Ρεπορτάζ: Κώστας Φωτεινάκης
Η ημερίδα είχε τίτλο «Η πόλη μας και το Ποικίλο: Σχέσεις στοργής και λεηλασίας» και την παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατόν πενήντα πολίτες από την Πετρούπολη αλλά και από τους γειτονικούς Δήμους.
Οι εισηγητές ήταν:
Νίκος Νέζης/ Συγγραφέας – Ερευνητής, π. Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Θέμα: «Ποικίλο Όρος, το μικρό μπορεί να είναι όμορφο». Ο εισηγητής παρουσίασε στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά, τη γεωλογική σύνθεση, την βιοποικιλότητα, τις διαδρομές κτλ.
Μαρία Μαυρίδου/ Επίκουρος Καθηγήτρια Πολεοδομίας Ε.Μ.Π. Θέμα: «Τα όρια της πόλης». Η εισηγήτρια υπέβαλε στο ακροατήριο τα εξής ερωτήματα: «Μέχρι που μπορεί να επεκταθούν οι αστικές περιοχές; Μπορεί μια πόλη να σκαρφαλώσει στο βουνό;». Η απάντηση που έδωσε η κα Μαυρίδου ήταν, ΟΧΙ.
Γιώργος Ντούρος/ Δασολόγος. Θέμα: «Συνήθεις τρόποι καταπάτησης Δασικών Εκτάσεων». Ο ομιλητής περιέγραψε τα Μεγάλα και μικρά συμφέροντα που απειλούν τα δάση και τα βουνά. Εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτεία αμύνεται και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την προστασία του δάσους αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας.
Χρήστος Παππάς/ Οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ομίλου. Θέμα: «Ποικίλες απειλές ποικιλώνυμων κατά του Ποικίλου». Ο Πρόεδρος παρουσίασε το ιστορικό δύο αιώνων καταπατήσεων και λεηλασίας του βουνού, από τον Πανούση Βέρδη μέχρι τη Μητρόπολη Λαμίας και υπογράμμισε ότι πολλοί άλλοι καραδοκούν για ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι της λείας. Εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος εφησυχάζουν.
Αθανάσιος Σταμάτης/ Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πετρούπολης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θέμα: «Να διαμορφώσουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες». Ο κ. Σταμάτης πρότεινε να επενδύσουμε στη νέα γενιά και τόνισε ότι ο ρόλος του σχολείου είναι καθοριστικός για την προστασία του περιβάλλοντος, αρκεί η γνώση να μη μείνει στα θρανία. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε διάλογος.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν από το Χαϊδάρι ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Ιγγλέσης και ο υπογράφων το κείμενο.
Η εισήγησή μου στην ημερίδα με θέμα το «Ποικίλο Όρος απειλείται, χρέος των πολιτών να το υπερασπίσουμε» δημοσιεύτηκε στο «Δαίμονα της Οικολογίας» 1/4/2007.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και στο Περιστέρι έχει ιδρυθεί Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα, ημερίδες, παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, ο δε Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κούνδουρος έχει μηνυθεί από την Μητρόπολη Λαμίας, η οποία διεκδικεί 7.500 στρέμματα στο Ποικίλο, για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι πιέσεις που δέχεται ο Ποικίλο Όρος καθώς επίσης και άλλα θέματα που συνδέονται με την Ποιότητα Ζωής στην πόλη, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ποιότητα των τροφίμων κτλ. «υποχρεώνει» όλο και περισσότερους πολίτες να συστήσουν περιβαλλοντικούς συλλόγους και να συμβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, «να σώσουν οτιδήποτε δεν σώζετε».
Η πρόταση που απευθύνω στην τοπική κοινωνία είναι να συσταθεί και στο Χαϊδάρι ένας Περιβαλλοντικός – Οικολογικός Σύλλογος, ο οποίος θα συμβάλλει στην οριζόντια επικοινωνία και κοινή δράση των πολιτών για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στο Χαϊδάρι. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.
Κώστας Φωτεινάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου