Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναζήτησα μια παλαιότερη εργασία που είχα παρουσιάσει σε ένα Δημοτικό Σχολείο με θέμα "Το νερό στο Χαϊδάρι", 2011.
Σας παρουσιάζω την εργασία σήμερα, 22 Μαρτίου 2021.
Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε τις διαφάνειες.
Το ιστολόγιο ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ είναι προσωπικό και το διαχειρίζεται ο Κώστας Φωτεινάκης, ερευνητής της τοπικής ιστορίας της Δυτικής Αθήνας, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece. Ο Κώστας Φωτεινάκης υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ σε ΔΡΑΣΗ Χαϊδαρίου (12/2019 - 12/2020. Στο BLOG αναρτώνται κυρίως και όχι αποκλειστικά ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ. Τα θέματα, οι σκέψεις και οι προτάσεις του είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν τους φορείς που συμμετέχει
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναζήτησα μια παλαιότερη εργασία που είχα παρουσιάσει σε ένα Δημοτικό Σχολείο με θέμα "Το νερό στο Χαϊδάρι", 2011.
Σας παρουσιάζω την εργασία σήμερα, 22 Μαρτίου 2021.
Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε τις διαφάνειες.
[Γεφυράκι στο χώρο του Camping]
[Βρύση στο χώρο της Γιορτής του Κρασιού]
[Το κλασσικό «πατητήρι» μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου]Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Αττικής, ο κατάφυτος χώρος του Δαφνιού προσφέρεται για δασική αναψυχή, υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, παιδικό παιχνίδι, επισκέψεις στους ιστορικούς χώρους κ.λπ) ακόμα και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Υπάρχει η βασική υποδομή, κυρίως διαμορφώσεις εδάφους, και με μια καλή οργάνωση, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, με το Βοτανικό Κήπο, με την εκπαιδευτική κοινότητα (που πρέπει να αλλάξει «μαζικούς τόπους» εκδρομών) θα μπορούσε να γίνει χώρος διημέρευσης και υπαίθριας δασικής αναψυχής. Το νομικό πλαίσιο πιστεύουμε ότι υπάρχει (ΦΕΚ τ.Β, αρ.170, 14-3-1995), εκείνο που χρειάζεται είναι όραμα, προγραμματισμός, διάθεση και πόροι για την υλοποίηση της πρότασης.
Διευκρινίζουμε ότι προτείνουμε «δασική αναψυχή» και όχι «μαζικό ξεσάλωμα» με ηχορύπανση, τσιμεντένιες ή πλαστικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Πρότυπο είναι η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου, του Εθνικού Κήπου κ.λπ.Σε μία εποχή που α) η καθιστική ζωή έχει «μεταλλάξει» το σύγχρονο άνθρωπο β) οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ρύποι ταλαιπωρούν τους Αθηναίους γ) τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίσουν τη φύση και να παίξουν ξένοιαστα δ) η οικονομική κρίση πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών, η πρόταση να γίνει το Δαφνί «χώρος διημέρευσης και υπαίθριας δασικής αναψυχής» πρέπει να συζητηθεί άμεσα, σοβαρά και υπεύθυνα.
Όπως μπορείτε να δείτε στις δύο ακριβώς παρακάτω αναρτήσεις για τους ποταμούς Έβρο και Νέστο, που είναι χώροι υψίστης οικολογικής σημασίας, οι άνθρωποι μπορούν να επισκέπτονται δασικές και άλλες περιοχές και να ψυχαγωγούνται, με την προϋπόθεση να υπάρχει κανονισμός λειτουργίας που να τον σέβονται οι επισκέπτες.
[Το παγκάκι «αντέχει» για λίγο ακόμα]