Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Νίκος Καββαδίας προς τον Καίσαρα Εμμανουήλ "Μακριά πολύ μακριά να ταξιδεύουμε /κι ο ήλιος πάντα μόνους να μας βρίσκει" | Κώστας Φωτεινάκης "Από τον Νίκο Καββαδία γνώρισα τον Καίσαρα Εμμανουήλ"


Με αφορμή τη γέννηση του Νίκου Καββαδία, 11 Ιανουαρίου 1910, ανατρέχω σε σημειώσεις  μιας άλλης εποχής, τις οποίες δεν τις αξιοποίησα όπως αρχικά σκόπευα. Η ζωή δημιουργεί τους δικούς της ρυθμούς και επιβάλλει τις δικές της επιλογές. Προφανώς όλα έχουν να κάνουν με προσωπικές επιλογές.

Έτσι λοιπόν γνώρισα τον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ (1902 - 1907) μέσα από την ποίηση του Νίκου Καββαδία (1910 - 1975).

Ο ποιητής Καίσαρ Εμμανουήλ γράφει σε διάφορες εκδοχές, το ποίημα Taedium Vitae. Η πρώτη στροφή  του ποιήματος "Φαίνεται πια πως τίποτα – τίποτα δε μας σώζει."

[To εξώφυλλο είναι η ποιητική συλλογή του Νίκου Καββαδία ΜΑΡΑΜΠΟΥ στο οποίο περιέχεται το ποίημα "Γράμμα στον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ"]

Ο Νίκος Καββαδίας που δεν είχε συναντήσει ακόμα τον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ γράφει το 1932 το ποίημα "Γράμμα σε έναν ποιητή": "Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε, Καίσαρ, να σας σώσει" και συνεχίζει "Κάτι που θα ‘κανε γοργά να φύγει το κοράκι,/ που του γραφείου σας πάντοτε σκεπάζει τα χαρτιά", "Μακριά πολύ μακριά να ταξιδεύουμε /κι ο ήλιος πάντα μόνους να μας βρίσκει".

Το "κοράκι" μπορεί να συμβολίζει το θάνατο αλλά και εδώ υπάρχει σχέση με τον Καίσαρα Εμμανουήλ ο οποίος είχε μεταφράσει το ποίημα του Άλαν Πόε "το Κοράκι"..... 

Είναι φοβερή η σύλληψη του Καββαδία... πριν γράψει το ποίημα είχε μάθει για τη ζωή του Καίσαρα Εμμανουήλ (το Κοράκι, τα τσιγάρα CAMEL που κάπνιζε ο Καίσαρας Εμμανουήλ).

Ο Νίκος Ζαρβουδάκης μελοποιεί το ποίημα του Νίκου Καββαδία "Γράμμα σ΄έναν ποιητή" το 1989 και συμβάλλει και αυτός μέσω της μουσικής σύνθεσης να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα το Νίκο Καββαδία αλλά και να μάθουμε μέσω του ποιήματος, έναν ακόμα ποιητή τον Καίσαρα Εμμανουήλ.

Η άποψη μου είναι ότι από το Νίκο Καββαδία και το Νίκο Ζερβουδάκη μάθαμε οι περισσότεροι για τον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ.



Ακούμε το Νίκο Ζερβουδάκη να τραγουδάει το ποίημα "Γράμμα σ΄έναν ποιητή" στο πλοίο SS Hellas Liberty [ΕΔΩ] - απολαύστε το.  | Στην εκδήλωση είχαν πάει και δύο φίλοι....
[Για το πλοίο SS Hellas Liberty θα επανέλθω, προγραμματίζεται το 2020 επίσκεψη, ξενάγηση των ΦτΦ]

Αναρτώ συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες.... 

Το αρχικό ποίημα του Καίσαρα Εμμανουήλ https://bit.ly/31t0vYg  
Βιογραφικό https://bit.ly/2KJK1oE

Διαβάστε ακόμα... https://bit.ly/2KJRfJs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου