Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Γιαχνης (1965): Να γίνει Πανεπιστημιούπολη στο Χαϊδάρι - Να μεταφερθούν τα στρατόπεδα!!!

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: 15ΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΚΑ | ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΑΙΓΑΛΕΩ – ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Εκδότης: Γιάννης Μπατσακίδης | 15 Φεβρουαρίου 1965

Ζητεί να γίνει η Πανεπιστημιούπολη στο Χαϊδάρι | ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ (Δημήτρη Γιαχνή), 1965

[Με αφορμή την παραίτησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, αναδημοσιεύω από την εφημερίδα 15ΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΚΑ1, την παρέμβαση του Δημάρχου Χαϊδαρίου Δημήτρη Γιαχνή2, ο οποίος ζητούσε να «γίνει η Πανεπιστημιούπολη στο Χαϊδάρι. Για το Δημήτρη Γιαχνή θα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη αναφορά για τη ζωή και το έργο του, εκτενέστερη από εκείνη που έκανα στο Ιστορικό Λεύκωμα «ΧΑΪΔΑΡΙ – Τόπος και Άνθρωποι3ι» . Ο Δημήτρης Γιαχνής για πρώτη ίσως φορά υποβάλλει το αίτημα της μεταφοράς των στρατοπέδων Χαϊδαρίου (ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔ) | Κώστας Φωτεινάκης]

 

[Δήμαρχος Χαίδαρίου: Δημήτρης Γιαχνής, 1996]

«Τρίτος άνθρωπος» μπήκε στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα ποιος χώρος είναι κατάλληλος για να εγκατασταθεί η Πανεπιστημιούπολη. Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.Δ. Γιαχνής με γράμμα τους προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης4 και τον πρύτανι του Πανεπιστημίου προτείνει η Πανεπιστημιούπολη να εγκατασταθεί στην περιοχή του, όπου υπάρχουν δύο χώροι κατάλληλοι για το σκοπό αυτό.

Τα κύρια στοιχεία της ενδιαφέρουσας επιστολής έχουν ως εξής:

1)      Εις την περιοχή του Δήμου Χαϊδαρίου υπάρχει θαυμασία κρατική έκτασις, εκ της οποίας 1.500 στρέμματα παραχωρήθηκαν εις την Επιτροπή του Κληροδοτήματος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους5 προς εκπλήρωση του σκοπού όν έταξαν οι διαθέται. Καίτοι έκτοκτε έχει  παρέλθει δεκαετία ολόκληρος εν τούτοις ουδεμία εκ των θελήσεων των διαθετών εξεπληρώθη. Επειδή επιθυμία των διαθετών, ως πληροφορούμεθα, ήτο η αυτή προς την προσπάθειαν ιδρύσεως Πανεπιστημιοπόλεως ή και παρεμφερής, θέτομεν ενώπιον Υμών προς εξέτασιν την εις την αυτήν θέσιν των 1.500 στρεμμάτων κατασκευή Πανεπιστημιοπόλεως, ούτως ώστε να σταματήσει και η αρξάμενη διαμάχη.

2)      Εις την περιοχή ωσαύτως του δήμου ημών από του έτους 1936 έχουν εγκατασταθεί εις έκτασιν 800 περίπου στρεμμάτων τα στρατόπεδα εκπαιδεύσεως και δη βαρέων όπλων ως είναι το ΚΕΒΟΠ και ΚΕΔ.

Επειδή το έτος 1936, ότε εγκαταστάθηκαν τα ανωτέρω στρατόπεδα, δεν υπήρχον γύρωθεν αυτών κατωκημέναι περιοχαί, ενώ σήμερον περιβάλλονται κυριολεκτικώς υπό οικιών  των συνοικισμών Χαϊδαρίου και Περιστερίου και δημιουργείται ως εκ τούτου ανάγκη μεταφοράς των στρατοπέδων6 εις πλέον κατάλληλον και μακράν οικισμένων περιοχών, τοπεθεσίαν, προτείνουμεν την μεταφορά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εις την ελευθερουμένην περιοχή την εγκατάστασν της Πανεπιστημιοπόλεως.

Και οι δύο χώροι, αναφέρει ο κ. Γιαχνής, απέχουν από την Αθήνα 5-6 χλμ. και εξυπηρετούνται με τη μεγάλη οδική αρτηρία της λεωφόρου Αθηνών. 

Το λόγο συνεπώς τον έχουν οι αρμόδιοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ -  ΣΧΟΛΙΑ: Κώστας Φωτεινάκης

1.      Ο εκδότης Γιάννης Μπατσακίδης ήταν μια μεγάλη μορφή της Αριστεράς στα Δυτικά και  αναφέρεται ως ο πρώτος "δια βοής" εκλεγμένος δήμαρχος Αιγάλεω, έπειτα από λαϊκή συνέλευση στην Πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα. | Η εφημερίδα 15ΜΕΡΑ είναι από το αρχείο του Νίκου Θεοδοσία (Σκηνοθέτη, Συγγραφέα, Ερευνητή).

2.      Δημήτρης Γιαχνής, Δήμαρχος Χαϊδαρίου, συνδικαλιστής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο  και βουλευτής της ΕΔΑ (1958). Το καλύτερο βιογραφικό του Δημήτρη Γιαχνή https://bit.ly/2Kl9187

3.      Κώστας Φωτεινάκης «ΧΑΪΔΑΡΙ -  Τόπος και Άνθρωποι», 2007.

4.      Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου

5.      Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, Ιερά Οδός 403. Περισσότερα https://bit.ly/3r4PV6D

6.      Η μεταφορά των Στρατοπέδων ίσως να αναφέρεται για πρώτη φορά στην τοπική ιστορία από τον τότε Δήμαρχο Χαϊδαρίου Δημητρή Γιαχνή.  Το αίτημα της απομάκρυνσης των Στρατοπέδων ήταν ιδιαίτερο έντονο την περίοδο της δεκαετίας 1980 – 1990, ωστόσο έχει και καλώς έχει παγώσει στις μέρες μας. 

Από το αρχείο του Νίκου Θεοδοσίου.



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου