Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Φωτεινάκης: Ενημερωτικό Σημείωμα για το χώρο της πρώην Γιορτής του Κρασιού στο Δαφνί



Ενημερωτικό Σημείωμα για το χώρο της πρώην Γιορτής του Κρασιού στο Δαφνί (27.08.2019)

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημείωμα που θα διαβάσετε είχε αρχικά κοινοποιηθεί σε συνεργάτες πριν από ένα μήνα. Ωστόσο αποφάσισα να το δημοσιεύσω γιατί δεν είναι απόρρητο  και επειδή μπορεί να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο]

Όποιος/α ενδιαφέρεται να μάθει για τη Γιορτή του Κρασιού στο παρελθόν μπορεί να ανατρέξει σε δύο βασικές αναρτήσεις 

Το θέμα περιληπτικά σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω, ενδεχομένως να υπάρχουν εξελίξεις, ενέργειες και πλευρές που αγνοώ.

1.       Η περιοχή της πρώην Γιορτής του Κρασιού στο Δαφνί ποτέ δεν ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου. Ήταν απλώς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
2.       Η περιοχή αυτή ανήκε στην Ακίνητη Περιουσία του Δημοσίου της οποίας διαχειριστής ήταν και εξακολουθεί να είναι το Υπουργείο Οικονομικών μέσω διαφόρων οργανισμών (ΕΤΑΔ, Υπερταμείο κ.ά.)
3.       Μετά την κατάργηση της Γιορτής Κρασιού με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ο χώρος και το μικρό περίπτερο  παραχωρήθηκε στο Δήμο Χαϊδαρίου "κατά χρήση" για 20 χρόνια από το 1997 – 2017, ΦΕΚ τ.Β 710/19-8-1997
4.       Διαβάζοντας τους όρους παραχώρησης «κατά  χρήση» στο Δήμο Χαϊδαρίου  εκτιμώ ότι αυτοί δεν τηρήθηκαν.
5.       Σύμφωνα με τους όρους η «κατά χρήση» παραχώρηση του χώρου έληξε το 2017. Δεν γνωρίζω τις ενέργειες του Δήμου Χαϊδαρίου διαχρονικά τι έχει κάνει για την ανανέωση της «κατά χρήσης» παραχώρησης ή της πλήρους παραχώρησης στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου. Υποθέτω ότι ο Δήμος  έκανε ελάχιστα ή όχι αυτά που θα έπρεπε.
6.       Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που έληξε το 2017 η «κατά χρήση» παραχώρηση στο Δήμο Χαϊδαρίου, η έκταση επανήλθε στη χρήση του Υπουργείου Οικονομικών μέσω των οργανισμών του. Υποθέτω ότι μετά από αυτό (ή και πριν από αυτό λόγω παραβιάσεων των όρων της «κατά χρήση» παραχώρησης) το Υπουργείο ή η ΕΤΑΔ διεκδικεί ή εισπράττει μέρος του ενοικίου ή ολόκληρο το ενοίκιο του περιπτέρου της Γιορτής (εστιατορίου και προαύλιου χώρου).
7.       Σύμφωνα με γνώσεις, που δεν μπορούν όμως να τεκμηριωθούν με έγγραφα, το Υπουργείο Οικονομικών «επέστρεψε» στο νόμιμο δικαιούχο, Βοτανικό Κήπο Διομήδους, το χώρο του πρώην κάμπινγκ. Εξέλιξη θετική κατά τη γνώμη μου γιατί με αυτόν το τρόπο διασφαλίζεται ο δασικός χαρακτήρας του.
8.       Στο δια ταύτα. Ο χώρος της Γιορτής Κρασιού, περίπτερο και ο περιβάλλον χώρος μέχρι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (παρεκκλήσι της Μονής Δαφνίου) θα πρέπει να παραμείνει ως έχει – Δασικός χώρος. Σημειωτέον ότι ο χώρος συνορεύει με τη  την ιστορική Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
9.       Στο δια ταύτα (2). Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες (δεν γνωρίζω την αλληλογραφία και τις ενέργειες του Δήμου) καθώς και μια συζήτηση με τις υπηρεσίες και τη νέα Δημοτική Αρχή για τη διασφάλιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα της περιοχής.


Διακρίνονται ο τότε Δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός, ο Κώστας Σπηλιόπουλος αντιδήμαρχος και στη συνέχεια Δήμαρχος, Γιάννης Ιγγλέσης αντιδήμαρχος και συλλέκτης – ερευνητής της Τοπικής ιστορίας κ.ά. | Όπως βλέπετε στο μεγάλο πανό γράφει: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΟΤ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Το δικαίωμα χρήσης της έκταση της πρώην Γιορτής Κρασιού στο Δαφνί παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Χαϊδαρίου για 20 χρόνια, από το 1997 – 2017, σύμφωνα με το ΦΕΚ τ. Β’ 710/19-8-1997 | Φωτ. αρχείο Κώστας Σπηλιόπουλος ]

Κώστας Φωτεινάκης
27/8/2019
----
Οι πληροφορίες και εκτιμήσεις μου θεωρώ ότι επιβεβαιώθηκαν - Διαβάστε στο ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ το άρθρο Δίνουμε τη “Γιορτή” πίσω στο Χαϊδάρι, αν…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου