Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Μάιος 2007 - Κώστας Φωτεινάκης (Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου): Επιστολή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου.



To κείμενο που ακολουθεί είναι κατά κάποιο τρόπο ιστορικό... Στάλθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου, στις 19 Μαΐου 2007 - Δήμαρχος ο Δημήτρης Μαραβέλιας...

Χωρίς περισσότερα σχόλια - Κώστας Φωτεινάκης


Γενικές Θέσεις για την Επιτροπή Περιβάλλοντος

 Αγαπητά μέλη της Επιτροπής,

Επειδή δεν μπορώ να παραβρεθώ στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βρίσκομαι εκτός Ελλάδος, χαιρετίζω την πρώτη συνεδρίασή της και με την ευκαιρία αυτή καταθέτω γραπτώς τις γενικότερες και πρώτες θέσεις των «πολιτών σε δράση» για το Περιβάλλον και την Οικολογία, έτσι ώστε να γνωρίζετε την γενικότερη φιλοσοφία μας καθώς και την μέχρι τώρα δράση μας.

Επίσης καταθέτουμε ειδικό υπόμνημα τις θέσεις μας για το αστικό πράσινο, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, συνδέεται άμεσα με τα πεζοδρόμια και τα δικαιώματα των πεζών στην πόλη.

 Κώστας Φωτεινάκης

 

Για την Οικολογία και το Περιβάλλον (γενικά)

Το θέμα «Οικολογία και Περιβάλλον» είναι μεγάλο και συνδέεται με όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως:

Υγεία, Μεταφορές, Τεχνολογία, Επιστήμες, Ενέργεια, Ανάπτυξη, Ελεύθεροι Χώροι, Εκπαίδευση, Ανθρώπινες Σχέσεις, Ζωοφιλία, Ταξίδια, Εργασία, Απορρίμματα, Ανακύκλωση, Διατροφή, Οικονομικά - Πολιτικά συστήματα, Φυσικές Καταστροφές, Γενετική,  Βιοηθική, ηχορύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση, αισθητική ρύπανση, υπερθέρμανση του πλανήτη κ.τ.λ.

Αν ανατρέξουμε  στην μηχανή αναζήτησης του Google στο internet και τοποθετήσουμε τις λέξεις Οικολογία και Περιβάλλον θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν:

  • Για το λήμμα Οικολογία 453.000 ελληνικές  και 177.000.000  αγγλόφωνες ιστοσελίδες(ecology),
  • Για το λήμμα Περιβάλλον 3.140.000 ελληνικές και 6.900.000  αγγλόφωνες ιστοσελίδες(enviroment).

Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 187,5 εκατομμύρια αναφορές στο internet στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα... Φανταστείτε εάν ανατρέξουμε στην Ισπανική, Γερμανική, Γαλλική, Αραβική, Ρώσικη γλώσσα.

Το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για την διαφύλαξη και την βελτίωση τού περιβάλλοντος είναι δικαιολογημένο και συνεχώς αυξανόμενο, αν και τις περισσότερες φορές είναι αόριστο και βασίζεται σε ευχολόγια.

Υπάρχουν σαφώς και εκείνοι οι οποίοι «ζουν» σε κατάσταση «ευδαιμονίας», που δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες των επιστημόνων για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που θεωρούν με την συμπεριφορά τους, ότι οι φυσικοί πόροι είναι ανεξάντλητοι. Αυτούς προσπαθούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε για το περιβάλλον, όμως αυτή η κατηγορία  δεν καθορίζει  την στάση μας και την πολιτική μας.

Τρεις είναι οι βασικοί – κατά τη γνώμη μας – οι κατηγορίες  των μη ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον ανθρώπων:

α) όσοι έχουν συμφέροντα (βιομηχανίες, εταιρίες πετρελαίων, μεγαλοκατασκευαστές, καταπατητές της δημόσιας περιουσίας κ.ά.) και όσοι τους «υπηρετούν»,

β) αυτοί οι οποίοι πιστεύουν «ότι όλα θα τα λύσει η αγορά», δηλαδή θα τα ρυθμίσει η φύση (ιδεολογικός αυτισμός)

γ) όσοι δεν έχουν πειστεί για την σοβαρότητα της μακροχρόνιας απειλής  για τον πλανήτη και παράλληλα είναι βολεμένοι με την υπάρχουσα κατάσταση (η τάση αυτή συνεχώς μικραίνει).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι θα ήταν μεγάλη αφέλεια εάν εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να εξαντλήσουμε το θέμα. Η μόνιμη επιδίωξη των «πολιτών σε δράση» είναι:

α) είναι η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας,

β) η σύγκρουση με τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα που υπονομεύουν την έννοια της Αειφορίας,

γ) η ενημέρωση και η περιβαλλοντική, οικολογική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και η κοινή τους δράση.

 

«Και όμως κάτι κινείται....»

Ειδικά οικολογικά περιοδικά, συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις κυβερνητικών αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), περιβαλλοντικές εργασίες μαθητών, τεχνικοί και επιστημονικοί και άλλοι φορείς έχουν επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια την προσοχή τους στο θέμα Οικολογία – Περιβάλλον, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες που έχει παρατηρηθεί ανομβρία σε συνδυασμό με ασυνήθιστη ζέστη, στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΓΣΣΕ, η ΚΕΔΚΕ, το ΤΕΕ κτλ. έχουν συστήσει γραφεία περιβάλλοντος με ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στο εργασιακό αλλά και στο αστικό περιβάλλον.

Στους γειτονικούς δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης έχουν συσταθεί πρόσφατα περιβαλλοντικοί σύλλογοι με πλούσια δραστηριότητα, που στην παρούσα φάση έχουν ως κέντρο της προσοχής τους και της δραστηριότητάς τους την διάσωση του Ποικίλου Όρους από τους καταπατητές, Μονές και αλόγιστες χρήσεις που υπονομεύουν τον χαρακτήρα του βουνού. (Την Κυριακή 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Πετρούπολη με θέμα «Η πόλη μας και το Ποικίλο: Σχέσεις στοργής και λεηλασίας»)

Όμως παρ΄ όλο  το αυξανόμενο ενδιαφέρον μιας ορισμένης κατηγορίας ανθρώπων, λίγα πράγματα έχουν γίνει στην πραγματικότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης στη χώρα μας και κατά προέκταση στην πόλη μας.

Η φρασεολογία, η αοριστία και τα ευχολόγια σαφώς και είναι πολλά.

 

Παρουσίαση βασικών θέσεων και της δράσης μας για το Περιβάλλον και την Οικολογία.

Οι «πολίτες σε δράση» σκέφτονται παγκόσμια και δρουν τοπικά. Ανησυχούμε από τις πιέσεις που δέχεται ο Αμαζόνιος με τις κοπές των δένδρων μέχρι για την ρύπανση από τα βιομηχανικά απόβλητα της Σαγκάης. Από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι την λειψυδρία στην Αφρική. Από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα μέχρι την ανακύκλωση και την  περισυλλογή των σκουπιδιών. Από την υπεραλίευση μέχρι τα μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Από τις απειλές που δέχεται το Ποικίλο Όρος, τη ρύπανση του Θριασίου και του κόλπου της Ελευσίνας, τις ανεξέλεγκτες χωματερές, το κυκλοφοριακό, το αστικό πράσινο έως το πρόωρο κόψιμο ενός αιωνόβιου πεύκου (χωρίς λόγο) στην Γεωργίου Παπανδρέου.

Οι «πολίτες σε δράση» έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες για το περιβάλλον στην πόλη μας και αυτό το έχουν αποδείξει και το επιβεβαιώνουν καθημερινά με τη δράση τους, χωρίς να υποτιμούν τη συμβολή άλλων συλλογικοτήτων ή μεμονωμένων πολιτών. Τα επιπλέον χαρακτηριστικά που μας διακρίνουν και μας διαφοροποιούν από τους άλλους είναι:

 

1.    Η ανάλυση των προβλημάτων που συνδέονται με  το περιβάλλον· οι επεξεργασίες και οι προτάσεις που υποβάλουμε στην τοπική κοινωνία λαμβάνονται  κάτω από το πρίσμα της πολιτικής οικολογίας και των ταξικών αντιθέσεων της κοινωνίας,

2.    Η αναζήτηση των γενεσιουργικών  αιτιών  των προβλημάτων και όχι ο περιορισμός στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων,

3.    Η πολιτική μας διορατικότητα, η συνέπεια και η επιμονή στους στόχους που κάθε φορά βάζουμε.

4.    Το αμείωτο  ενδιαφέρον (τοπικά και υπερτοπικά) και οι στενές σχέσεις με τα κινήματα πόλης για την υπεράσπιση των ελεύθερον χώρων, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς εκείνους  που αποδεδειγμένα αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

5.    Η συγκεκριμενοποίηση των στόχων και όχι η αόριστη συζήτηση με ευχολόγια για το περιβάλλον,

6.    Ο συνδυασμός πολιτικών και κινηματικών παρεμβάσεων  με τεχνική και νομική τεκμηρίωση και την παράλληλη προσφυγή στις δικαστικές  και τις διοικητικές αρχές (Συμβούλιο Επικρατείας, Πολεοδομία, Δασαρχείο, Αστυνομία, Νομαρχία, Περιφέρεια κτλ.). Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους, δηλαδή τεχνική και νομική τεκμηρίωση και η παράλληλη προσφυγή στις δικαστικές και διοικητικές αρχές, απαιτούν χρόνο και οικονομικά μέσα που ξεπερνούν  αντικειμενικά τις δυνατότητες μιας συλλογικότητας.

7.    Η οριζόντια επικοινωνία μεταξύ κινήσεων πολιτών που ενδιαφέρονται και δρουν για το περιβάλλον στην Δυτική Αθήνα (Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιστερίου, Όμιλος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό στην Πετρούπολη, Επιτροπή για την διάσωση του Ελαιώνα)

 Περιβαλλοντικές δράσεις σε υπερτοπικό επίπεδο

Οι «πολίτες σε δράση» συμμετείχαν και στήριξαν όλους τους αγώνες για το περιβάλλον τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά. Ειδικότερα:

  • Υπογράψαμε ψήφισμα της ΒΙΟΖΩ  για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων προϊόντων στη χώρα μας.
  • Συμμετείχαμε στους αγώνες για την υπεράσπιση του Μαραθώνα, του Ελληνικού, του Γουδιού, του Ιπποδρόμου κτλ.
  • Είμαστε μια από τις πρώτες οργανώσεις που έχουν συνυπογράψει πρόταση για την προστασία  των δασών στο υπό αναθεώρηση  24 άρθρου του Συντάγματος,
  • Συνυπογράψαμε πρόταση φιλοζωικών οργανώσεων για να συμπεριληφθεί άρθρο στο Σύνταγμα με το οποίο να εξασφαλίζεται πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα.
  • Συμμετέχουμε στους αγώνες που αναπτύσσονται στην Δυτική Αθήνα για την υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους, την απομάκρυνση της χωματερής από τα Άνω Λιόσια  κ.λ.π.

 Δράσεις για το Χαϊδάρι:

    1. Έχουμε διοργανώσει ημερίδα για το Στρατόπεδο και έχουμε φέρει το θέμα επανειλημμένα στη Βουλή. Η πρότασή μας είναι να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο, αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων μόνο όμως για κοινωνικούς σκοπούς (γηροκομείο, σχολεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ήπιες αθλητικές χρήσεις).
    2. Έχουμε υποβάλλει πρόταση και έχουμε ασκήσει έντονη κριτική για την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων που προσβάλλουν αισθητικά την πόλη,
    3. Έχουμε διοργανώσει ειδική συνάντηση με θέμα τα πεζοδρόμια και τα δικαιώματα των πεζών στην πόλη
    4. Έχουμε ταχθεί αντίθετοι με την διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου Δαφνιού – Άνω Δάσους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και κάνοντας προσφυγές σε δημόσιες υπηρεσίες, δασαρχείο κτλ με αποτέλεσμα για την ώρα οι εργασίες έχουν διακοπεί,
    5. Έχουμε με συνέπεια υπερασπιστεί το Ποικίλο Όρος, το οποίο απειλείται από διεκδικήσεις Μονών, Μητροπόλεων  και άλλων καταπατητών αλλά και την αλόγιστη χρήση (διάνοιξη δρόμων, κατασκευές κτιρίων σε προστατευόμενες ζώνες, σιδηροδρομική γραμμή, νεροτσουλήθρες).

 Οι Θέσεις μας  προς την Περιβαλλοντική Επιτροπή του Δήμου Χαϊδαρίου.

Κατ΄ αρχής χαιρετίζουμε την σύγκλιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία είχε να λειτουργήσει από το 1998. Γνωρίζουμε ότι η ΕΠ παίζει συμβουλευτικό ρόλο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο θα μπορούσε να παίξει και ουσιαστικό, κάτω από ορισμένες  προϋποθέσεις. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Πρώτες προτάσεις και θέσεις για το περιβάλλον και την οικολογική πολιτική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν την Δυτική Αθήνα και το Χαϊδάρι:

Τα περισσότερα μεγάλα θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον στο Χαϊδάρι είναι διαδημοτικού χαρακτήρα, είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα πλαίσια ενός Δήμου. Απαιτείται συνεργασία των όμορων δήμων και των κινημάτων των πολιτών σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

  • Το Ποικίλο Όρος απειλείται και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε. Οι απειλές που δέχεται είναι καθ΄ όλο το μήκος του, στο Χαϊδάρι, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στον Ασπρόπυργο. Πρέπει να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα αν θέλουμε το Π.Ο βουνό ή όχι. Αν το θέλουμε βουνό θα πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη. Ο Δήμος Χαϊδαρίου καθώς και οι Δήμοι Περιστερίου, Πετρούπολης δεν πρέπει να επεκτείνουν το σχέδιο πόλης προς το βουνό. Να μην διανοίξουν περιφερειακούς ή τοπικούς δρόμους και να μην επιδιώξουν να επιλύσουν τις οικιστικές πιέσεις που δέχονται  για την ανέγερση σχολείων, κατασκευή γηπέδων κ.τ.λ. οικοδομώντας και αλλάζοντας τον χαρακτήρα του βουνού. Πρώτα οι ίδιοι οι Δήμοι θα πρέπει να σεβαστούν το βουνό, να σταματήσουν να ανέχονται ή να ενθαρρύνουν λειτουργίες που αλλάζουν ή απειλούν τον χαρακτήρα του  (καφετέριες, μεγάλες «ψυχαγωγικές» επενδύσεις που δημιουργούν όχληση π.χ. νεροτσουλήθρες).
  • Σκαραμαγκάς, να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις και διαμόρφωση τέτοιων συνθηκών έτσι ώστε το Χαϊδάρι να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα. Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος Δήμος. Η συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Θριασίου και με το Τμήμα Ελέγχου των ατμοσφαιρικών και θαλασσίων ρύπων που ο Σύνδεσμος διαθέτει, κρίνεται απαραίτητη. Παράλληλα να εξεταστεί το νομικό καθεστώς της έκτασης εκείνης των Ναυπηγείων, η οποία έχει μετατραπεί σαν χώρος μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (Containers), και να διεκδικηθεί από τον Δήμο με νομικά μέσα.
  • Συγκοινωνιακή - κυκλοφοριακή μελέτη. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυστηρά μέσα στα τοπικά και ιδιαίτερα  στα στενά πλαίσια μια συνοικίας. Απαιτείται μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για το Χαϊδάρι, στα πλαίσια μιας ευρύτερης κυκλοφοριακής μελέτης για την Δυτική Αθήνα και ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κυκλοφορία από και προς τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω. Ωστόσο κάποιες ρυθμίσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα που έχουν υποβληθεί για το Δάσος (Σατωβριάνδου, Γ.Παπανδρέου) από τους συμπολίτες μας κ.κ. Φουντούλη, Σακάτο κ.α. θα πρέπει να εξεταστούν και να υιοθετηθούν, έστω και δοκιμαστικά.
  • Αισθητική ρύπανση – Διαφημιστικές πινακίδες. Θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για την αποκαθήλωση των διαφημιστικών πινακίδων από τις οροφές των κτηρίων στην Λ. Αθηνών. Καταθέτουμε σχετική αρθρογραφία και υποβάλλουμε την ίδια πρόταση που είχαμε καταθέσει προς την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου το 2003. Σαφώς απαιτείται συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο των διοικητικών υπηρεσιών. Σημειολογικά και μόνο προτείνουμε η αποκαθήλωση να ξεκινήσει από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα ο Δήμος καθώς και στα κτήρια που έχουν μέτωπο προς τη Μονή Δαφνίου. Ο ισχύων νόμος απαγορεύει ξεκάθαρα την ύπαρξη διαφημιστικών πινακίδων σε δημόσια κτήρια και σε αρχαιολογικούς χώρους.
  • Απορρίμματα– καθαρισμός πόλης – συντήρηση υποδομών -  ανακύκλωση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χωματερή στα Λιόσια δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας, δηλαδή της Αττικής. Εκτός από την όχληση και την επικινδυνότητα υπάρχουν επιπλέον  σαφή δείγματα ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί από τα «στραγγίσματα» των σαπισμένων σκουπιδιών.  Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών σε οργανικά και μη οργανικά απόβλητα (ανακύκλωση) περιορίζει αποδεδειγμένα το πρόβλημα του όγκου των σκουπιδιών και θα πρέπει να αποτελεί μόνιμη πολιτική του Δήμου για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης μας. Η συντήρηση των απορριμματοφόρων και η ανανέωση του στόλου και των υποδομών της υπηρεσίας καθαριότητας με σύγχρονα  μηχανήματα κρίνεται απαραίτητη όπως και η μεταφόρτωση των σκουπιδιών σε μεγάλα οχήματα.
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσει τους νέους κατοίκους του Χαϊδαρίου στις αρχές του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την υπεράσπιση των αρχών της αειφορίας. Αυτό προϋποθέτει την «εκπαίδευση» των εκπαιδευτών, δηλαδή των δασκάλων, των καθηγητών αλλά και των γονιών. Γι΄ αυτό προτείνουμε την διοργάνωση σχετικής ημερίδας τον Νοέμβριο του 2007 με θέμα «Πόλη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

 

Οι παραπάνω θέσεις και προτάσεις είναι μια πρώτη παρουσίαση των απόψεων για το Περιβάλλον και την Οικολογία στην πόλη μας. Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής θα έχουμε, ελπίζουμε, την δυνατότητα να τοποθετηθούμε ειδικότερα για τα θέματα τα οποία θα προκύπτουν.

Τέλος ζητάμε πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που άπτονται και συνδέονται με το περιβάλλον, την αισθητική και τις λειτουργίες της πόλης. Ιδιαίτερα για τα μεγάλα θέματα, Ποικίλον Όρος, Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, Σκαραμαγκάς, Κυκλοφοριακό η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει να ενημερώνεται και να διατυπώνει απόψεις και προτάσεις.

 Για τους «πολίτες σε δράση»

 Κώστας Φωτεινάκης

 Χαϊδάρι 19 Μαΐου 2007


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου