Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Να γίνει σοβαρή επιστημονική ιστορική συζήτηση για την εκτέλεση στο Δαφνί στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 (σήμερα Βοτανικός Κήπος Διομήδους)


Κώστας Φωτεινάκης: Να γίνει σοβαρή  επιστημονική ιστορική συζήτηση για  την εκτέλεση στο Δαφνί στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 (σήμερα Βοτανικός Κήπος Διομήδους)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944
Επειδή έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις να αναλάβει ο Δήμος Χαϊδαρίου την ετήσια εκδήλωση για την εκτέλεση από τους Γερμανούς, ένα μήνα πριν από την αποχώρησή τους, των 59 ή 72 Ελλήνων στο Δαφνί, σήμερα Βοτανικό Κήπο Διομήδους, δημοσιεύω ένα παλαιότερο κείμενο για ενημέρωση και θα επανέλθω με νεώτερες αποκαλύψεις.

Η πρόταση είναι να γίνει μια σοβαρή επιστημονική ιστορική συζήτηση για την εκτέλεση στο Δαφνί, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα σε αναγνωρισμένους ιστορικούς της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας και μετά να αποφασίσει ο Δήμος Χαϊδαρίου αν αναλάβει και με ποιες προϋποθέσεις την εκδήλωση.
Θα καταθέσω προτάσεις για έγκυρους και αναγνωρισμένους ιστορικούς.

---------------
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ένα μήνα πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Αθήνα (12 Οκτωβρίου 1944) εκτέλεσαν 59 ή 72 Έλληνες στην περιοχή του Δαφνιού (σήμερα στο χώρο του Διομηδείου Βοτανικού Κήπου – 700 μέτρα από την είσοδο).

Μεταξύ αυτών η Λένα Καραγιάννη και ο Μανώλης Λίτινας. Σχεδόν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Χαϊδαρίου αγνοεί την εκτέλεση και ελάχιστοι συγγενείς των εκτελεσθέντων επισκέπτονται και τοποθετούν στεφάνια κάθε χρόνο στις δύο στήλες που υπάρχουν στο τόπο της εκτέλεσης με τα ονόματα των νεκρών.


Ο +Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνέλεξε πληροφορίες και έγραψε το βιβλίο “Χαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944 Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα”  (2002) εκδ.ΠΑΤΑΚΗ. [+Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ΕΔΩ]

Για το ίδιο θέμα υπάρχουν αναφορές σε διάφορα βιβλία, όπως του Αντώνη Φλούντζη (γιατρού του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου) με τίτλο “ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ” εκδ.ΠΑΠΑΖΗΖΗ.

Ο λόγος που δεν έχει προβληθεί ο τόπος και η  εκτέλεση συνδέεται μάλλον με το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες δεν είχαν σχέση με τον ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αλλά με άλλες οργανώσεις που συνεργάζονταν απ΄ ευθείας με τους Άγγλους και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί φεύγοντας εκτέλεσαν και κάποιους συνεργάτες τους.

Οι  πληροφορίες για συνεργάτες των Γερμανών που συμπεριλαμβάνονται στους εκτελεσμένους στο Δαφνί επιβεβαιώθηκαν με ονόματα και ιδιότητες από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, από μια  ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε  στις 22 Απριλίου 2018 στον τόπο εκτέλεσης, από τη δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου. [ΕΔΩ]

Ωστόσο και η εκτέλεση αυτή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων.

Διαβάστε περισσότερα για τον τόπο εκτέλεσης και το Μνημείο στην ιστοσελίδα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους  [ΕΔΩ]


[Πρώτη παρουσίαση του θέματος με κριτική άποψη το 2004 στην εφημερίδα η ΧΑΙΔΑΡΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ]

Κώστας Φωτεινάκης, ερευνητής της  τοπικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου