Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Κώστας Φωτεινάκης: Το εργοστάσιο - τσαγκαράδικο Λολοσίδη στο Χαϊδάρι (Δαβάκη 30) | Συνοπτική παρουσίαση σε τίτλους....

 


[Φωτ.1 - Από το ιστολόγιο "ΖΩ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ" - Ανάρτηση "Εργοστάσιο Λολοσίδη", Δαβάκη 30, Χαϊδάρι [ΕΔΩ]

Αφορμή για αυτήν τη δημοσίευση για το εργοστάσιο (τσαγκαράδικο) Λολοσίδη μου έδωσε ένα σχόλιο στο Facebook στη φωτογρραφία που ανέβασα για το θερινό Δημοτικό θερινό κινηματογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ (φωτ.3). 

Το σχόλιο: "Με το κτίριο δίπλα από το Σινε, τι θα κάνουμε; Απαράδεκτη κατάσταση, να μην ακουμπά κάνεις εμπεριστατωμενα, αυτό το πρόβλημα".
Η απάντηση: "Το θέμα αυτό κάποιοι το ακουμπούμε από το 2011 -  για σήμερα μπορούμε να συμβάλουμε στη συζήτηση αρχικά παρουσιάζοντας τα δεδομένα".




[Φωτ.2 -  Από το ιστολόγιο "ΖΩ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ" - Ανάρτηση "Εργοστάσιο Λολοσίδη", Δαβάκη 30, Χαϊδάρι [ΕΔΩ]


[Φωτ.3 - Η ανάρτηση στο Facebook, αφορμή του σχολίου και της δημοσίευσης σήμερα | ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ]



[Φωτ.4- Από τα εγκαίνια του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου ΚΑΤΕΡΙΝΑ το καλοκαίρι του 1996]


Α.Τα γνωστά δεδομένα σε τίτλους (ίσως να υπάρχουν και άλλα δεδομένα):
  1. Ιστορικό του Εργοστασίου (τσαγκαράδικο) Λολοσίδη [ΕΔΩ] - Έρευνα Βαγ.Κοφ.
  2. Περιγραφή του χώρου: Οικόπεδο Λολοσίδη (παλιό τσαγκαράδικο), στην οδό Δαβάκη (Ο.Τ. 40Α), έκτασης 1.288 τ.μ,  δίπλα στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο “ΚΑΤΕΡΙΝΑ”, δεσμευμένο από το Δήμο Χαϊδαρίου από το 2009 ως χώρου πολιτισμού και υπόγειας στάθμευσης (ΦΕΚ: Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, αρ.158 - 13.04.2009). | "To δυόροφο κτήριο κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις 1958, 1962, 1963 και η συνολική του επιφάνεια, χωρίς τους υπόγειους χώρους, εκτιμάται 1.000 τ.μ. καταλαμβάνοντας οικοπεδική έκταση περίπου 500 τ.μ. (ποσοστό 40%)" Περιγραφή από Α.4. 
  3. ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ: "ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ" 10 Μαρτίου 2011 -   α/α 16 "O.T. 40 – εργοστάσιο Λολοσίδη το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος από τον Δήμο".[ΕΔΩ]
  4. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΟΛΟΣΙΔΗ", 30 Μαρτίου 2011 (Υπογράφουν: Μαρία Μπουδάκη, Αναστάσιος Παππάς, Κώστας Φωτεινάκης) [ΕΔΩ]
  5. "Κατάληψη Παπουτσάδικο" Μάρτιος 2011 [ΕΔΩ]
  6. Το πρόγραμμα του συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ Χαϊδαρίου (2014): "Το εργοστάσιο Λολοσίδη (Δαβάκη), για να λειτουργήσουν σύγχρονη βιβλιοθήκη, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, προγράμματα δια βίου μάθησης, κλπ"
  7. Το πρόγραμμα του συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ Χαϊδαρίου (2019): ο δεσμευμένο κτήριο «Λολοσίδη», στην Οδό Δαβάκη, πρώην βιοτεχνικός χώρος, θα πρέπει να αποκτηθεί και να συνδεθεί με τον παρακείμενο Δημοτικό θερινό κινηματογράφο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ". [ΕΔΩ]

Β. Πρώτες σκέψεις για το εργοστάσιο Λολοσίδη:
  1. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει περισσότερα από είκοσι οικόπεδα και κτήρια δεσμευμένα. Ένα από αυτά είναι και οικόπεδο και το κτήριο Λολοσίδη, το οποίο ανήκει σε συνδιοκτήτες της οικογένειας. Η απόκτηση, αγορά, του κτηρίου και του οικοπέδου από το Δήμο θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα  στρατηγικό/ επιχειρησιακό σχεδιασμό γενικότερα για την πόλη και ειδικότερα για την περιοχή του Κέντρου Χαϊδαρίου. Άρα θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που να βασίζεται στη Βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη και να υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την αγορά, τη χρήση και τη λειτουργία του χώρου.
  2. Ειδικότερα για το παλιό εργοστάσιο (τσαγκαράδικο) Λολοσίδη θα πρέπει εκτός από το στρατηγικό/ επιχειρησιακό σχεδιασμό (Β.1) να εγκαταληφθεί η ιδέα του χώρου στάθμευσης (τεράστιο οικομικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, αύξηση κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης- σε αντίθεση με ότι πίστεύεται τα πάρκινγκ λειτουργούν ως "μαγνήτες" των Ι.Χ) και να εξεταστεί η δυνατότητα ανακατασκευής, ανακαίνισης και συντήρησης του υπάρχοντος κτηρίου. 
  3. [συνέχεια από Β.2) Οι προτεινόμενες χρήσεις πολιτιστικού, ιστορικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με το γειτονικό Δημοτικό θερινό κινηματογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ και να υπάρχει πρόβλεψη για το είδος της διαχείρισης καθώς και για τους πόρους λειτουργίας
Γ. Τα δύο αποκτηθέντα κτήρια του Δήμου Χαϊδαρίου με χρηματοδότητση του Πράσινου Ταμείου:
  • Παρόμοιο θέμα: Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει αποκτήσει τουλάχιστον δύο κτήρια με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου (α) παλιό Κοινοτικό Κατάστημα στη συμβολή της Ιεράς Οδού και Περραιβού - 2013 (β) το διατηρητέο κτήριο με μεγάλο οικόπεδο στην Οδό Κύπρο 32 - 2016 για τα οποία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τη συντήρηση και την επαναχρησιμοποίησή τους. Επίσης θα μπορούσε να διεκδικήσει το Παλιό Δημαρχείο "Δημήτρης Γιαχνής" (Κουμουνδούρου 5 & Νικομηδείας) και να αξιοποιήσει και άλλες δυνατότητες.

Κώστας Φωτεινάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου