Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης (Αγαθόν το εξομολογείστε) - Τρεις ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΣΜΟΙ/ REFLECTIONS του Μάνου Χατζιδάκι

"Εν αρχή είναι ο λόγος", στην προκειμένη περίπτωση το "Αγαθόν το εξομολογείστε" ήταν ο τίτλος του εκδότη, edditorial, του περιοδικού "προσανατολισμοί" που κυκλοφόρησε από το 1998 - 2002 σε είκοσι τεύχη. Για το "πολεθε(α)ματικό" περιοδικό προσανατολισμοί θα επανέλθω, κάποια στιγμή πρέπει να κάνω ταμείο.

REFLECTIONS -1 | New York Rock And Roll Ensemble 
(Σωτήριον έτος 1972)

Στο θέμα τώρα.... REFLECTIONS και περίπου μισό αιώνα πίσω. "Επαρχιώτης στην Αθήνα" που λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος, σωτήριον έτος 1972, γιορτινές ημέρες Χριστουγέννων, για την ακρίβεια βράδυ κατά τις οκτώ, κατεβαίνω την Πανεπιστημίου...
Λίγο μετά την Ιπποκράτους, και κοντά στο λουκουματζίδικο  ΑΙΓΑΙΟΝ, στέκομαι στη βιτρίνα ενός δισκάδικου, εντυπωσιασμένος από το εξώφυλλο του δίσκου που βλέπετε.... "Εντυπωσιάζεσαι σημαίνει ότι κάτι σου προκαλεί έντονα συναισθήματα" διάβασα πρόσφατα, δηλαδή τις φετινές ημέρες Χριστουγέννων.
Αυτό που με εντυπωσίασε τότε ήταν το ανακάτεμα διαφορετικών εικόνων, πέντε νέοι, ντυμένοι με κλασσικό τρόπο, με κλασικά και μοντέρνα όργανα, εν μέσω γλυπτών να αντικατατροπίζονται σε ένα ποτάμι στη Νέα Υόρκη.
Δεν είχα χρήματα να αγοράσω το δίσκο και ακόμα χειρότερα δεν είχα πικάπ για να τον ακούσω.
Έτσι περνούσα συχνά και χάζευα το εξώφυλλο. 
Τώρα που το σκέπτομαι, ίσως από αυτό το εξώφυλλο να μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να βρω ένα μέρος ήσυχο για κατοικία. Ένα σπίτι ήσυχο, δίπλα σε ένα ποτάμι, που να καθρεφτίζεται το τοπίο στα νερά του.
Αντιγράφω από το blog rock unplugged [ΕΔΩ ολόκληρη η παρουσίαση -  ΑΞΙΖΕΙ]
"Η ιστορία ξεκινάει στη Νέα Υόρκη των τελών του ‘60, το κέντρο των απανταχού καλλιτεχνών, νομίζω μέχρι και σήμερα. Όταν οι περισσότεροι ασχολούνται με την ψυχεδέλεια, κάντε έρωτα όχι πόλεμο και το LSD, ο Χατζιδάκις αποφασίζει να ασχοληθεί με το rock, που είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο σε άνθιση εκείνη την εποχή. Συνάντα τους New York Rock And Roll Ensemble στο στούντιο όπου ηχογραφούν . Είναι φοιτητές κλασικής μουσικής με ροκ ανησυχίες. Τους ακούει, εντυπωσιάζεται, ενθουσιάζεται, η ιδέα έρχεται και η πρόταση πέφτει. Σαφώς και γίνετε δεκτή. Ο Χατζιδάκις υπογράφει τη μουσική και οι New York Rock And Roll Ensemble τους στίχους. Το 1969 έρχεται στο φως το άλμπουμ Reflections."
Ακούστε το δίσκο ΕΔΩ.


REFLECTIONS -2 | ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΣΜΟΙ | Αλίκη Καγιαλόγλου
(Σωτήριον έτος 1997)

Το 1993 το «Reflections» επανεκδόθηκε με ελληνικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου και με ερμηνεύτρια την Αλίκη Καγιαλόγλου. Οι καιροί έχουν αλλάξει, η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Δεν είμαι πια "Επαρχιώτης στην Αθήνα". Έχω τη δυνατότητα να αγοράσω και να ακούσω το δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι με την εξαιρετική ερμηνεία  της Αλίκης Καγιαλόγλου, παρεπιτπόντως ακούστε την και στις Μπαλάντες του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη και δεν θα χάσετε.
Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου REFLECTIONS | ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΣΜΟΙ είναι πια γνωστά σε όλο τον κόσμο όπως ο "Κεμάλ" κ.ά.
Το 1997, είχα την τύχη να δω και να ακούσω την Αλίκη Καγιαλόγλου σε μια συναυλία στο προαύλιο ενός σχολείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο.... Μαζί της ήταν και ο σύντροφός της, ο συνθέτης, συγγραφέας Νίκος Χουλιαράς....
Περισσότερα για το δίσκο ΕΔΩ.
Επειδή υπάρχει η άποψη ότι αυτή η έκδοση "πέρασε απαρατήρητη" για μένα δεν πέρασε απαρατήρητη, αντιθέτως έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μου.
Ακούστε το δίσκο ΕΔΩ.



REFLECTIONS -3 | Raining Pleasure 
(Σωτήριον έτος 2019)

Ημέρες Χριστουγέννων 2019 και επιχειρώ να προετοιμάσω την ανάρτηση που διαβάζετε με δύο θέματα: REFLECTIONS - 1 και REFLECTIONS -2.
Όμως στη διάρκεια της προετοιμασίας ανακαλύπτω, με καθυστέρηση, ότι υπάρχει μία ακόμα έκδοση από το Ελληνικό Ροκ Συγκρότημα Raining Pleasure το 2005.
Η παραγωγή του δίσκου έγινε από την Ελένη Πασπαλά. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Ακούστε το δίσκο ΕΔΩ

Με υγεία και γλυκόπικρες σοκολάτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου