Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Κώστας Φωτεινάκης: Πως εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών σε μεγάλα εγχειρήματα όπως π.χ. η μείωση των αστικών αποβλήτων | Το Defra MODEL 4E

Το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων» της χώρας μας, προβλέπει «Την Ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών για την πιο άμεση συμμετοχή στη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο ενός συστήματος δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης» και τη «Διασφάλιση της υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας».

Η "ενθάρρυνση και η συμμετοχή" δεν εξασφαλίζεται με ευχές και μόνο με ενημερωτικά φυλλάδια. Χρειάζεται μια μακροχρόνια και συνδυαστική πολιτική επιμόρφωσης και "εργαλεία" πρόκλησης του ενδιαφέροντος για την αλλαγή της συμπεριφοράς, αλλά και αξιόπιστα συστήματα περισυλλογής και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων από τους Δήμους.

Η πολιτική επιμόρφωσης για την αλλαγή συμπεριφοράς και συμμόρφωσης με τους κανονισμούς καθαριότητας και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων των Δήμων, προϋποθέτει οικονομικούς πόρους, ειδικούς εκπαιδευτές παρακίνησης και ένα ένα αξιόπιστο μοντέλο εφαρμογής.

Ένα από τα μοντέλα είναι αυτό που ήδη προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται στο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων».

Το μοντέλο αυτό ονομάζεται Defra MODEL 4E:
Αξιοποιεί, για την «αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης», το πλαίσιο του προγράμματος που έχει επεξεργαστεί το «Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ενωμένου Βασιλείου»/ Department for Environment, Food and Rural Affairs- Defra MODEL 4E (Enable/ Καθιστώ ικανούς – Engage/ Προκαλώ τη συμμετοχή – Encourage/ Ενθαρρύνω –Exemplify/ Αναδεικνύω καλές πρακτικές).

Το Defra MODEL 4E δεν εφαρμόζεται μόνο για τη μείωση των αστικών αποβλήτων, είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλα θέματα συμμετοχικού και κοινωνικού χαρακτήρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου