Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Κώστας Φωτεινάκης: Μια παλαιότερη αλλά επίκαιρη "ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ & ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΡΕΙΤΩΝ) ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ"

 


Με αφορμή 

α) την επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΜΕΡΑ κ. Κρίτωνα Αρσένη και τη συζήτηση στη Βουλή που ακολούθησε για το ιδιοκτησιακό του  Όρους Αιγάλεω - Ποικίλο κατά τη διάρκεια της οποίας δηλώθηκε ότι "δεν θα διεκδικήσει το δημόσιο χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους" (19.07.2021) 

β) την απόφαση "Επιτρέπεται όλες τις προστασίας του ‘Ορους Αιγάλεω κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για επεξεργασία αστικών αποβλήτων, εξαιρουμένης διάθεσης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις." [ΕΔΩ σ.34 Α.β ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους]

δημοσιεύω ένα "εσωτερικό" κείμενο , ΠΡΟΤΑΣΗ, που είχα υποβάλει σε συνεργάτες πριν από 2.5 χρόνια. Η ΠΡΟΤΑΣΗ εξακολουθεί και ισχύει -  είναι επίκαιρη.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ & ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΡΕΙΤΩΝ) ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

8/3/2019

Α. ΓΕΝΙΚΑ:

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας και οι άλλοι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν πληρέστερους φακέλους και ισχυρότερα «όπλα» στα χέρια τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν τα ίδια νομικά γραφεία για δεκαετίες, τα οποία συνδέουν ενδεχομένως και τις αμοιβές τους με την επιτυχία των δικαστικών αποφάσεων.

Σε αντίθεση με το δημόσιο που  οι κυβερνήσεις, υπουργοί, διοικήσεις και υπάλληλοι αλλάζουν, τα αρχεία βρίσκονται διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και επιπλέον δεν υπάρχει ίδιον όφελος.

Παρόμοια με την ανωτέρω κατάσταση ισχύει και για στους Δήμους.

Παρ’  όλα αυτά υπάρχουν παλαιότερα αρχεία όσον αφορά το «Δημόσιο κτήμα» στο Δασαρχείο Αιγάλεω.

Β. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΩΝ

 Δεν υπάρχουν προτάσεις.

Γ. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Επειδή θεωρούμε δεδομένο ότι τα «όπλα» του Ιερού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας είναι ισχυρότερα, καθώς επίσης από το γεγονός ότι και η Μονή Κλειστών (διαχείριση Μονή Πετράκη) εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης έκτασης 13.000 στρεμμάτων καθώς και διάφοροι άλλοι (Συνεταιρισμός Κορέας), η πρόταση είναι να θωρακιστεί η περαιτέρω περιβαλλοντικά  το βουνό, έτσι ώστε ανεξαρτήτως από τα δικαστικά αποτελέσματα, ακόμα και αν είναι προς όφελος των φερόμενων ως ιδιοκτητών (εκκλησία, Μονή κ.ά) να διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας και να μη μπορεί να οικοδομηθεί.

Γ.1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο και Λίμνη Κουμουνδούρου | ΠΡΟΤΑΣΗ

Με το νέο ΡΣΑ/Αττικής (νόμος 4277/2014) το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο & η λίμνη Ρειτών χαρακτηρίζονται ως Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο υπό την έννοια του άρθρου 18 του νόμου 1650/1986, με καθορισμένους σκοπούς προστασίας. 


Για την υλοποίηση του χαρακτηρισμού απαιτείται να συνταχθεί η Ειδική Έκθεση που προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 1650/1986, ώστε με βάση αυτήν να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο να προσδιορίζονται και οι Ζώνες Προστασίας και οι επιτρεπόμενες σ’ αυτές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΡΣΑ/Αττικής και των νόμων 1650/86, 3937/2011. 

Στοιχεία για το ισχύον νομικό καθεστώς του βουνού, για τη Βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα καθώς και για τα ιστορικά ίχνη είναι διαθέσιμα και έχουν κατατεθεί από τον Τάσο Λύτρα σε σχέδιο Ειδικής Έκθεσης για την Περιβαλλοντική Προστασία και Διαχείριση  (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2016).

Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου