Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης - Αποκλειστική συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στην εφημερίδα Ο ΠΑΛΜΟΣ


[Η αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα και ιστότοπο Ο ΠΑΛΜΟΣ ΕΔΩ]

Κύριε Φωτεινάκη ορκιστήκατε πρόσφατα και ξεχωριστά από τους άλλους Δημοτικός Σύμβουλος  Χαϊδαρίου. Πως έγινε αυτό;
-          Η τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου γνωρίζει ότι ο άξιος συμπολίτης μας και συνυποψήφιός μου με τους Πολίτες σε Δράση Διαμαντής Μαγουλάς που είχε εκλεγεί στην προηγούμενη θέση από  εμένα, είχε ένα θέμα με την υγεία του. Περιμέναμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η υγεία του έτσι ώστε να καθορίσουμε ως δημοτικός συνδυασμός τη στάση μας. Η πορεία του Διαμαντή εξελίσσεται πολύ καλύτερα απ’  ότι περιμέναμε, ωστόσο δεν είναι τέτοια που να του επιτρέπει να αναλάβει δημοτικός σύμβουλος. Έτσι ορκίστηκα στις 17 Δεκεμβρίου 2019.

Ποια είναι η σχέση σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το Δήμο Χαϊδαρίου;
-          Η σχέση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι παιδιόθεν σε πολιτικό επίπεδο και βασίζεται στην αρχή «Σκέψου Παγκόσμια – Δράσε τοπικά» που στις ημέρες μας και μετά την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής έχει διαμορφωθεί με τη φράση «Εάν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα». Για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχω γράψει αρκετά άρθρα, το πρώτο εκ των οποίων είχε τον τίτλο «Από τη Χάρτα του Ρήγα στους Ευρωπαϊκούς Χάρτες Αυτοδιοίκησης». Αυτό το άρθρο αποτέλεσε και τη βάση ενός προεκλογικού κειμένου με τίτλο «Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος με τους Πολίτες σε Δράση».
-          Για το Δήμο Χαϊδαρίου θα σας έλεγα ότι ειδικότερα συμμετέχω από το 1998 στη Γραμματεία της Δημοτικού Συνδυασμού Πολίτες σε Δράση και είχα διατελέσει για ένα μικρό διάστημα Δημοτικός Σύμβουλος, μετά τις παραιτήσεις των κ.κ. Κώστα Ασπρογέρακα και Κίμωνα Φουντούλη το 2013.
-          Αξίζει να ενημερώσω ότι ως εκδότης του περιοδικού «προσανατολισμοί» (1998-2002) είχα διοργανώσει μια ημερίδα στο Χαϊδάρι με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ραγδαίες αλλαγές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» (16.02.2002). Οι ομιλίες είναι διαθέσιμες και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στην προσωπική σελίδα https://polisnetwork.blogspot.com/ [Διαβάστε στο τέλος της ανάρτησης μια μικρή παρουσίαση της ημερίδας -  Ομιλητές και θέματα]


Πόσο σας ενδιαφέρει να είστε Δημοτικός Σύμβουλος στο Χαϊδάρι, μιας και είστε Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, αλλά απ΄ ότι γνωρίζουμε συνεχίζετε το ερευνητικό σας έργο για την Τοπική ιστορία. Θα διαθέσετε χρόνο για το Δημοτικό Συμβούλιο;
-          Οι συμπολίτες μου πιστεύω ότι έχουν διαπιστώσει ότι δεν έκανα καμία προεκλογική προσπάθεια για να προβάλλω την υποψήφιοτητά μου για να εκλεγώ Δημοτικός Σύμβουλος. Το μόνο που έκανα ήταν να γράψω ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος με τους Πολίτες σε Δράση» το οποίο ανάρτησα σε ένα πολιτικό blog και στο Facebook. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των Πολιτών σε Δράση είχε περισσότερο τα χαρακτηριστικά στήριξης στο Πρόγραμμα του Συνδυασμού και στην ιστορική του διαδρομή και όχι της εκλογής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-          Η συμμετοχή μου στους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ είναι προτεραιότητα στην πολιτική και κοινωνική ζωή μου. Τα μέλη και τα στελέχη του συνδυασμού Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου είναι ενημερωμένοι για αυτό. Άρα στο ερώτημά σας απαντώ με ειλικρίνεια ότι θα συμμετέχω με σοβαρότητα και συνέπεια στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω μέχρι τέλος συνεδριάσεις που διαρκούν μέχρι τις 4:00 το πρωί. Οι εξάωρες συνεδριάσεις του Δημοτικού  Συμβουλίου είναι ένα κακό δείγμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας.
-          Η έρευνα δεν σταματάει ποτέ. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω τους αναγνώστες σας, τους συνδημότες μου και όσους ενδιαφέρονται για την Εθνική Αντίσταση, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το ΜΠΛΟΚ15, ότι η έρευνα μιας δεκαετίας για την ανεύρεση ενός θεατρικού έργου που ανέβηκε στο θέατρο ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ αμέσως μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, στις 28 Οκτωβρίου 1944, με θέμα το Χαϊδάρι, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό της μέρος.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα και επείγοντα θέματα, κατά τη γνώμη σας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή και ο νέος Δήμαρχος Ευάγγελος Ντηνιακός;
-          Για όλα τα θέματα, τοπικά και υπερτοπικά, υπάρχουν θέσεις στο Πρόγραμμα των Πολιτών σε Δράση. Ιδιαίτερα στην πλήρη έκδοση του Προγράμματος περιγράφονται και υποβάλλονται τεκμηριωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα.
-          Στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στη νέα Δημοτική Αρχή θα υποβάλλω προτάσεις οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της πόλης μας όπως η έγκριση της «Διακήρυξης των Βάσκων για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων», η επικαιροποίηση και η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου που έχει υποβάλλει ο Δήμος Χαϊδαρίου το 2013 υπογράφοντας το «Σύμφωνο των Δημάρχων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή».
-          Σε τοπικό επίπεδο θα προτείνω μέτρα για τη συντήρηση των υποδομών, την περιποίηση των πεύκων στην Καραϊσκάκη και τον μελετημένο ηλεκτροφωτισμό, την ανάδειξη του κτηρίου Παλατάκι με το κόψιμο της κώμης των πεύκων, τη ζωογόνηση των κτηρίων Παλατάκι – Γύζη – Ιστορικό, τη συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγάλεω για να συντηρηθεί το Άλσος Δαφνίου με βάση τη Δασική ψυχαγωγία και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια ή τη δημοτική περιουσία, την ιστορία της πόλης κ.λπ.
-          Δηλώνω πρόθυμος να συνεργαστώ  με οποιοδήποτε σε τοπικό ή άλλο επίπεδο για το ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ που είναι η μείωση και η οικολογική, αποκεντρωμένη μείωση των αστικών αποβλήτων. Σε αυτόν τομέα υπάρχει μεγάλη εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το θέμα αυτό θεωρώ ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο, και πολυπλοκότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο ο Δήμος Χαϊδαρίου αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας μας.

Θα συνεργαστείτε με τη νέα διοίκηση του Δήμου?
-          Η κουλτούρα του δημοτικού συνδυασμού Πολίτες σε Δράση είναι οι συνεργασίες και αυτό το έχει αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια ο επικεφαλής του συνδυασμού και Δημοτικός Σύμβουλος Θοδωρής Σπηλιόπουλος.
-          Προσωπικά είμαι ανοικτός για  συνεργασίες με όλο το πολιτικό και κοινωνικό  φάσμα – εκτός από τους νεοναζί και την ακροδεξιά – με την προϋπόθεση ότι είναι καλά οργανωμένες και δεν είναι κουβέντες καφενείου ή γηπέδου στο πόδι.

Ποια είναι η άποψή σας για τον κ.Μιχάλη Σελέκο, τον πρώην Δήμαρχο;
-          Πιστεύω ότι το Χαϊδάρι θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο πρώην δήμαρχος, ο Μιχάλη Σελέκος, υπηρέτησε την πόλη ως δημοτικός σύμβουλος για περίπου 35 χρόνια. Είναι ίσως ο μακροβιότερος δημοτικός παράγοντας όλων των εποχών, μαζί με τον Κώστα Ασπρογέρακα. Μαραθωνοδρόμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά την πολιτική του ως Δήμαρχος θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να κάνει κριτική ανάλογα με τις προτεραιότητες και την οπτική γωνία που αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης. Ωστόσο αυτό που κατά τη γνώμη μου αφήνει πίσω του ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή είναι ότι απέδειξε πως οι υπηρεσίες του Δήμου, και ιδιαίτερα εκείνες του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής υπηρεσίας μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ΚΟΙΝΣΕΠ, αν και προσωπικά δεν είμαι αντίθετος για τη συνεργασία του Δήμου με ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ για ορισμένους εξειδικευμένους τομείς ή προγράμματα.
-           Αρνητικά υπάρχουν αρκετά, όχι όμως αποκλειστικά στο πρόσωπο του Μιχάλη Σελέκου, αλλά γενικότερα στη Δημοτική αρχή, τα οποία κατά τη γνώμη μου προέρχονται σε μια διαφορετική συγκεντρωτική λογική, «διεκδικούμε, το κράτος δίνει πόρους και εμείς εκτελούμε». Το θέμα σήμερα όμως είναι ότι οι οικονομικοί πόροι, δεν δίνονται ανεξέλεγκτα, θα πρέπει να αντληθούν, όχι γενικά και αόριστα από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά συγκεκριμένα υποβάλλοντας φακέλους και ώριμες μελέτες στις Περιφέρειες, στους Οργανισμούς κ.λ.π. Μελέτες και προτάσεις τις οποίες κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να υποβάλλουν σε σύντομο χρόνο οι υπηρεσίες του Δήμου. Η αδυναμία αυτή των υπηρεσιών, ίσχυε επί Δημαρχίας του Μιχάλη Σελέκου, ισχύει και με τη σημερινή Δημαρχία του Ευάγγελου Ντηνιακού. Αν δεν μπορούν οι υπηρεσίες να συντάξουν έγκαιρες και πολλές μελέτες και προτάσεις για να αντληθούν πόροι για την πόλη, τότε θα πρέπει ο Δήμος να απευθυνθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες με εμπειρία στα θέματα αυτά.

Ποια είναι η άποψή σας για τον κ. Ευάγγελο Ντηνιακό, το νέο Δήμαρχο;
-          Έχω ως αρχή ότι «Οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τις διακηρύξεις τους ή τις επιθυμίες τους». Με αυτήν την έννοια ο νέος Δήμαρχος και η νέα δημοτική αρχή θα κριθεί από το έργο της και κατά πόσο θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, το οποίο αν και διακρίνεται σε ορισμένους τομείς από μια αοριστία, αποτελεί ένα κείμενο, μια βάση για συζήτηση και κοινή δράση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Χαϊδάρι.
-          Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις ημέρες μας, το γράφω ήδη από το 2002, πρέπει να λειτουργεί όπως μια ιδιωτική επιχείρηση, όσον αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία, την επικοινωνία, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την επιμόρφωση πολιτικών και διοικητικών στελεχών, την αξιολόγηση, την εξοικονόμηση πόρων, την μείωση του λειτουργικού κόστους, την εξυπηρέτηση των δημοτών, τις συνέργειες με άλλους φορείς σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό ακόμα και σε Διεθνές επίπεδο. Αυτό προτείνω στον κ Ευάγγελο Ντηνιακό αλλά και σε κάθε Δήμαρχο της χώρας μας.
-          Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ευάγγελος Ντηνιακός συμμετείχε στην Πρόσκληση της ΠΕΔΑ στις Βρυξέλλες, τη συνυπογραφή του στο κείμενο των επτά Δημάρχων για το ΧΥΤΑ Φυλής, τις επισκέψεις και τις συναντήσεις με Υπουργούς και στελέχη διαφόρων δημοσίων οργανισμών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ.ά.

Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;
-          Πολλά έχω να προσθέσω, όμως δεν είναι δυνατόν σε μια συνέντευξη να τα πούμε όλα. Προτιμώ να καταθέτω ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις υπό την μορφή άρθρων, για τα θέματα τα οποία γνωρίζω και έχω άποψη, όπως έκανα πρόσφατα με το άρθρο, παρέμβαση για τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Χαϊδαρίου, τη συλλογή των μπαζών, την εκτέλεση των 58 στο Βοτανικό Κήπου Διομήδους, τα μπάζα στο Ποικίλο Όρος κ.ά.
-          Αυτό όμως που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι δημοτική πολιτική και προτάσεις για την πόλη δεν κάνουν μόνο ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δημοτική πολιτική ασκούν οι σύλλογοι, οι φορείς της πόλης, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και πολίτες. Στην πόλη μας αξίζει να αναφέρουμε ορισμένους συμπολίτες μας που βρίσκονται εντός ή και  εκτός Δημοτικού Συμβουλίου προσφέρουν στην πόλη. Ενδεικτικά αναφέρω τους Κίμωνα Φουντούλη, Στέλιο Σούλιο, Γιώργο Κόκκινο, Ελισάβετ Μπούρα, Τρύφωνα Δάρα - που μπορεί να μη συμφωνώ μαζί τους σε όλα ή με τον τρόπο που διατυπώνουν τις απόψεις τους, αλλά η προσφορά τους για την πόλη πρέπει να υπογραμμιστεί. Μακάρι να είχαμε περισσότερους σαν και αυτούς. Αλλά αυτό είναι αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης.
-          Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κάθε πόλη έχει παρελθόν, ανθρώπους που την υπηρέτησαν με διάφορους τρόπους και κυρίως από θεσμικές θέσεις όπως εκείνες του Δημάρχου. Και για να αναφερθώ στην  μεταπολιτευτική περίοδο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους πρώην Δημάρχους: +Δημήτρη Γιαχνή,+ Δημήτρη Σκαμπά, Κυριάκο Ντηνιακό, Κώστα Σπηλιόπουλο, Δημήτρη Μαραβέλια, Μιχάλη Σελέκο. Η νέα δημοτική αρχή και ο νέος δήμαρχος ας φροντίσει να αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία των προηγούμενων δημάρχων γιατί όλοι είχαν (έχουμε) θετικά και αρνητικά στοιχεία.



[Περιοδικό "προσανατολισμοί", τ.17. Εκδότης: Κώστας Φωτεινάκης | Η ημερίδα με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη" πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2002. Ομιλητές: Κώστας Φωτεινάκης (Από τη Χάρτα του Ρήγα στους  Ευρωπαϊκούς Χάρτες Αυτοδιοίκησης), Ράλλης Γκέκας (Η Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση), Στέλιος Λογοθέτης (πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά - "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ελληνική Πραγματικότητα"), Γιάννης Σχίζας (Οικολογία και Τοπική Αυτοδιοίκηση), Στάθης Σταυριανίδης (Ο εκσυγχρονισμός των ΟΤΑ και οι Δημοτικοί Υπάλληλοι), Γιώργος Βασαρδάνης (Γ΄ ΚΠΣ και Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Συμμετείχαν και πήραν το λόγο: Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Κυριάκος Ντηνιακός και ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Μιχάλης Σελέκος.
Παραβρέθηκαν: Τάσος Λυμπέρης (επικεφαλής της "Νέας Εποχής για το Χαϊδάρι"), Κώστας Ασπρογέρακας (Δημοτική Κίνηση "Πολίτες σε Δράση"), ο Δημήτρης Σκαμπάς (πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΑΣΔΑ), Γιάννης Ιγγλέσης (πρώην αντιδήμαρχος) κ.ά.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου