Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Σαν σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2009, πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, στιχουργός, εικαστικός, μουσικός και ΑΝΘΡΩΠΟΣ.... ο κ.Νότης Περγιάλης | Μια εκδήλωση που σχεδιάστηκε για να τον θυμηθούμε, δέκα χρόνια μετά

Γνώρισα το Νότη Περγιάλη, στο σπίτι του, στους Αγίους Θεοδώρους, είκοσι χρόνια πριν, το 1999. Τον ίδιο χρόνο μαζί με τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη προετοιμάζουμε και δημοσιεύουμε στο περιοδικό «Προσανατολισμοί» (Εκδότης Κώστας Φωτεινάκης) ένα  αφιέρωμα για το Νότη Περγιάλη.

Δέκα χρόνια πριν, στις 9 Νοεμβρίου 2009, πεθαίνει ο Νότης Περγιάλης.

Το 2010 εκδίδουμε "αντί μνημοσύνου" με τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη το βιβλίο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», εκδόσεις ΦΑΡΦΟΥΛΑ. https://bit.ly/2p7lAZF

Το 2019, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του και είκοσι χρόνια από την πρώτη γνωριμία μας, σχεδιάζουμε μια εκδήλωση για να τον ξαναθυμηθούμε, την οποία για υποκειμενικούς λόγους δεν καταφέραμε να την πραγματοποιήσουμε ακόμα. 


Σύντομη περιγραφή εκδήλωσης - Θα πραγματοποιηθεί αρχές του 2020:
α) Τραγούδια σε στίχους Νότη Περγιάλη με το μουσικό σχήμα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. «Πορεία Δυτικά». Τα τραγούδια έχουν προετοιμαστεί και περιμένουν τους ακροατές τους. 
β) Βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ταινίες που έχει παίξει (Δημιουργικό: Γρηγόρης Τασούλας)
γ) Ανάγνωση αποσσπσμάτων από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει στον Κώστα Φωτεινάκη και τον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
δ) Ανάγνωση αποσπασμάτων από το συγγραφικό και θεατρικό του έργο
ε) Έκθεση προσωπικών ειδών και φωτογραφιών του Νότη Περγιάλη.

Προβολή – Διακίνηση – Προσκλήσεις:
Θα καλεστούν ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, ο Δήμος Αγίων Θεοδώρων (κατοικία του Νότη Περγιάλη τις τελευταίες δεκαετίες), οι οικογένειες Μίκη Θεοδωράκη και Νίκου Κούρκουλου (κουμπάροι του Νότη Περγιάλη), ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και ο τραγουδιστής – συνθέτης Κώστας Χατζής καθώς και άλλοι παράγοντες που είχαν σχέση μαζί του.

Οργάνωση εκδήλωσης: Κώστας Φωτεινάκης

Φορείς υλοποίησης: Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.



Ποιος είναι ο Νότης Περγιάλης:

Ο Νότης Περγιάλης  (16.08.1920 – 9.11.2019) ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός.
Είναι o στιχουργός του διάσημου τραγουδιού «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», μουσική Μάνος Χατζιδάκις. Επίσης στιχουργός των τραγουδιών «Ο λεβέντης», «Τι να την κάνω τη χαρά», «Το μπλόκο της Καισαριανή»ς, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, του τραγουδιού «Γκρεμισμένα σπίτια» με μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου,  κ.ά.

Έγραψε το σενάριο και συμμετείχε ως αφηγητής στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) (τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη) σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Σπούδασε στο θεατρικό Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Από το 1949 εργάζεται ως ηθοποιός και συγγραφέας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Αναδείχθηκε όμως περισσότερο ως ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς ρόλους. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, όπως το "Ο πόνος γεννάει θεούς", που τιμήθηκε με το βραβείο του Καλοκαιρίνειου διαγωνισμού, "Ηλιογέννητη" και "Το κορίτσι με το κορδελάκι", το "Τραγούδι στο Μεσολόγγι" (που σκηνοθετήθηκε από τον Πέλο Κατσέλη στα πλαίσια των γιορτών Μεσολογγίου το 1957), "Ο Άιχμαν και ο παπαγάλος" (1971), «Χρυσό χάπι» και «Αντιγόνη της Κατοχής» (Λαϊκό θέατρο Μάνου Κατράκη 1954, 1958 και 1960 αντίστοιχα), «Μάσκες για Αγγέλους» (Θίασος Έλσας Βεργή 1959), «Τρελλό φεγγάρι» (Άρμα Θεάτρου 1965), «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή» (Θίασος Χατζίσκου Νικηφοράκη 1974-5) κ.ά.

Συγγραφέας του βιβλίου «Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα» (νουβέλα 1971), «Ο Ατάρ δεν πεθαίνει ποτέ» (1971), «Το κόκκινο πουλί», Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 1990, 120 σ., κ.ά.

Επίσης των θεατρικών έργων "Η γειτονιά του Τσέχωφ" (1976) (Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή - Δεκέμβριος 1976 - Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος), "Μαγική πόλη" (1963) (Μουσική επιθεώρηση σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη), "Άνοιξε την πόρτα" (1986) (Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή - Φεβρουάριος 1986  κ.ά.

Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του οποίου και έχει βοηθήσει τη δράση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου