Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Κώστας Φωτεινάκης: Πως βρέθηκε και πως προβάλλεται το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ "ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ"


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών | International Day for Monuments and Site, 18 Απριλίου, το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ προβάλλει τη Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
[Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ]

Μεταξύ των άλλων θα προβληθεί μέσω διαδικτύου βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Άγγελου Προκοπίου «ΤΟ ΔΑΦΝΙ – Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα» (Πρώτο βραβείο στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης, 1952).

Για να δούμε όμως την ιστορία σε τίτλους.

Η χαμένη η ταινία από το 1953, εντοπίστηκε στο Μόναχο το 2010, 58 χρόνια αργότερα  από τον αντιπρόεδρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Θόδωρο Αδαμόπουλο μετά από δέκα χρόνια αναζήτησης του Κώστα Φωτεινάκη, πρώην προέδρου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., νυν προέδρου του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και ερευνητή της τοπικής ιστορίας.

Προβλήθηκε 60 χρόνια μετά από τη δημιουργία της, στις 15 Ιανουαρίου 2011 στο Παλατάκι, Χαϊδάρι.

Εθελοντική - Μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά: Κατερίνα Σταθακοπούλου
Εθελοντικά - Υποτιτλισμοί: Παναγιώτης Σμυρλής.

Η ανεύρεσή του ντοκιμαντέρ στο Μόναχο,  και η νέα προβολή του  στις 15 Ιανουαρίου 2011, αποτέλεσε πρώτη πολιτιστική είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς προβλήθηκε στη Κύμη Ευβοίας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη. Μίλησαν οι Κώστας Φωτεινάκης και Θεόδωρος Αδαμόπουλος (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

http://ieraodo.blogspot.com/2011/01/1512011_16.html  | http://xpolis.blogspot.com/2011/01/58.html

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά;
Γιατί πίσω από ένα γεγονός "κρύβονται" πολλοί άνθρωποι που εργάστηκαν για πολλά χρόνια, με επιμονή και υπομονή, τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς, όπως οι Κατερίνα Σταθακοπούλου, Παναγιώτης Σμυρλής, Θόδωρος Αδαμόπουλος κ.ά. 

Αν θέλετε να δείτε την ταινία θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο μόνο για μία ημέρα, το Σάββατο 18 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.
Περισσότερα στο EVENT ΕΔΩ.

[Θα ακολουθήσει μια ακόμα ιστορία ανεύρεσης με άλλο θέμα)

 
Στη φωτογραφία ο Θόδωρος Αδαμόπουλος και ο Γεώργιος Προκοπίου (γιός του Άγγελου) στην πρώτη προβολή μετά την ανεύρεση της του ντοκιμαντέρ. Παλατάκι 15 Ιανουαρίου 2011

[Μονή Δαφνίου -  Perila 1929]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου