Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

H KOKKINH BIENNH | RED VIENNA | DAS ROTE WIEN1919 - 1934

[Η παρουσίαση της έκθεσης στα Γερμανικά και στα Αγγλικά ΕΔΩ στην ιστοσελίδα του  Δημοτικού Μουσείου της Βιέννης. Εκδηλώσεις έγιναν σε διάφορες περιοχές της Βιέννης, μεταξύ αυτών και δύο  των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ - στο φυλλάδιο α/α 7 ΕΔΩ ]

[Το Δημοτικό Μουσείο της Βιέννης, δίπλα από το πολυσύχναστο Δημαρχείο της πόλης, με τις αφίσες της έκθεσης]

Την περίοδο που διήρκεσε η Κόκκινη Βιέννη ορθώθηκαν δεκάδες οικοδομικά συγκροτήματα που περιλάμβαναν 64.000 χιλιάδες διαμερίσματα και στέγασαν 220 χιλιάδες ανθρώπους!

Περιγραφή της έκθεσης και της 15ετίας της Κόκκινης Βιέννης διαβάστε στην παρουσίαση του Νίκου Θεοδοσίου [ΕΔΩ]. Ένα απόσπασμα από την περιγραφή:
"Ως «Κόκκινη Βιέννη»χαρακτηρίζεται η περίοδος όπου στο δημαρχείο της πόλης κυριαρχούσαν οι Σοσιαλιστές. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1919, στις πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία. Ήταν η άμεση συνέπεια της κατάρρευσης της Αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας μετά το τέλος του φριχτού Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η χώρα μαστίζονταν από μια βαθιά κρίση κι οι κάτοικοι ζούσαν στην απόλυτη ένδεια. Η ηγεσία του Δήμου αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των κατώτερων τάξεων. Εφαρμόζοντας μια επαναστατική  φορολογική πολιτική απέναντι στους πλούσιους, άντλησε χρήματα για να αντιμετωπίσει πρώτιστα το οικιστικό πρόβλημα.

Την περίοδο που διήρκεσε η Κόκκινη Βιέννη ορθώθηκαν δεκάδες οικοδομικά συγκροτήματα που περιλάμβαναν 64.000 χιλιάδες διαμερίσματα και στέγασαν 220 χιλιάδες ανθρώπους!

Σχεδιασμένα από ταλαντούχους αρχιτέκτονες  ήταν και παραμένουν, ένα σχεδόν αιώνα μετά, πλήρως λειτουργικά. Ξεχωρίζουν όχι μόνο για την αρχιτεκτονική γραμμή τους αλλά για τους κοινόχρηστους χώρους και τη διακόσμησή τους με ξεχωριστά έργα τέχνης...."
Περισσότερα στην παρουσίαση του Νίκου Θεοδοσίου [ΕΔΩ]


[Στην είσοδο του Μουσείου, οι βασικές πληροφορίες για την ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΕΝΝΗ την περίοδο 1919 - 1934]


[Φωτ. ΜUSA | Περιγραφή Νίκος Θεοδοσίου: "Το συγκρότημα «Καρλ Μαρξ» (Karl Marx Hof). Το συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Καρλ Μάρξ» βρίσκεται στo Εικοστό διαμέρισμα της πόλης και είναι ίσως το πιο εμβληματικό χτίριο της «Κόκκινης Βιέννης». Χτίστηκε μεταξύ 1927 και 1930, διαθέτει 1382 διαμερίσματα και εκτείνεται σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου!" 

[Φωτ. ΜUSA - Παιδική εξωτερική πισίνα, 1926]


[Φωτ. ΜUSA - Ιατρική φροντίδα για παιδιά]
Fritz Sauer, Kinderfreibad am Margaretengürtel, ca
Περισσότερα στην παρουσίαση του Νίκου Θεοδοσίου [ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου