Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Κώστας Φωτεινάκης: «Τραγουδάμε για το ΄21» - 6.10.2021

 
[Ο χαιρετισμός που έκανα στην εκδήλωση "Τραγουδάμε για το '21"]

«Τραγουδάμε για το ΄21» - 6.10.2021 | Κώστας Φωτεινάκης

Η πόλη μας συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση, με τις μάχες του Χαϊδαρίου, 6 και 8 Αυγούστου 1826, τη Μάχη του Δαφνιού 21 Μαρτίου 1827 και τα ταμπούρια των Αγωνιστών του ΄21 στο Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.

Τα ταμπούρια των Αγωνιστών του ’21 βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλου, όμως συγκεντρωμένα και σε καλή κατάσταση βρίσκονται εκείνα που είναι πάνω από τη Λίμνη Κουμουνδούρου, απέναντι από το Λόφο της Ηχούς. Αυτά τα ταμπούρια θα τα σηματοδοτήσουμε και θα τα αναδείξουμε τους επόμενους μήνες. 

Το Χαϊδάρι σηματοδοτείται από τους δρόμους με τα ονόματα των αγωνιστών του ’21 που πήραν μέρος στις μάχες: Καραϊσκάκη, Φαβιέρου, Περραιβού, Στέφου, Κριεζώτου κ.ά. αγωνιστών.

Ακριβώς απέναντι, στη πλατεία Δημαρχείου, το βλέμμα του γλυπτού του Γιώργου Καραϊσκάκη, έργο του συμπολίτης μας Χάρη Λαλέ, μας γνέφει να ακολουθήσουμε τα χνάρια των Αγωνιστών του ’21. 

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θέλω να θυμηθούμε τα λόγια του Κωστή Παλαμά, τρεις μέρες μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου του 1940.

Ο Κωστής Παλαμάς απευθυνόμενος προς τη νεολαία γράφει: «…αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα / Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!»

Με το «κρασί του ’21» μέθυσαν οι Έλληνες Πατριώτες και με την Εθνική Αντίσταση πολέμησαν τους ναζί  Γερμανούς και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν τον Οκτώβρη του 1944. Η Αθήνα απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1944.

«Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός».

Στις μέρες μας, και παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης… σήμερα ένα χρόνο μετά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, 7 Οκτωβρίου 2020, που χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή ως  «εγκληματική οργάνωση ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», οι νεοναζί σηκώνουν κεφάλι και προκαλούν με επιθέσεις στη Σταυρούπολη, στη Θεσσαλονίκη στο Νέο Ηράκλειο.

Οι νεοναζί δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στο Χαϊδάρι του Στρατοπέδου και του ΜΠΛΟΚ15, ως συγκροτημένο σχήμα την προηγούμενη περίοδο….

Ας είμαστε σε επιφυλακή για να σπάσουμε το «ναζιστικό αυγό του φιδιού» αν εμφανιστεί στην πόλη μας αλλά και όπου αλλού εμφανίζεται. 

Ας επαναλάβουμε το σύνθημα «Ο φασισμός δεν χωρά στις γειτονιές μας» που ακούστηκε  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χαϊδάρι, στις 29 Σεπτεμβρίου, την προηγούμενη εβδομάδα, από την Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά. 

Καλή διασκέδαση – «Πολεμάμε και Τραγουδάμε» με το μουσικό σχήμα «Πορεία Δυτικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου