Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης "ΧΑΪΔΑΡΙ - ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ", 2007... και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να διεκδικήσει την προβλήτα Νο 4 των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά | Δύο φωτογραφίες (1964, 1975) από τα Ναυπηγεία που τεκμηριώνουν το αίτημα....


Το Ιστορικό Λεύκωμα "ΧΑΪΔΑΡΙ -  ΤΟΠΟΣ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ" εκδόθηκε το 2007, με ιδίους πόρους και με εθελοντική εργασία πολλών ανθρώπων, τους οποίους και ευχαριστώ πολύ. Η έκδοση συνέπεσε με τα 70 χρόνια από του Δήμου Χαϊδαρίου, πριν ήταν κοινότητα.

Το βιβλίο αξιοποιήθηκε από πολλούς εκπαιδευτικούς για την τοπική ιστορία, ερευνητές αλλά και από πολιτικούς. 

Η συμβολή μου, επαναλαμβάνω η συμβολή μου και όχι η πλήρης τεκμηρίωση, μέσω του βιβλίου και των φωτογραφιών (παρακάτω) ήταν σημαντική για τη διεκδίκηση της προβλήτας Νο 4 του Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, γνωστό σε όλο τον κόσμο με την επωνυμία Hellenic Shipyards Scaramaga (HSY) (Θέμα: "Σκαραμαγκάς "Ο βίος εν Ελλάδι είναι υπαίθριος", σελίδες 140 - 144).

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η πρώτη ολοκληρωμένη τεκμηρίωση για τη διεκδίκηση των 140 + 80 στρεμμάτων οφείλεται στο Γιώργο Τερζάκη που εκείνη την περίοδο, Ιούνιος 2009, συμμετείχε στους Πολίτες σε Δράση. Δείτε την έκθεση τεκμηρίωσης και το VIDEO [ΕΔΩ].


Η ομόφωνη απόφαση, 31.10.2019, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου να διεκδικήσει την έκταση της περιοχής που ήταν πριν θάλασσα και που μπαζώθηκε για να αποτελέσει τμήμα των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το 1975 - 1977, είναι σε θετική κατεύθυνση, ανεξαρτήτως από τον τρόπο που διατυπώνεται και για το πως η νέα Δημοτική Αρχή, Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, περιγράφει την αξιοποίησή της στο προεκλογικό του πρόγραμμα. (σ.6).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να μπερδεύεται η προβλήτα Νο 4 (1975) με τη μόνιμη δεξαμενή Νο 4 (1964)  των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, άλλο η προβλήτα, άλλο η δεξαμενή.


[Μόνιμη Δεξαμενή Νο4 - Αρχείο: Κώστα Φωτεινάκη. Παρακαλώ αν κάποιος/α την αντιγράψει να κάνει αναφορά στην πηγή και σαφή περιγραφή για να μη γίνουν λάθη (έχουν παρατηρηθεί λάθη σε αντιγραφές)  ως εξής: "Φωτογραφία κατά τη διάρκεια κατασκευής της Νο 4 Δεξαμενής (μόνιμης) των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, έτος 1964"]


[Μόνιμη Δεξαμενή Νο 5 -  Αρχείο Κώστα Φωτεινάκη. Παρακαλώ αν κάποιος/α αντιγράψει τη φωτογραφία να κάνει αναφορά στην πηγή και σαφή περιγραφή για να μη γίνουν λάθη (έχουν παρατηρηθεί λάθη σε αντιγραφές)  ως εξής: "Φωτογραφία κατά τη διάρκεια κατασκευής της Νο 5 Δεξαμενής (μόνιμης) και της προβλήτας Νο 4, των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, έτος 1975"]
---------------
[Η Μπέτσυ Μοτέ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Οκτώβριος 1961]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου