο του 2023 επισκέπτονται το Χαϊδάρι μαθητές από τη Γερμανία για να συναντήσουν συμμαιθητές τους από την πόλη μας. να μιλήσουν και να συνεργαστούν πάνω στο θέμα του θεατρικού έργου του Ρενάτο Μόρντο "ΧΑΪΔΑΡΙ". 
------------
Παρόμοια εκκωφαντική σιωπή από το Δήμο Χαϊδαρίου στην έγγραφη πρόταση δύο φορές για να δοθεί τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα δρόμο ή σε πλατεία του Δήμου μας.
Ο μεγάλος συνθέτης συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χούντας στο Χαϊδάρι....
Αυτά τα ολίγα....
Περισσότερα on demand.

Κώστας Φωτεινάκης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου