Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Η πρώτη ομαδική ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου, 4 Απριλίου 1999, συντελεστές και συμμετοχές | Σύντομο ιστορικό ξεναγήσεων με κοινωνικό χαρακτήρα από το 1996 μέχρι τις ημέρες μας


1- [Φωτ. Ο Κώστας Φωτεινάκης, εκδότης του περιοδικού "προσανατολισμοί" (1998-2002) καλωσορίζει του καλεσμένους, στις "ΔΑΦΝΕΣ", πρώην Τουριστικό Περίπτερο του ΕΟΤ, πλησίον της Μονής Δαφνίου]

Με αφορμή την επίσκεψη, ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, θυμάμαι μια από τις ιστορικές ξεναγήσεις που διοργάνωσα, στη Μονή Δαφνίου στις 4 Απριλίου 1999, πριν από είκοσι χρόνια.
Η επίσκεψη, ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου, ήταν το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με θέμα τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ, που διοργάνωσα με την ιδιότητα του εκδότη του τρίμηνου "πολυθε(α)ματικού περιοδικού ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ" (1998 - 2002). 
Η εκδήλωση συνολικά, Α' και Β' ΜΕΡΟΣ, έγινε με αφορμή την έκδοση του 7ου τεύχους του περιοδικού ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ που ήταν αφιερωμένο στην "Ταξιδευτική Λογοτεχνία".

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:


Α. ΜΕΡΟΣ: 
  • Παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - Η οικολογική διέξοδος στα αδιέξοδα του συμβατικού τουρισμού" του Γιάννη Σχίζα.
  • Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ιγγλέση με θέμα τη Μονή Δαφνίου.
  •  Εικαστική παρέμβαση του Χάρη Λαλέ (Γλύπτη, Ζωγράφου)

Β. ΜΕΡΟΣ:
  • Ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου. Ξεναγός η Ασημίνα Ζαμπούνη (φιλόλογος, εκπαιδευτικός)

Η  εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, ο δε συνδυασμός των δράσεων, παρουσίαση βιβλίου, επίσκεψη ξενάγηση σε αρχαιολογικό χώρο, χαρακτηρίστηκε ως μια καινοτομία για την εποχή που πραγματοποιήθηκε. Παρόμοια αλλά πιο ανεπτυγμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, με θέμα "Τουρισμός που δεν πληγώνει", 2013 [ΕΔΩ].

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων: Ο Μανώλης Γλέζος, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Κυριάκος Ντηνιακός, ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο Γιώργος Ντούρος (Δασολόγος -  Δασάρχης Πάρνηθας), ο Γιάννης Σχίζας, ο +Ευθύμης Παπαδημητρίου (καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) αρκετοί εκπαιδευτικοί και άλλοι που δεν θυμάμαι.

Η ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου το 1999, ήταν στο πνεύμα της προηγούμενης μεγαλειώδους και σύνθετης επίσκεψης, ξενάγησης, "κοινωνικής πεζοπορίας" που είχε πραγματοποιηθεί το 1996, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη, στη χαράδρα του Βουραϊκού - Οδοντωτού.  (για τις επισκέψεις, ξεναγήσεις, σταθμούς σε περιεχόμενο, σχεδιασμό και συνδυασμού ενημερωτικού, επιμορφωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα που ακολούθησαν θα επανέλθω).

Με την ευκαιρία της σημερινής ανάρτησης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παλαιούς και νέους φίλους και συνεργάτες που στήριξαν με τη συμμετοχή τους, την ενθάρρυνσή τους όλες τις καινοτόμες δράσεις που ακολούθησαν, από το 1996 μέχρι τις ημέρες μας.
Όλους εκείνους που στήριξαν τους "Φίλους της Ορεινής Πεζοπορίας", το πολυθε(α)ματικό περιοδικό "Προσανατολισμοί", την ίδρυση του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., την έκδοση του Ιστορικού Λευκώματος "ΧΑΪΔΑΡΙ - ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ", τις δράσεις του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ από το 2012 και μετά που ανέλαβα πρόεδρος του οργανισμού.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου Νίκο Καρούνη, συνοδοιπόρο, "μαραθωνοδρόμο"  από το 1996 μέχρι και σήμερα.

Κώστας Φωτεινάκης
18/11/2019



2 [Ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιάννης Σχίζας (συγγραφέας, ακτιβιστής της οικολογίας) στη Μονή Δαφνίου, βόρεια του Καθολικού]

3- [Οι επισκέπτες στη Μονή Δαφνίου - βόρεια του Καθολικού, διακρίνονται οι αντηρίδες στήριξης της βόρειας τοιχοποιίας]


3 [Η πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" του Γιάννη Σχίζα. Στην πρόσκληση, επάνω και αριστερά, διακρίνεται η φράση "προσανατολισμοί - πολυθε(α)ματικό περιοδικό", εκδότης Κώστας Φωτεινάκης, 1998 - 2002]



ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 | Είκοσι χρόνια μετά, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη ξενάγηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στη Μονή Δαφνίου. Φωτογραφίες - Ρεπορτάζ [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου