Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Το ντοκιμαντέρ "ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ", 2008, "προβάλλεται" ΣΗΜΕΡΑ για μία "σημαντική αφορμή..."

[Η αφίσα και η πρόσκληση για την πρώτη προβολή στο Χαϊδάρι 19.10.2008]

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε από πολλές εφημερίδες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ενδεικτικά στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (28.06.2008), TVXS, ECONEWS κ.ά.

Η ανάρτηση του ντοκιμαντέρ ΠΑΜΕ ΔΥΤΙΚΑ που γυρίστηκε και προβλήθηκε το 2008, γίνεται σήμερα με αφορμή α) το ιδιοκτησιακό και τις διεκδικήσεις 7.500 στρεμμάτων του Ποικίλου Όρους από τον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και τη χθεσινή συζήτηση στο Εφετείο Αθήνας (5.11.2019) β) το ΧΥΤΑ Φυλής και τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μείωση των αστικών αποβλήτων και την αποκεντρωμένη διαχείριση γ) την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (16-24.11.2019)


O σκηνοθέτης Στρατής Χατζηελενούδας και ο Δ/ντης φωτογραφίας Αντρέας Σταυρόπουλος στον αρχαιολογικό χώρο στην Αφαία Σκαραμαγκά, Ιερό Αφροδίτης, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Χαϊδάρι και σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, συνέβαλε στην ενημέρωση και στην παρουσίαση των θετικών και αρνητικών πλευρών της περιοχής.

Το κόστος του ντοκιμαντέρ καλύφθηκε κατά το ήμισυ από φίλους.

Η ιδέα ήταν του Κώστα Φωτεινάκη και το "σενάριο" βασίστηκε στο Ιστορικό Λεύκωμα "ΧΑΪΔΑΡΙ - Τόπος και Άνθρωποι", 2007. To Λεύκωμα αποτελεί και σήμερα μια από τις βασικές πηγές ενημέρωσης για διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής.
Φωτογραφία: Το απορριμματοφόρο της Ε.Σ.Δ.Ν.Κ.Α. στο δασικό δρόμο, πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου, στο Ποικίλο Όρος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ | Το trailer της ταινίας [ΕΔΩ]
Μέρος Α' [ΕΔΩ] | Μέρος Β' [ΕΔΩ] | Μέρος Γ' [ΕΔΩ]

[Φωτογραφία από την πρώτη προβολή στις 10 Οκτωβρίου 2008, στα πρώην ΝΕΛΕ (η αίθουσα είχε διαφορετική διάταξη από τη σημερινή)


Στο Δελτίο Τύπου, μεταξύ των άλλων, γράφαμε τότε:
Μέσα από την εικόνα οι θεατές θα διαπιστώσουν ότι η υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας δεν έγινε τυχαία αλλά είναι μια διαχρονική και συνειδητή επιλογή εκείνων που αποφασίζουν. Οι πολίτες αντιδρούν, αντιστέκονται «να φάνε την ρύπανση» στους δρόμους αλλά και με την τέχνη. «Με το ντοκιμαντέρ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ η διγλωσσία και η υποκρισία θα υποστεί μια μεγάλη δοκιμασία, οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν να επικαλούνται από εδώ και στο εξής ότι δεν γνωρίζουν» επισημαίνει ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου που είχε την ιδέα του γυρίσματος και την παραγωγή τού ντοκιμαντέρ. 

Βασικοί συντελεστές: Στρατής Χατζηελενούδας( σκηνοθέτης), Κώστας Φωτεινάκης (έρευνα), Αντρέας Σταυρόπουλος (Δ/νση Φωτογραφίας), Κώστας Λεβέτας (μοντάζ), CAYETANO (Μουσική).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου