Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Η διασπορά καπνού της πυρκαγιάς εργοστασίου ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗΣ πλαστικών στη Μεταμόρφωση (Κουκουβάουνες) επιβάρυνε αρκετές περιοχές της Αττικής και ιδιαίτερα το Χαϊδάρι, Περιστέρι, Κερατσίνι κ.α.

[Κατά αρχάς να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας και όχι απλά σε εργοστάσιο πλαστικών όπως περιγράφουν την πυρκαγιά τα περισσότερα ΜΜΕ, αποκρύπτοντας τη λέξη που καίει "ανακύκλωση". Τυχαίο; | Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές πυρκαγιές έχουν γίνει σε παρόμοια εργοστάσια ανακύκλωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Πυροσβεστικής όσον αφορά τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών σε εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικών, πάντως θα ήταν πολύ χρήσιμο να τα γνωρίζαμε. | Κώστας Φωτεινάκης - Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ]


[Φωτ. και επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία ΕΔΩ]






Βίντεο και μοντελοποίηση της διασποράς καπνού της πυρκαγιάς εργοστασίου πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής (15/08/2020).

Στο βίντεο παρουσιάζονται εικόνες από την κάμερα καιρού του meteo.gr που είναι εγκατεστημένη στους χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης υλικών στη Μεταμόρφωση Αττικής το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020.

Η ομάδα ΜΕΤΕΟ του Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ μέσω μοντελοποίησης της διασποράς του καπνού από αριθμητικό μοντέλο, επίσης παρέχει μια εποπτική εικόνα της συγκέντρωσης και της πορείας των αερολυμάτων που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Το πρωί της Κυριακής 16 Αυγούστου η πυρκαγιά έχει μειωθεί σε ένταση και έκταση.

Για το είδος των ρύπων και την χρονοσειρά εκπομπών δείτε την προηγούμενη ανάρτηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ https://youtu.be/0LJmFGvgh80
Στο βίντεο παρουσιάζονται εικόνες από την κάμερα καιρού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης υλικών στη Μεταμόρφωση Αττικής το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020. Επιπλέον, μέσω μοντελοποίησης της διασποράς του καπνού από αριθμητικό μοντέλο έχουμε εποπτική εικόνα της συγκέντρωσης και της πορείας των αερολυμάτων που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά το πρωί της Κυριακής 16 Αυγούστου έχει μειωθεί σε ένταση και έκταση αλλά συνεχίζει να απελευθερώνει επικίνδυνα αερολύματα στην Αθήνα.
Σημερινή επικαιροποίηση σχετικά με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του εργοστασίου πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

Από τα στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, προκύπτει σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, κατά την 15η – 16η Αυγούστου 2020, ότι:

* Κατά το τελευταίο 24-ωρο υπήρξε ελάττωση των σχετικά αυξημένων επιπέδων που είχαν καταγραφεί σε θέσεις του δυτικού-νοτιοδυτικού τμήματος του Λεκανοπεδίου (π.χ. Χαϊδάρι, Κερατσίνι).

* Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου (1:00 - 5:00) και με την επικράτηση συνθηκών άπνοιας στο Λεκανοπέδιο, παρατηρήθηκε παροδική αύξηση των επιπέδων, κυρίως στον κεντρικό τομέα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα για το Θησείο, αλλά και σε άλλες θέσεις (Γκύζη, Ζωγράφου).

* Σε αυτό το χρονικό διάστημα η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκε περίπου στα 30 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η αντίστοιχη συγκέντρωση σε μαύρο άνθρακα (BC), χαρακτηριστικό δείκτη ατελούς καύσης, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με μέση τιμή τα 9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

* Δευτερευόντως, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ασθενέστερη αυξητική τάση παρατηρήθηκε και σε θέσεις του βορείου και βορειοανατολικού τμήματος, όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα για το Χαλάνδρι, καθώς και σε άλλες περιοχές (Βριλήσσια, Μελίσσια).

* Γενικότερα, οι μέσες συγκεντρώσεις κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ευρύτερα στο λεκανοπέδιο παραμένουν σε χαμηλά-μέσα επίπεδα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο και βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής για ενημέρωση της ως προς την εξέλιξη του.






Σχετικά με την σημερινή, 15η Αυγούστου 2020, πυρκαγιά εργοστασίου πλαστικών στην Μεταμόρφωση, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα της ατμόσφαιρας και βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής για ενημέρωση της. Γενικότερα, οι μέσες συγκεντρώσεις κοντά στην επιφάνεια του εδάφους αιωρουμένων σωματιδίων PM2.5 προς το παρόν δεν κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ προκύπτει σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρουμένων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ότι:

* Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ενδεικτικά στο διάγραμμα απεικονίζονται οι συγκεντρώσεις στο Χαλάνδρι και το Θησείο, ενώ αντίστοιχα είναι τα επίπεδα και σε άλλες περιοχές (Πεύκη, Μελίσσια, Βριλήσσια, Γκύζη).

* Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Στο διάγραμμα εμφανίζονται οι συγκεντρώσεις στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου. H μέση συγκέντρωση στις θέσεις αυτές για το διάστημα 9:00-17:00 είναι κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

* Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 (βλ. αντίστοιχο διάγραμμα), τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στα διαγράμματα εμφανίζεται η μέση δεκάλεπτη διακύμανση συγκεντρώσεων PM2.5 σε ενδεικτικές θέσεις του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.





Στο διάγραμμα εμφανίζεται η μέση δεκάλεπτη διακύμανση συγκεντρώσεων PM2.5 σε ενδεικτικές θέσεις του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.



Στο διάγραμμα εμφανίζεται η μέση δεκάλεπτη διακύμανση συγκεντρώσεων PM2.5 σε ενδεικτικές θέσεις του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στην Εθνική οδό στο ύψος Περιστερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου