Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Συνέντευξη στο μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο του οργανισμού Naturefriends International στα αγγλικά



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Κώστα Φωτεινάκη που δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο του οργανισμού Naturefriends International στα αγγλικά.

Introduction – Send us a few sentences about yourself! How long have you been part of Naturefriends, what is your role and why did you become involved?
Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη των Naturefriends Greece, δηλαδή από το 2007. Ένα χρόνο αργότερα, το 2008 οι NFGR  έγιναν τακτικό μέλος των NFI. Εκείνη την περίοδο ήμουν πρόεδρος ενός τοπικού οικολογικού συλλόγου, του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και αναζητούσαμε να αποκτήσουμε επαφή και συνεργασία με έναν Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Περιβαλλοντικό οργανισμό γιατί εκτιμούσαμε ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα,  το δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση, η δημοκρατία, η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας,  χρειάζεται να αντιμετωπιστούν όχι μόνο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο αλλά παράλληλα σε ευρωπαϊκό ή και σε διεθνές επίπεδο.

Το 2007 κάναμε μια έρευνα για τις περιβαλλοντικούς οργανισμούς που να έχουν παράλληλα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά και διαπιστώσαμε ότι οι NFI μας ταίριαζαν. Το 2007 είχε ξεκινήσει η διαδικασία από άλλους φορείς στη χώρα μας  για τη δημιουργία του Ελληνικού Δικτύου NFGR Network, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και έτσι υπέγραψα και εγώ ως ιδρυτικό μέλος τη νομική σύσταση του οργανισμού. Από το 2008 είμαι μέλος του ΔΣ και από το 2012 μέχρι σήμερα πρόεδρος.
Οι ίδιοι λόγοι που με έκαναν να συμμετέχω το 2007 στους NFI παραμένουν και σήμερα και μάλιστα έχουν προστεθεί και άλλοι λόγοι όπως π.χ. το προσφυγικό και η μετανάστευση, η άνοδος της ακραίας δεξιάς και των νεοναζί κ.ά.

1. Naturefriends Greece is one of the smaller organisations, yet one of the most active ones especially on Social Media. How important is the international network for your work and how do we support one another online as well?
Η συνεργασία με τους NFI και η αξιοποίηση θέσεων, προτάσεων κ.ά,  του οργανισμού και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για εμάς. Πολλές από τις ανακοινώσεις των NFI, ψηφίσματα, δελτία τύπου τα μεταφράζουμε στη γλώσσα μας. Δύο πρόσφατα παραδείγματα α) η ανακοίνωση για τα «Ανθρώπινα δικαιώματα και στον Τουρισμό»/ Human rights matter – also in tourism!   β) το ψήφισμα της τελευταίας συνδιάσκεψης των NFI «η κλιματική αλλαγή είναι το πρόβλημα και όχι οι πρόσφυγες» / Climate change is the real threat, not migration!κ.λπ.
Επίσης έχουμε μεταφράσει το πρόσφατο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ των GREEN10 για τις Ευρωεκλογές /
GREEN 10 EUROPEAN ELECTIONS MANIFESTO https://bit.ly/2x4i02G , τη Διακήρυξη του Βερολίνου για τη Μεταρρύθμιση του Τουρισμού την οποία οι NFGR έχουν προσυπογράψει / Berlin Declaration on "Transforming Tourism" (Summary)  https://bit.ly/2N0bMMl. Εκτιμούμε ότι αν δεν υπήρχε η συνεργασία και η σχέση των NFGR με τους NFI δεν θα είχε μάθει κανείς στην Ελλάδα την ύπαρξη του ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ, της Διακήρυξης αλλά και πολλών άλλων χρήσιμων ντοκουμέντων.

Σημαντικά «εργαλεία» στη δράση μας αλλά και στη διαμόρφωση θέσεων έπαιξαν δύο παλαιότερα σημαντικά κατά τη γνώμη μου κείμενα των NFI α) Το Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη/ Manifesto for a New Europe, 2007, το οποίο εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρο αν επαλειφθεί η θέση για το Ευρωσύνταγμα και β) Η Χάρτα για το κλίμα/ The Climate Chapter, 2008. Και τα δύο αυτά ντοκουμέντα έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας.
Παράλληλα οι NFGR αναπτύσσουν συνεργασίες και με άλλους οργανισμούς και ευρωπαϊκά δίκτυα όπως π.χ. το Seattle to Brussels Network/ S2B για τα θέματα των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλες χώρες ή ομάδες κρατών όπως π.χ. η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, CETA.

2. Greece has been through tough years, with the economy struggling and massive financial cuts. What are the consequences for an organisation like Naturefriends? How did you overcome those obstacles?

Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές περικοπές και τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας επηρέασαν μερικώς τον οργανισμό μας . Αυτό που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει ρόλο σε όλες τις συλλογικότητες και όχι μόνο στους NFGR είναι το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον και οι άλλες προτεραιότητες που βάζει η ίδια η κοινωνία για να επιζήσει  όπως π.χ. την αντιμετώπιση της ανεργίας (από 27% μειώθηκε ευτυχώς στο 19%), τα χρέη προς τις τράπεζες που απειλούν να τους πάρουν ακόμα και την πρώτη κατοικία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τη μείωση των συντάξεων κ.λπ.
Ωστόσο ακόμα και σε περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής κρίσης το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για το περιβάλλον, όπως καταγράφεται στις έρευνες της EUROSTAT, είναι από τα υψηλότερα της Ε.Ε. αν και υπάρχει διαφορά μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της πράξης.
Οι NFGR  σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα πρώτα απ’ όλα μείωσαν τις εισφορές των μελών κατά 80% σε ειδικές κατηγορίες ανέργων, υποαπασχολούμενων κ.λπ. Παράλληλα ανέπτυξαν πράξεις αλληλεγγύης όχι μόνο προς τα μέλη μας αλλά και γενικότερα προς τους έχοντες ανάγκη. Το δυσμενές κλίμα επηρέασε αλλά δεν ανέστειλε τις λειτουργίες των NFGR – αντίθετα στην ηγετική ομάδα αναπτύχθηκε περισσότερο το αίσθημα της ευθύνης και της προσφοράς κάτι που φαίνεται και στη δράση μας.
3. Naturefriends Greece focuses especially on political work. Which areas are you most active in and why are they important to you as a Naturefriend?
Οι NFGR  έχουν ψηφίσει  στο τελευταίο συνέδριό τους  (2017) το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2018 – 2022 με υπότιτλο «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα» /«The future belongs to those who prepare it today» είναι μια γνωστή φράση του Αμερικάνου νέγρου ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα Malcolm X .  (η περίληψη είναι διαθέσιμη στα αγγλικά http://joom.ag/LF4Y ).

Πιο ενεργοί είμαστε στα εξής θέματα:
  1. Συμμετέχουμε με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση για σχέδια νόμων που έχουν σχέση με το περιβάλλον αλλά και για άλλα θέματα όπως ο τουρισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη κ.λπ. Αξιοποιούμε εθελοντές συνεργάτες για τη σύνταξη των προτάσεων. Η πιο πρόσφατη παρέμβαση είναι για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η δράση δεν είναι ορατή ιδιαίτερα στην κοινωνία και προφανώς άγνωστη στα μέλη των NF στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έχουν μόνο νομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά έχουν κοινωνικό υπόβαθρο – χαρακτήρα.
  2. Οι NGFR είναι η κύρια δύναμη από άποψη συντονισμού στο κίνημα STOP TTIP CETA TiSA  και οι διαχειριστές των κοινωνικών δικτύων (blogs, Facebook)
  3. Συμμετέχουμε ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών σε ειδικές επιτροπές του Κοινοβουλίου για το περιβάλλον και το εμπόριο.
  4. Στηρίζουμε τους μεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική και υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα.
  5. Αξιοποιούμε όλες τις παγκόσμιες ημέρες για να προβάλλουμε τις θέσεις μας -  δεν τις θεωρούμε πανάκεια αλλά ως μια αφορμή για να προβάλλουμε τις θέσεις μας. Τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με επισκέψεις σε φυσικούς χώρους όπως π.χ. οι Παγκόσμιες Ημέρες Υγροτόπων, Βουνών, Εδάφους κ.ά.
  6. Αξιοποιούμε τους 17 ΣΒΑ παρά το γεγονός ότι αρκετοί στη χώρα μας τις θεωρούν ευχολόγιο. Εμείς τους προβάλλουμε και τους διεκδικούμε.
  7. Η μεγάλη αδυναμία μας είναι α) ο μικρός αριθμός των μελών και κατά προέκταση η έλλειψη οικονομικών πόρων  πόροι β) η έλλειψη νεολαίας κ.λπ.
  8. Η μεγάλη μας δύναμη είναι τα μέλη, οι εθελοντές και οι συνεργάτες μας.
Με την ευκαιρία της συνέντευξης θα ήθελα να ενημερώσω ότι οι NFGR υλοποιούν παράλληλα με τις άλλες δράσεις δύο προγράμματα με θέμα α) «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» / Less WasteBatter Life  (η μείωση και η οικολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων ίσως να είναι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο πρόβλημα στη χώρα μας) β) «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα»/ Go to WestWe Discover Wet Athens, που περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, ωστόσο με σημαντικά ιστορικά ίχνη, μια ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη  και την έκδοση ενός οδηγού πόλεων. Για τα θέματα αυτά θα επανέλθουμε με ένα ενημερωτικό δελτίο ειδικά γραμμένο για τα μέλη των NFI σε όλο τον κόσμο.

Τέλος θα ήθελα να ενημερώσω τα ιστορικά μέλη των NFI  που έχουν μια εικόνα για τους NFGR ότι καταφέραμε να ανακτήσουμε το χαμένο κύρος που χάσαμε  μεταξύ  2010 – 2012 και πως μεθοδικά και χωρίς άγχος θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία και την ανάδειξη της φύσης, της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς,  συμμετέχοντας σε δίκτυα πολιτών και φορέων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου