Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Κώστας Φωτεινάκης (επιμέλεια): Μικρό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη με αφορμή το 2020 - Έτος αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα (Η ηθοποιός που έγινε ακόμα και γραμματοσειρά)


Η ανάρτηση για τη Μελίνα Μερκούρη σκοπό έχει να προβάλλει ορισμένα λιγότερo γνωστά θέματα. για τη ζωή και τη έργο της. Όποιος/α ενδιαφέρεται για το βιογραφικό και για το έργο τη Μελίνας μπορεί να επισκεφτεί το Ίδρυμα της Μελίνας Μερκούρη [ΕΔΩ], το VIKIPEDIA ΕΔΩ, το ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ [ΕΔΩ]. Προφανώς υπάρχουν δεκάδες πλευρές από τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη - στην παρούσα ανάρτηση  προβάλλω ορισμένες μόνο πλευρές της.
Για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα υπάρχουν δεκάδες αναφορές στο διαδίκτυο. Στην ανάρτηση αυτή κάνω μόνο μία μικρή αναφορά για τον πολιτισμό:
Το 1983 η Μελίνα Μερκούρη στη σύνοδο  των υπουργών Πολιτισμού της τότε ΕΟΚ, μεταξύ των άλλων είπε ότι "... ο πολιτισμός είναι η ψυχή της κοινωνίας... Η φωνή μας είναι καιρός να ακουστεί με την ίδια δύναμη όπως αυτή των τεχνοκρατών. Ο πολιτισμός, η τέχνη και η δημιουργία, δεν είναι λιγότερο σημαντικά από το εμπόριο, την οικονομία, την τεχνολογία".

"Στέλλα" η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση  της Μελίνας Μερκούρη στον Κινηματογράφο. Περισσότερα για την ταινία και τους συντελεστές της διαβάστε ΕΔΩ.

Επιπρόσθετα για την ταινία ΣΤΕΛΛΑ και τη Μελίνα από το σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη "Ήταν μάγισσα...":

Όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης στον Χρήστο Σιάφκο, στη βιογραφία του «Μιχάλης Κακογιάννης σε πρώτο πλάνο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδ. Ψυχογιός), μετά το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» «θα μπορούσα να συνεχίσω με τη Λαμπέτη και τον Χορν αλλά αποφάσισα πως ήθελα τη Μελίνα. (...) Ήταν μάγισσα, σε γοήτευε με τη ζωντάνια της. Όταν τη γνώρισα, φορούσε μια πλεχτή κόκκινη σκούφια που πλαισίωνε δύο τεράστια καστανόχρυσα μάτια. Σαν την Κοκκινοσκουφίτσα του παραμυθιού έμοιαζε. Με έπειθε για πολλά, για ένα μόνο δεν μπόρεσε να με πείσει μέχρι τέλους, για την περιβόητη σεξουαλικότητά της. Το έπαιζε νομίζω, της άρεσε να κάνει τη γόησσα. Ο Φιλοποίμην Φίνος έλεγε γι' αυτήν πως με το στόμα που είχε δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα. Ε, αυτό το στόμα εγώ το εκμεταλλεύτηκα απόλυτα».

Βασισμένη στο θεατρικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», ήταν η πρώτη ταινία της Μελίνας. Τον Φούντα, ο Μ. Κακογιάννης τον είχε δει στον κινηματογράφο. «Της τον γνώρισα κι έγινε τακτικός στα σουαρέ της (...)».

Θυμάται ακόμα τα γέλια και τις εξόδους τους με τη Μελίνα Μερκούρη. «Πηγαίναμε στα μπουζούκια στην Εθνική Οδό. Είχε πολλά τότε. Ήθελα να ρουφήξω την ατμόσφαιρα για να τη μεταφέρω στην ταινία. Ερχόταν μαζί μας κι ο Φούντας, που θεωρούσε τον εαυτό του πολύ αρσενικό». 
Το λαϊκό κέντρο ο «Παράδεισος» υπήρχε όντως στη Νεάπολη. «Ήμουν πάντα της άποψης πως ήταν καλύτερο να εκμεταλλευόμαστε υπάρχοντες χώρους παρά να στήνουμε ψεύτικους». [ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]


Η Στέλλα του Γιώργου Βακιρτζή - κινηματογραφική αφίσα και γραμματοσειρά διαφήμισης


Η αφίσα της ταινίας "Στέλλα" δημιουργήθηκε από το ζωγράφο Γιώργο Βακιρτζή, το 1955. Η περιγραφή του τίτλου της αφίσας από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος: "...Στο άνω μέρος της αφίσας αναγράφεται ο τίτλος της ταινίας, με μεγάλα πλάγια κόκκινα πεζά γράμματα σε λευκό περίγραμμα: ΣΤΕΛΛΑ...". [ Ολόκληρη η περιγραφή της αφίσας ΕΔΩ]


H γραμματοσειρά του τίτλου της αφίσας που δημιούργησε για την ταινία ο ζωγράφος  Γιώργος Βακιρτζής γίνεται διαφημιστικό προϊόν, όπως και άλλα στυλ κινηματογραφικών διαφημίσεων. Έτσι βλέπουμε πολλά καταστήματα, ακόμα και σουβλατζίδικα (ας πούμε το ΑΣΤΥΘΕΑ στο Χαϊδάρι) να διαφημίζονται με τη γραμματοσειρά Στέλλα.


Μελίνα Μερκούρη και Μάνος Χατζιδάκις τραγουδούν τον κυρ Αντώνη... σπάνιο πολύ σπάνιο 


Χωρίς λόγια ΕΔΩ

Melina Mercouri & Vangelis - Athenes ma ville (French version) (1973)


Χωρίς λόγια -  Κλικάρετε ΕΔΩ

H Μελίνα Μερκούρη συναντά τον Βertol Βrecht 


Αποσπάσματα [ΕΔΩ] από τις δύο παραστάσεις που έκανε μετά το 1974 η Μελίνα Μερκούρη στην Ελλάδα σε έργα του Bertol Brecht. Η πρώτη ήταν το θεατρικό χειμώνα 1975-1976 και ήταν η γνωστή "Όπερα της Πεντάρας" που ανέβηκε στο θέατρο Κάππα. Σε σκηνοθεσία Jules Dassin

Ακούμε τη Μελίνα και το Θάνο Μικρούτσικο να τη συνοδεύει στο "Άννα μην κλαις" στη Θεατρική παράσταση "Συντροφιά με τον Μπρεχτ"



Ακούμε τη Μελίνα και το Θάνο Μικρούτσικο να τη συνοδεύει  ΕΔΩ | Η Μελίνα Μερκούρη τραγουδάει δίπλα στο Θάνο Μικρούτσικο το τραγούδι "Άννα μην κλαις"(σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη). Το τραγούδι έχει αφιερώσει ο συνθέτης στη Μελίνα, η οποί< ήταν και η πρώτη του ερμηνεύτρια για τις ανάγκες της παράστασης "Συντροφιά με τον Μπρεχτ" το 1978. Είχα τη χαρά και την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παράσταση.

Όταν τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού «ενώθηκαν» για την Καλαμάτα (video του 1986) - ήταν εκεί και η Μελίνα Μερκούρη, Υπουργός Πολιτισμού.

[Φωτ. ΕΔΩ]

Δείτε τη συναυλία ΕΔΩ - Η Μελίνα μιλάει στην αρχή.... "το μήνυμα της συντροφικότητας....". Η Μελίνα επιβεβαιώθηκε. Η "πόλη έγινε ομορφότερη" - πως έγινε ομορφότερη; - Αναφέρω μόνο δύο ονόματα, και αν βρεθεί χρόνος θα επανέλθω: Σταύρος Μπένος (Δήμαρχος Καλαμάτας) "πληγωμένα είναι τα ντουβάρια της και όχι οι καρδιές των κατοίκων της", Γρηγόρης Διαμαντόπουλος (πολεοδόμος).

Θυμάμαι τη Μελίνα όταν επισκέφτηκε την Καλαμάτα, είδε ένα παιδάκι μελαγχολικό και σκεπτικό... το πλησίασε και του είπε "Έλα να σου δώσω ένα φιλί..."
Αγκαλιές.... και προφορικές μαρτυρίες από πρώτο χέρι.

Η Μελίνα Μερκούρη υποψήφια Δήμαρχος Αθήνας το 1990 | Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (συνεργασία ΚΚΕ - ΕΑΡ)


Η Μελίνα δεν κώλωνε... Έδωσε μάχες αν και γνώριζε ότι δεν θα τις κερδίσει. Κατέβηκε υποψήφια Δήμαρχος Αθήνας το 1990 με το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ (ΚΚΕ+ΕΑΡ) έχοντας απέναντί της ένα "τέρας", τον μεγαλοφυή Αντώνη Τρίτση που τον είχε υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία, ο οποίος και εκλέχτηκε Δήμαρχος.
Προεκλογική συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη στη Λιάνα Κανέλη ΕΔΩ.


2020 -  Έτος αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη και τον Πολιτισμό | Το Ημερολόγιο των ΦτΦ αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα | Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ ως Πολιτιστικό Σωματείο


[Το εξώφυλλο του ημερολογίου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ  για το 2020, αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη. Περισσότερα για το ημερολόγιο για τη λήψη του ΕΔΩ]

Το νέο έτος 2020 είναι αφιερωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και τα 25 χρόνια από το θάνατό της.

Την 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη) η επίσκεψη σε όλα τα Δημόσια Μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους θα είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου. 
Το φετινό ψηφιακό ημερολόγιο του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι αφιερωμένο στην Ελληνίδα ηθοποιό, τραγουδίστρια, αγωνίστρια της Δημοκρατίας και Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη - τη μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού στη χώρα μας.

Η Μελίνα Μερκούρη με το πενάκι του Μιχάλη Νικολινάκου -  ένα σχεδόν άγνωστο σκίτσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου