Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Αποχαιρετισμός στη Βάντα Κουτσοκώστα... | Η στιχουργός που έγραψε για τους Στέλιο Καζαντζίδη, Πασχάλη Τερζή, Ελένη Βιτάλη - Πόσοι τη γνωρίζαμε στο Χαϊδάρι;

[Τη Βάντα Κουτσοκώστα τη γνώρισα ως "εκδότης" του περιοδικού "προσανατολισμοί", την περίοδο 1998 - 2002. Γεννήθηκε στην Άρτα και ήταν μόνιμα κάτοικος Χαϊδαρίου. Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2020... Δυστυχώς έμαθα για το θάνατό της μόλις σήμερα 18.02.2020 και ενώ είχε γίνει η κηδεία της. Ας την μάθουν οι Χαϊδαριώτες έστω και μετά το θάνατό της....Κ.Φωτ]


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - 1 [ΠΗΓΗ]
Έφυγε απ’ τη ζωή η στιχουργός και συγγραφέας Βάντα (Βαΐτσα) Κουτσοκώστα, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, το πρωί της 16ης Φλεβάρη 2020. Τους στίχους της, με μουσική του Τάκη Σούκα, ερμήνευσαν, μεταξύ των άλλων, ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πασχάλης Τερζής και η Ελένη Βιτάλη.

Η Βάντα Κουτσοκώστα γεννήθηκε στην Κυψέλη της Άρτας το 1960. Μετά την αποφοίτησή της από το εξατάξιο γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς και έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ήταν υπεύθυνη σύνταξης στην εφημερίδα «Πανηπειρωτική» (1992-2004) της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ).

Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική. Μεγάλη της επιτυχία είναι το «Τραγουδώ» με ερμηνευτή τον κορυφαίο βάρδο του λαϊκού τραγουδιού Στέλιο Καζαντζίδη και συνθέτη τον Τάκη Σούκα. Επίσης επιτυχία της είναι το τραγούδι «Ξενιτιά μου», που ερμηνεύουν δύο μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο Πασχάλης Τερζής και η Ελένη Βιτάλη σε σύνθεση Τάκη Σούκα.

Έγραψε τα βιβλία «Οι λιποτάκτες των ονείρων» (1999), «Αλλού να κοιμάσαι αλλού να ξυπνάς…» (2002) και το «Το τραγούδι των λύκων» (2008). Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ήταν παντρεμένη με το φαρμακοποιό Γιάννη Αρχοντούλη και είχαν δυό παιδιά, το Δάνη και τη Λυδία.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της Βάντας Κουτσοκώστα και συλληπείται την οικογένειά της.

Η νεκρώσιμη ακολουθία της Β. Κουτσοκώστα θα ψαλεί τη Δευτέρα, 17 Φλεβάρη 2020, στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Παρασκευή Χαϊδαρίου και θα ακολουθήσει η ταφή της στο Γ’ Νεκροταφείο στη Νίκαια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ -2 [ΠΗΓΗ]
Η Βάντα Κουτσοκώστα γεννήθηκε στην Κυψέλη της Άρτας, πέρασε τα μαθητικά της χρόνια στην Άρτα και ζει μόνιμα στο Δάσος Χαϊδαρίου, με τον άντρα της, Γιάννη Αρχοντούλη και τα δυο τους παιδιά, Δάνη και Λυδία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, καθώς και έντυπη ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ένωσης συντακτών περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου και εργάζεται ως υπεύθυνη σύνταξης στην εφημερίδα Πανηπειρωτική, περιοδική έκδοση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. 

Παράλληλα ασχολείται με τη στιχουργική. Μεγάλη της επιτυχία θεωρείται το «Τραγουδώ» με ερμηνευτή τον κορυφαίο και αθάνατο βάρδο του λαϊκού μας τραγουδιού Στέλιο Καζαντζίδη και συνθέτη τον καταξιωμένο λαϊκό δημιουργό Τάκη Σούκα (ο ομότιτλος ψηφιακός δίσκος κυκλοφορεί από την MBI). Πρόσφατη επιτυχία της είναι το τραγούδι «Ξενιτιά μου», που ερμηνεύουν δύο επίσης μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο Πασχάλης Τερζής και η Ελένη Βιτάλη σε σύνθεση Τάκη Σούκα και περιέχεται στο δισκογραφικό έργο «Φωτιά στις νύχτες + 5 τραγούδια για το ξημέρωμα» του Πασχάλη Τερζή, που κυκλοφορεί από τη ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ -3 [ΠΗΓΗ]
Η Βάντα Κουτσοκώστα γεννήθηκε στο χωριό Κυψέλη Αθαμανίας του νομού Άρτας και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην πόλη της Άρτας. Έφυγε για την Αθήνα μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο και την επιτυχία της στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του οποίου είναι πτυχιούχος. Επιπλέον έκανε σπουδές στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία. 
Η επαγγελματική της σταδιοδρομία είναι γνωστή από τη δράση της στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, όπου εργάστηκε για 23 χρόνια ως υπεύθυνη γραφείου Τύπου και επικοινωνίας, αλλά και ως υπεύθυνη σύνταξης της εφημερίδας Πανηπειρωτική. 

Παράλληλα, ασχολείται με τη στιχουργική. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού. Σημαντικότερη απ' όλες θεωρείται η συνεργασία της με τον κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη στην τελευταία δισκογραφική επιτυχία του με τίτλο Τραγουδώ το 1997, καθώς και εκείνη με τον Πασχάλη Τερζή και την Ελένη Βιτάλη το 2002 στο τραγούδι Ξενιτιά μου, πάνω σε συνθέσεις του καταξιωμένου συνθέτη και μουσικού Τάκη Σούκα. 

Συνεργάστηκε επίσης και με άλλους μουσικούς και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, όπως Πέρσα Σούκα, Αλέξανδρο Χατζή, Γιώργο Μαζωνάκη, Φάνη Μεζίνη και Στέλιο Τζανετή. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι παντρεμένη με το φαρμακοποιό Γιάννη Αρχοντούλη και έχουν δύο παιδιά, τον Δάνη και τη Λυδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου